Στο 2,8% αυξήθηκε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην κατηγορία των τροφίμων με το ελαιόλαδο, τα ψάρια και τα δημητριακά για πρωινό να καταγράφουν διψήφιο ποσοστό αυξήσεων σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Το ελαιόλαδο συνεχίζει να οδηγεί την κούρσα των ανατιμήσεων, με αύξηση της τάξεως του 49,1% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο.
Σημειώνεται πάντως ότι σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Ιούνιος του 2024) το ελαιόλαδο εμφανίζει μικρή αποκλιμάκωση της τάξεως του 1,2%.
Οι τιμές στα νωπά ψάρια αυξήθηκαν κατά 11,3% μέσα σε έναν χρόνο και στα δημητριακά για πρωινό κατά 11,2%.
Ανατιμήσεις της τάξεως του 6,9% κατέγραψε η κατηγορία «μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων», κατά 5% αυξήθηκαν τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί, κατά 4,8% η κατηγορία «ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά» και κατά 3,1% τα νωπά λαχανικά.
Αυξήσεις 1,4% κατέγραψαν οι τιμές στα κρέατα και στα επεξεργασμένα/διατηρημένα λαχανικά.
Οι πρωταθλητές της ακρίβειας (Αύγουστος 2023/2024)
* ελαιόλαδο+ 49,1 %
* φυσικό αέριο+ 28,0 %
* αεροπορικά εισιτήρια+ 27,3 %
* ασφάλιστρα υγείας+ 14,0 %
* δημητριακά+ 11,2 %
* ψάρια+ 11,3 %
* ρεύμα: +9,7%
* ξενοδοχεία + 7,6 %
* πακέτα διακοπών + 7,2 %
* αναψυκτικά – χυμοί + 6,9 %
* εστιατόρια + 6,7 %
O Απόστολος Ραυτόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδος, σχολίασε:
«Το τελευταίο 20ήμερο υπάρχουν αυξήσεις σε κάποια προϊόντα, όπως τα μωρομάντηλα που έχουν αυξηθεί στο 40% σε σχέση με 20 μέρες πριν. Όπως και τα προϊόντα διατροφής που έχουν αυξηθεί πάνω από 13%. Θα έχουμε νέο κύμα ανατιμήσεων».
Πόσο κοστίζουν ψάρια και θαλασσινά
Στο στόχαστρο της ακρίβειας βρέθηκαν και τα ψάρια και θαλασσινά με τις τιμές να «τσιμπάνε».
Ο Αντώνης Στεφανίδης, υπεύθυνος καταστήματος στην ιχθυαγορά του Ρέντη, μίλησε για τις αυξήσεις των τιμών.
«Οι τιμές είναι όσο μπορούμε πιο προσιτές. Τα γοφάρια είναι στα 12.90 και η στείρα είναι στα 32 ευρώ. Η αύξηση έχει γίνει γιατί οι ανεμότρατες βγαίνουν λιγότερες λόγω έλλειψης προσωπικού και επειδή κάποια ψάρια έρχονται από πολλά νησί που πληρώνουμε εμείς τα μεταφορικά. Εμείς προσπ0αθούμενα τα πουλάμε όσο μπορούμε πιο κοντά στην τιμή κόστους. Υπάρχουν όμως, και πιο οικονομικά ψάρια».