Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για γερά… πορτοφόλια – Η τουριστική κίνηση σε Κουφονήσια και Παξούς

Άπιαστο όνειρο για πολλούς θα είναι φέτος ένας νησιωτικός προορισμός για διακοπές καθώς και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν αυξηθεί ακόμη και κατά 40%.

Αν και η κίνηση είναι αυξημένη, φέτος για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδίας ταξιδιωτικών γραφείων καταγράφεται πτώση στην εγχώρια κινητικότητα κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που αποδίδεται στο τεράστιο κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σε συνδυασμό με τη γενική ακρίβεια.

Ο πρόεδρος συνδέσμου επιχειρήσεων επιβατηγού ναυτιλίας, Διονύσης Θεοδωράτος στο «MEGA Σαββατοκύριακο»

«Οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτήριων των εταιρειών πο0υ είναι μέλη του ΣΕΕΝ βλέπουμε να υπάρχουν οι ίδιες τιμές από το 2022 έως και σήμερα στις βασικές γραμμές. Υπάρχει μικρή αύξηση 1 ευρώ κατά άτομο στην οικονομική θέση, στα γραμμές της Κρήτης λόγω της εφαρμογή του πανευρωπαϊκού περιβαλλοντικού τέλους», είπε αρχικά.

Και συνέχισε ο κ. Θεοδωράτος: «Στην ακτοπλοΐα υπάρχουν γραμμές που ισχύει το κρατικό ναυλολόγιο, και υπάρχουν και γραμμές που είναι ελεύθερο το ναυλολόγιο. Σε αυτές υπάρχουν πολλές προσφορές από τα μέλη μας».

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Παναγιώτης Γεωργιάδης, μίλησε στο MEGA για τις τιμές των εισιτήριων, που έχουν φτάσει στα ύψη.

«Οι καταγγελίες που έχουμε από καταναλωτές είναι κυρίως για τα εισιτήρια στις γρήγορες γραμμές. Ενώ στις συμβατικές  γραμμές είναι σταθερές οι τιμές, έχουμε καταγγελίες αυξομειώσεις μάλιστα από τον χειμώνα», τόνισε.

Η τουριστική κίνηση σε Κουφονήσια και Παξούς

Η τουριστική περίοδος φαίνεται πως έχει ξεκινήσει για τα καλά, ενώ υπάρχει αισιοδοξία για την τουριστική κίνηση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Ο Νικήτας Σίμος, ιδιοκτήτης πρακτορείου για διαμονές και εκδρομές, μίλησε για την τουριστική κίνηση στα Κουφονήσια.

«Έχουμε πολύ κόσμο, ειδικά τώρα το 3ημερο του Αγίου Πνεύματος. Και έχουμε και πολλούς Έλληνες που έρχονται. Αλλά τα εισιτήρια όμως είναι πανάκριβα. Ένα εισιτήριο απλό που πέρσι η πρώτη θέση είχε 55 ευρώ φέτος έχει πάει 72 ευρώ. Με συμβατικό πλοίο πάντα. Και οι άλλες θέσεις έχουν ακριβύνει αλλά και για το αυτοκίνητο. Παλιά δεν είχαμε αυτοκίνητα εδώ στο νησί, αλλά τώρα έχουμε λόγο παραπάνω από το κανονικό. Με τα εισιτήρια έχει ήδη φύγει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του μπάτζετ. Το ένα παρασύρει το άλλο, και το φαγητό και η διαμονή. Έχει πολύ κόσμο αλλά πέφτει η κατανάλωση», ανέφερε.

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε το να μην έχουμε οργανωμένες παραλίες», συμπλήρωσε.

Ο δήμαρχος Παξών, Σπύρος Βλαχόπουλος, μίλησε στο MEGA για την κίνηση στους Παξούς, νησί όπου έχει γυριστεί και η επιτυχημένη σειρά του MEGA, Maestro.

«Το Maestro έχει δώσει μια διασημότητα στο νησί, αλλά οι Παξοί δεν ήταν ποτέ εκτός του τουριστικού χάρτη. Πάντα ήμασταν ένας γνωστός προορισμός, ειδικά στους δυτικο-ευρωπαίους, στους Βρετανούς περισσότερο. τώρα αυξήθηκε η ζήτηση για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και αυτό είναι ένα θέμα. Όλος ο κόσμος θέλει να έρθει Ιούλιο και Αύγουστο. Τους άλλους μήνες μπορεί να είναι φθηνότερη η διαμονή και η εξυπηρέτηση να είναι καλύτερη », υπογράμμισε.

«Καθημερινά μπορεί να έρθει κανείς από την Ηγουμενίτσα, από Δευτέρα θα έχει δύο φορές την ημέρα, και έχει και δρομολόγια από Κέρκυρα, αλλά μόνο ως επιβάτης μπορεί να έρθει κάποιος, χωρίς αμάξι δηλαδή. Οι τιμές στο Ιόνιο δεν έιναι ακριβές, είναι περίπου ίδιες, ειναι 43 ευρώ το αυτοκίνητο».