Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις εντός ελληνικών υδάτων, με την Αθήνα να φαίνεται μέχρι τώρα να μην έχει δώσει την δέουσα προσοχή.
Η Άγκυρα μεθοδικά, όπως σας αναφέρει το Πενταπόσταγμα εδώ και μήνες, προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και με… Τούρκους ”ψαράδες”.
Τα περιστατικά είναι απανωτά. Μάλιστα πριν λίγα 24ωρα, όπως σας αναφέραμε σε αποκαλυπτικό μας άρθρο, αντιμέτωποι με την Τουρκική προκλητικότητα έρχονται καθημερινά και οι Καλύμνιοι που ψαρεύουν ξιφίες, στη θαλάσσια περιοχής νοτίως της Ρόδου, της Καρπάθου και του Καστελόριζου.
Με φρεγάτες, ελικόπτερα και αεροσκάφη οι Τούρκοι βρίσκονται συνέχεια δίπλα τους, ζητώντας τους να εγκαταλείψουν την περιοχή και να απομακρυνθούν, όχι μόνο έξω από τα όρια των παράνομων Τουρκικών NAVTEX αλλά και αρκετά μίλια πιο μακριά.
Νέο περιστατικό στη Λέσβο
Οχλήσεις από τούρκους ψαράδες, και μάλιστα, εντός των ελληνικών υδάτων, καταγγέλλουν στο MEGA, έλληνες αλιείς.
Ειδικότερα, τούρκοι αλιείς, φαίνεται πως ψαρεύουν ακόμα και σε τρία με τέσσερα μίλια από την Λέσβο.
Αυτό, συμβαίνει, σε περιοχή ξεκάθαρης ελληνικής δικαιοδοσίας. Μάλιστα, στον αντίποδα, οι τούρκοι κάνουν παρατηρήσεις στους έλληνες συναδέλφους τους, ακόμα και όταν οι τελευταίοι, επιχειρούν σε ελληνικά νησιά.
Ο καπετάνιος, Στρατής Καραντώνης, μίλησε για το γεγονός στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
«Ήρθε και ένα πλωτό του Λιμενικού, αλλά είναι ένα σκάφος 10-15 μέτρα. Τα τουρκικά, είναι σιδερένια σκάφη, 40 μέτρων. Τι να τους κάνει το Λιμενικό; Δεν έχουν φόβο, δεν τους πειράζει κανένας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Όταν πάμε να κι ψαρέψουμε εμείς εκεί, στα ελληνικά νερά, μας λένε πηγαίνετε πιο γυαλό, γιατί θα μας χαλάσετε τα ψάρια» τόνισε.
«Αν μπούμε εμείς δέκα μέτρα μέσα στα τουρκικά νερά να ψαρέψουμε αμέσως έρχεται η τουρκική ακταιωρός και οι συνέπειες είναι μεγάλες. Δεν έχει αστεία με τους Τούρκους» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι τα τουρκικά μεγάλα σκάφη δεν φοβούνται το ελληνικό Λιμενικό.
Σύμφωνα με τον κ. Καραντώνη, οι τούρκοι, ψαρεύουν εντός ελληνικών υδάτων, και στη συνέχεια, πουλάνε τα ψάρια αυτά στην… Ελλάδα.
«Βγάζουν τα ψάρια οι τούρκοι, και το πρωί, τα ψάρια αυτά, είναι στην ελληνική ιχθυόσκαλα».
«Εμείς ψαρεύουμε τρία μίλια από την ακτή μας, και οι τούρκοι δύο μίλια από την ακτή μας. Εκεί φτάσαμε. Είναι ένας “πόλεμος” που γίνεται κάθε μέρα» ανέφερε ο έλληνας ψαράς.
Εισβολή και στο Θρακικό Πέλαγος
Έντονη κινητικότητα Τούρκων αλιέων στο Θρακικό Πέλαγος, παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα. Το φαινόμενο δεν είναι νέο, αντιθέτως διαχρονικά αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους Θρακιώτες αλιείς, που βλέπουν τους Τούρκους ψαράδες να «σαρώνουν» το Θρακικό Πέλαγος, σε περιπτώσεις ακόμη κι εντός των έξι ναυτικών μιλίων μας.
Η ύπαρξη τουρκικών αλιευτικών στο Αιγαίο (και το Θρακικό Πέλαγος) δεν είναι εξαρχής παράνομη πράξη, καθώς τα περισσότερα αλιευτικά ψαρεύουν στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου (δηλαδή μετά τα 6 ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές). Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες γίνεται «εισβολή» κι εντός των 6 ναυτικών μιλίων, σύμφωνα με μαρτυρίες ψαράδων, αναφέρει ο Xronos.gr
«Οι Τούρκοι αλιείς βρίσκονται ανατολικά της Θάσου στα 6 ναυτικά μίλια, στην Μαρώνεια και στη Σαμοθράκη στα 6 ναυτικά μίλια…», είπε χαρακτηριστικά μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm ο γραμματέας του συλλόγου αλιέων Αλεξανδρούπολης Παναγιώτης Καραβέτης, ο οποίος πάντως επιβεβαίωσε ότι «από τη στιγμή που στην περιοχή μας έχουμε διεθνή ύδατα, έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν και τα τουρκικά αλιευτικά, το μεγάλο πρόβλημα είναι με τα αλιευτικά που κάνουν την παράνομη αλιεία».
Ο αλιέας, όμως, ζητάει από την ελληνική Πολιτεία να βρει καλύτερη λύση στο θέμα και προτείνει: «το ελληνικό κράτος να διατηρήσει τα δικαιώματά του και να κάνει αυτό που επιβάλει το Σύνταγμα, να προστατεύσει τα θαλάσσια σύνορά του. Διαχρονικά υπάρχει επιδερμική αντιμετώπιση του προβλήματος, που έχει γιγαντώσει την παράνομη αλιεία». Παρατηρεί, μάλιστα, πως ο στόλος των τουρκικών αλιευτικών αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο.
Οι Τούρκοι αλιείς, ακόμη κι όταν δεν «εισβάλλουν» εντός των 6 ναυτικών μιλίων (άρα θεωρητικά πράττουν νόμιμα), ασκούν την αλιεία με τέτοιες πρακτικές, που δεν επιτρέπουν στο ιχθυαπόθεμα της περιοχής να ανακάμψει, επιφέροντας και περιβαλλοντικές βλάβες στο Θρακικό Πέλαγος.
Πηγή: pentapostagma.gr