Αλ. Νικολαΐδης στο newsique: «Η φασίζουσα νοοτροπία στον σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας»

«Το νέο πτωχευτικό αγνοεί τον άνθρωπο που έχασε τη δουλειά του, τον εργαζόμενο που έχασε σημαντικό τμήμα του μισθού του, τον επιχειρηματία που είδε τον τζίρο του να κατακρημνίζεται». Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Νικολαϊδης στην συνέντευξή του στο newsique.gr ζητάει την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας με οδηγό την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη.

Επισημαίνει ότι η απομόνωση του κοινωνικού χρυσαυγιτισμού εναπόκειται στην προσωπική πρωτοβουλία και για τα εθνικά θέματα σχολιάζει πως οι χειρισμοί Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά προκαλούν κλίμα καχυποψίας στην κοινωνία,.

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

 

Κύριε Νικολαϊδη, η Χρυσή  Αυγή χαρακτηρίστηκε εγκληματική οργάνωση όμως ο κίνδυνος ανάδειξης ενός διαδόχου της ακόμη και με τη μορφή νέου πολιτικού φορέα ελλοχεύει. Πώς μπορούμε να αντιδράσουμε ως κοινωνία;

Η θεσμική παρέμβαση ώστε να αποτρέψουμε την επανάληψη εμφάνισης κάποιου «χαλίφη στη θέση του χαλίφη» είναι σημαντική, αλλά όχι αρκετή. Η προσωπική πρωτοβουλία παίζει ίσως σημαντικότερο ρόλο στο να παταχθεί ο κοινωνικός χρυσαυγιτισμός. Η ημέρα που θα σταματήσουμε να επιτρέπουμε στο μίσος να παίρνει τη θέση της αλληλεγγύης στις γειτονιές, η ημέρα που θα αποδεχτούμε τη διαφορετικότητα σαν ένα προτέρημα κι όχι σαν κάποιο σφάλμα, τότε θα έχει γίνει το σημαντικότερο βήμα για να μπει η φασίζουσα νοοτροπία στον σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας. Αυτά τα κοινωνικά χαρακτηριστικά τροφοδότησαν τη Χρυσή Αυγή, σε συνδυασμό με την εγκληματικά λάθος διαχείριση της εικόνας της από πλήθος ΜΜΕ. Η κοινωνία δυστυχώς πρόλαβε να ποτιστεί με το δηλητήριο της Χρυσής Αυγής, η εικόνα των δρόμων όμως την ημέρα της δίκης μάς γεμίζει όλους αισιοδοξία.

 

Η κυβέρνηση δείχνει τον αυταρχισμό της και σε 15χρονους μαθητές. Πού οδηγεί αυτή η κατάσταση με τα ΜΑΤ να παρεμβαίνουν πλέον σε πορείες, ειρηνικές διαδηλώσεις και πλατείες;

Η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει διαβάσει καλά την ιστορία. Η κατάσταση οδηγεί σίγουρα σε δυνατότερες κινηματικές δράσεις, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι η πρόθεση ήταν να φοβηθούν τα παιδιά την ενδεχόμενη σύλληψή τους και παραμονή στα κρατητήρια επί ημέρες ακόμα κι όταν είναι αθώοι, ή οι γονείς να μην επιτρέπουν στα παιδιά τους να συμμετέχουν με τον φόβο να μη τρέχουν σε αστυνομικά τμήματα και ανακριτές, η δημόσια κατακραυγή και η συγκέντρωση πλήθους συμπαράστασης δείχνουν ότι δεν θα γίνει αυτό. Όσον αφορά το όχημα για αυτές τις παρεμβάσεις – τον επαίσχυντο νόμο κατά των διαδηλώσεων – έχει ήδη καταργηθεί από την ίδια την κοινωνία.

 

«Η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει διαβάσει καλά την ιστορία. Η κατάσταση οδηγεί σίγουρα σε δυνατότερες κινηματικές δράσεις, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν».

