Φωτιά στις Κεχριές: Δραματικές στιγμές – Αίτημα Χαρδαλιά για την ενεργοποίηση του Copernicus

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε εντολή στη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Κεχριές Κορίνθου, που επλήγη από δασική πυρκαγιά, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους. Δ.Κ.

Εκκενώνονται οικισμοί 

Λίγο νωρίτερα, δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και το Ρυτό Κορινθίας καθώς οι φλόγες φτάνουν απειλητικά στην περιοχή. Είχε προηγηθεί η εκκένωση της Δράσσας και της κατασκήνωσης στο Σοφικό.

Μάλιστα, ο δήμαρχος ζήτησε να κηρυχθεί ο δήμος Κορινθίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην εκκένωση κατασκήνωσης στην περιοχή Σοφικό και της κοινότητας Ντράσα, προχώρησαν, για προληπτικούς λόγους, οι αρχές στην Κορινθία, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως «η κατάσταση με την φωτιά είναι πάρα πολύ δύσκολη».

Όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος, «έχω ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση και την περιφέρεια Πελοποννήσου να κηρύξουν τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Επίσης, όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Βασίλης Νανόπουλος, «παρ’ ότι επιχειρεί στην περιοχή σχεδόν το σύνολο των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, η κατάσταση δεν ελέγχεται».

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, εκτός από τις φλόγες έχουν να αντιμετωπίσουν και τους δυνατούς ανέμους που πνέουν από το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς, οι οποίες αναζωπυρώνονται συνεχώς, γεγονός που δυσκολεύει περισσότερο τις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην περιοχή: 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ από αέρος επιχειρούν επτά ελικόπτερα συνολικά, καθώς και τρία αεροσκάφη.

-Ad-