Ακόμα επτά νεκροί στο Μεξικό – Δίχως τέλος ο πόλεμος συμμοριών

Η βία που αποδίδεται στις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό έχει στοιχίσει τη ζωή σε 450.000 ανθρώπους, ενώ άλλοι 100.000 και πλέον αγνοούνται από τα τέλη του 2006, όταν ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν (2006-2012) κήρυξε τον λεγόμενο «πόλεμο» κατά των ναρκωτικών.

Τα πτώματα τουλάχιστον επτά ανθρώπων εντοπίστηκαν σε διάφορους τομείς στην πόλη Ακαπούλκο, λιμάνι του νότιου Μεξικού το οποίο πλήττεται σκληρά εδώ και χρόνια από τη μάστιγα του οργανωμένου εγκλήματος, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Τρία πτώματα εντοπίστηκαν το βράδυ προχθές Σάββατο, στο πορτμπαγκάζ ταξί, και τα υπόλοιπα τέσσερα χθες Κυριακή σε διαφορετικές συνοικίες, σύμφωνα με αναφορές της αστυνομίας, ενώ επίσης χθες εκσφενδονίστηκαν εναντίον αστυνομικού τμήματος εκρηκτικοί μηχανισμοί.

«Λαμβανομένων υπόψη των γεγονότων των τελευταίων ωρών», αποφασίστηκε να «ενισχύσουμε την επιχειρησιακή ανάπτυξή μας σε διάφορους τομείς και ζώνες προτεραιότητας» στο Ακαπούλκο, σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις και την Εθνική Φρουρά, ανέφερε η γραμματεία (σ.σ. το υπουργείο) Δημόσιας Ασφαλείας της πολιτείας Γκερέρο (νότια) σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία«ενίσχυσε τις επιχειρησιακές ενέργειές της και την επιτήρηση μέσω βίντεο στις δημόσιες συγκοινωνίες, στις αγορές και στις συνοικίες με υψηλή εγκληματικότητα», πρόσθεσε.

Αργότερα η ίδια πηγή ανέφερε πως άγνωστοι πέταξαν τρεις εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον αστυνομικού τμήματος στο Ακαπούλκο, οι δύο εξουδετερώθηκαν, ο τρίτος εξουδετερώθηκε. Δεν διευκρινίστηκε για τι είδους μηχανισμούς επρόκειτο.

Η πασίγνωστη λουτρόπολη στις μεξικανικές ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό, που υπέστη εκτεταμένες καταστροφές τον Οκτώβριο από ισχυρό τυφώνα, συγκαταλέγεται στις περιοχές που πλήττονται πιο σκληρά από την εγκληματική δράση των καρτέλ των ναρκωτικών. Το 2023, διαπράχθηκαν σ’ αυτή κάπου 1.890 φόνοι.

Στα τέλη Ιουνίου, εντοπίστηκαν τα πτώματα πέντε ανδρών, κάποια με δεμένα τα χέρια, σε δρόμο που οδηγεί στο Ακαπούλκο.

Τη 17η Ιουνίου, ο Σαλβαδόρ Βιγιάλμπα, που εξελέγη δήμαρχος της πόλης Κοπάλα στις εκλογές της 2ης Ιουνίου, δολοφονήθηκε σε αυτοκινητόδρομο.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Κρυοπληξία η πιθανότερη αιτία θανάτου για τον 21χρονο γερμανό τουρίστα
17 Μαρτίου, 2025
Τραγωδία στην Καστοριά: Αυτοπυρπολήθηκε ηλικιωμένος
17 Μαρτίου, 2025
Τροχαίο δυστύχημα στο Περιστέρι: Τρεις φορές πάνω από το όριο το αλκοόλ στην 22χρονη
17 Μαρτίου, 2025
Συνελήφθη στο Παλαιό Φάληρο 29χρονος Τούρκος που θεωρείται αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης
17 Μαρτίου, 2025
Πέθανε στα 43 της χρόνια η ηθοποιός Εμιλί Ντεκέν
17 Μαρτίου, 2025
Φορολογικές δηλώσεις 2025: Οι κωδικοί που κρύβουν φορο-εκπτώσεις, αλλά και παγίδες
17 Μαρτίου, 2025
Το Ισραήλ βομβαρδίζει τον Λίβανο
17 Μαρτίου, 2025
Συγκλονιστικό βίντεο από την ιστορική διαδήλωση του Σαββάτου στο Βελιγράδι
17 Μαρτίου, 2025
Μακρόν: «Τα στρατεύματα μιας ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία δεν θα χρειαστούν την έγκριση της Μόσχας»
17 Μαρτίου, 2025
Βόρεια Μακεδονία: Στους 59 οι νεκροί – Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο νοσοκομείο των Σκοπίων
17 Μαρτίου, 2025