Aλ. Χαρίτσης: Πρωτοφανής για τη διεθνή διπλωματία η συνάντηση Μητσοτάκη-Τράμπ

«Πρωτοφανή για τη διεθνή διπλωματία» χαρακτήρισε ο bουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”.

«Είδαμε τον Κ. Μητσοτάκη να παρακολουθεί ως απλός θεατής τον πρόεδρο Τραμπ να απαντά σε ερωτήματα για όλα τα θέματα εσωτερικής επικαιρότητας των ΗΠΑ και για θέματα διεθνών σχέσεων», ανέφερε και σημείωσε: «Είναι μια εικόνα προσβλητική όχι μόνο για τον ίδιο, άλλα και για τη χώρα μας συνολικά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε εν μια νυκτί να αντιστρέψει την καλή εικόνα της χώρας που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια».

Εκτίμησε ότι «πριν τη συνάντηση ο Κ. Μητσοτάκης προέβη σε μια σειρά άστοχων και διπλωματικά άτοπων ενεργειών. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ευθαρσώς ότι υποστηρίζει τις ενέργειες των ΗΠΑ σε σχέση με την εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί, αποτελώντας τον μόνο Ευρωπαίο ηγέτη που έχει κάνει τέτοια κίνηση», για να προσθέσει: «θέτει δηλαδή τη χώρα στο στόχαστρο σε περίοδο μεγάλης όξυνσης της έντασης στην περιοχή». Αναφερόμενος στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αγορά αεροσκαφών F-35, είπε ότι «θα επιβαρύνει οικονομικά τη χώρα», ενώ σημείωσε και τη “συμφωνία” για τον αποκλεισμό κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα. «Ο Κ. Μητσοτάκης τα έδωσε όλα και το μόνο που εισέπραξε ως απάντηση είναι η απαξιωτική συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου. Η συνάντηση αυτή αποτελεί δυσμενή εξέλιξη και πρωτοφανές φιάσκο» επανέλαβε ο κ. Χαρίτσης.

«Πριν από το ταξίδι του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει τρία βασικά ζητήματα, τα οποία είχαμε ζητήσει να τεθούν δημόσια σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικάνο πρόεδρο. Πρόκειται για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, τη συμφωνία για τον αγωγό ΕastMed και τη συνεργασία 3+1 (Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου με ΗΠΑ). Αυτό δεν έγινε. Παρόλα αυτά ο Αμερικανός πρόεδρος παρέθεσε μόνος του μια άτυπη συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της χώρας μας να παρακολουθεί ως απλός θεατής» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο δρόμος προς την αναβάθμιση και εδραίωση της χώρας στο διεθνές στερέωμα τα τελευταία χρόνια, είναι αποτέλεσμα της πολυεπίπεδης ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, σημειώνοντας ότι «ο Αλ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός πραγματοποίησε κορυφαίες συναντήσεις με χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν, αλλά αναβάθμισε στρατηγικά και τις σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ».

«Δυστυχώς», ανέφερε κλείνοντας, «βλέπουμε μια στροφή στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας, που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των διεθνών εξελίξεων. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει στον τρόπο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής, που χάραξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα τώρα που διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο με όξυνση της προκλητικότητας της Τουρκίας. Δυστυχώς δεν είδαμε ούτε αυτό να τίθεται στη χθεσινή συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Τραμπ».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον πρόεδρο της Βουλής για τη σημερινή ψηφοφορία
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ο Δένδιας καλεί τις ΗΠΑ να διαλέξουν ανάμεσα στην αυταρχική Τουρκία και την Ελλάδα του διεθνούς δικαίου
12 Φεβρουαρίου, 2025
Μαρία Κορινθίου: Τώρα πια δεν με νοιάζει τι γράφουν και τι λένε για εμένα
12 Φεβρουαρίου, 2025
Η Teleperformance κέρδισε το Βραβείο Καινοτομίας BIG 2025 για την πλατφόρμα προηγμένης ανάλυσης αλληλεπιδράσεων
12 Φεβρουαρίου, 2025
Πάρος: Εκκενώθηκε δημοτικό σχολείο λόγω ανησυχίας στατικότητας κτιρίου
12 Φεβρουαρίου, 2025
Έλον Μασκ για ΗΠΑ: Η χώρα οδεύει προς τη χρεοκοπία
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σεισμοί στις Κυκλάδες: Αλλεπάλληλες δονήσεις μέσα σε λίγη ώρα
12 Φεβρουαρίου, 2025
Παρέμβαση με πανό για τα Τέμπη μπροστά από τη Βουλή
12 Φεβρουαρίου, 2025
Τασούλας: Η πρώτη δήλωση του νέου προέδρου της Δημοκρατίας
12 Φεβρουαρίου, 2025
Κατεπείγουσα έρευνα για αναρτήσεις σε βάρος του ανακριτή της υπόθεσης των Τεμπών
12 Φεβρουαρίου, 2025