Ακίνητα: Μεγάλες αλλαγές στη φορολογία – Τι αλλάζει

Μεταξύ των ρυθμίσεων που έφερε η κυβέρνηση καταθέτοντας το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, συγκαταλέγονται η απαλλαγή από την επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις στα ακίνητα, η έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων του 40% των δαπανών για ανακαίνιση κτιρίων και η απαλλαγή των μεταβιβάσεων νεόδμητων κτισμάτων από την επιβολή του ΦΠΑ.

Ακίνητα: Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα για τα ακίνητα των οποίων η εφαρμογή παρατείνεται αφορούν:

-Στην αναστολή της επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η έναρξη ισχύος των διατάξεων για την επιβολή φόρου 15% στην υπεραξία που προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή ανώτερη της τιμής κτήσης αναβάλλεται για δύο χρόνια ακόμα

-Στην έκπτωση του 40% των δαπανών ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης κτισμάτων από τον φόρο εισοδήματος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια

-Στην αναστολή της επιβολής ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων για άλλα δύο χρόνια

Αυτό που πρέπει να προσέχουν οι πολίτες είναι, προκειμένου να ισχύσει ηι έκπτωση, να υπάρχει η απόδειξη για τις δαπάνες που έχετε κάνει, πάντα με νόμιμα παραστατικά ή εξόφλησή τους να έχει γίνει με ηλεκτρονικά μέσα.

Σύμφωνα με νεότερη διάταξη που μέχρι τέλη Νοέμβρη θα έχει ψηφιστεί, η αναστολή του ΦΠΑ θα ισχύσει για ακόμα δύο έτη, δηλαδή και για τις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων που θα λάβουν χώρα το διάστημα 2023-2024.

Αυτές οι μεταβιβάσεις θα επιβαρύνονται με φόρο 3% επί των αντικειμενικών αξιών ή των τιμών αγοράς των ακινήτων. Να τονιστεί πως ο ΦΠΑ δεν επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις πρώτης κατοικίας, επομένως από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι συγκεκριμένες μεταβιβάσεις.