«Ακόμα βήμα για την ενίσχυση της πρωθυπουργικής εξουσίας»

«Οι διοικητικές μεταβολές με σημασία είναι αυτές που η ίδια η κοινωνία απαιτεί και συνήθως κατοχυρώνονται στη συνείδησή της. Μια τέτοια σοβαρή επιλογή υπήρξε ο νόμος Πεπονή, επίσης η μεταρρύθμιση για τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης», παρατήρησε, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Καστανίδης.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής είπε ότι το νομοσχέδιο συνιστά διευθετήσεις μικρής διοικητικής σημασίας και οι ρυθμίσεις δεν αγγίζουν εκείνο που πέτυχαν Βρετανοί και Γερμανοί, με τις ισχυρές και αποτελεσματικές δομές.

Ο κ. Καστανίδης, αναφερόμενος στην προεδρία της κυβέρνησης, παρατήρησε ότι το πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης ενισχύεται ακόμη περισσότερο αφού η αυτοτελής αυτή υπηρεσία θα έχει συνολικά έξι γραμματείες και μια γενική διεύθυνση, το εθνικό τυπογραφείο, που περνάει ακόμη και αυτό στον πρωθυπουργό. Θα έχει δε η προεδρία 100 μετακλητούς και 340 αποσπασμένους χωρίς εχέγγυα απροσωπόληπτης κρίσης, αφού η τοποθέτησή τους θα είναι αποκλειστικά θέμα της κρίσης του πρωθυπουργού. «Κάνετε ένα ακόμα βήμα για την ενίσχυση της πρωθυπουργικής εξουσίας», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

«Αυτή η προσπάθεια υπερσυγκέντρωσης φτάνει στο σημείο να προκαλεί και την αντίδραση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής», σχολίασε ο Χάρης Καστανίδης και επισήμανε ότι εφεξής τη σύνταξη των νομοσχεδίων αναλαμβάνει η Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, Γραμματεία η οποία θα κρίνει ποια θέματα, από εκείνα που θα εισηγηθεί ένας υπουργός, πρέπει να τύχουν ρύθμισης.

Αναφερόμενος στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας στο πλαίσιο της οποίας ενοποιούνται οι διάσπαρτοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ο κ. Καστανίδης είπε ότι είναι ένα θετικό βήμα που υπονομεύεται όμως από τον τρόπο επιλογής του προέδρου και του διοικητή της Αρχής, κατά την πρώτη εφαρμογή.