 

Κατα τ’ αλλα όμως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θεωρεί ότι τα πάει καλά και μάλιστα η αίσθησή της αυτή εδραιώνεται στις δημοσκοπήσεις…

Όσοι ζούνε πίσω από τις διπλές πόρτες των Υπουργείων με πλήθος αυλοκολάκων, δεν μπορούν να νιώσουν τον σφυγμό του κόσμου. Εάν λοιπόν θέλει η κυβέρνηση να καταλάβει τι ακριβώς γίνεται στην κοινωνία, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να βγει έξω, και να είναι σίγουρη ότι θα πάρει τις απαντήσεις που ψάχνει πριν καν προλάβει να ρωτήσει. Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, επιτρέψτε μου σε προσωπικό επίπεδο να διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις. Εξάλλου, η πρόσφατη ιστορία μάς έχει δείξει ότι σπάνια πέφτουν μέσα σε αριθμητικά ποσοστά. Σαν άνθρωπος ζω με τη νοοτροπία που μου δίδαξε ο αθλητισμός: Όλα τα προγνωστικά έχουν αξία μόνο μέχρι την ημέρα του αγώνα. Κι εγώ υπήρξα φαβορί στους μακρινούς Ολυμπιακούς του Σίδνεϋ αλλά τελικά τραυματίστηκα κι αποχώρησα από τους Αγώνες.

Αλέξανδρος Νικολαΐδης στο newsique: Η Νέα Δημοκρατία δυστυχώς εμφανίστηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων, βρισκόμενη πάτα ένα βήμα πίσω από τους Τούρκους, με αντικρουόμενες δηλώσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών.

 

Ο πρωθυπουργός αρκέστηκε σε μία απόφαση για την Τουρκία από την ΕΕ τον Δεκέμβριο. Θεωρείτε ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα; 

Το πρόβλημα που απορρέει από τους κυβερνητικούς χειρισμούς των Εθνικών θεμάτων, είναι το γεγονός ότι ακόμα κι αν δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα, έχουν δώσει το δικαίωμα να το θεωρεί κάποιος πιθανό. Η ελλιπής ενημέρωση για τη διάσκεψη του Βερολίνου έβαλε τους πάντες σε ένα σπιράλ αμφισβήτησης, που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε από τις παλινωδίες κυβερνητικών στελεχών αλλά και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. Μια προφορική συμφωνία που τελικά δεν ήταν συμφωνία αλλά έφτασε στο σημείο υπογραφής εγγράφων, οι κόκκινες γραμμές που ξεθώριασαν αλλά και η τραγική διάψευση των προαναγγελιών για «κυρώσεις που θα δαγκώνουν» στη Σύνοδο Κορυφής, έχουν μπερδέψει την κοινωνία σε σημείο πλέον καχυποψίας.

 

«Όσοι ζούνε πίσω από τις διπλές πόρτες των Υπουργείων με πλήθος αυλοκολάκων, δεν μπορούν να νιώσουν τον σφυγμό του κόσμου»

 

Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θέτει επιτακτικά θέμα κυρώσεων έναντι της γείτονος;

Θεωρώ πως αυτή η ιστορία ξεκίνησε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού «Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να μη φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε αυτό που χρειάζεται». Η Νέα Δημοκρατία δυστυχώς εμφανίστηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων, βρισκόμενη πάτα ένα βήμα πίσω από τους Τούρκους, με αντικρουόμενες δηλώσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών. Λίγο οι δηλώσεις του κ. Βαρβιτσιώτη ότι οι κυρώσεις στην Τουρκία δεν αποτελούν πολιτική επιλογή για την κυβέρνηση, λίγο ο ισχυρισμός ότι η απειλή των κυρώσεων είναι πιο σημαντική από τις ίδιες τις κυρώσεις, δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καταλάβει πού ακριβώς βρίσκεται. Η μόνη απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί στο ερώτημά σας θα προέκυπτε μετά από το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση και συζήτηση, αλλά εδώ και μήνες ο κ. Μητσοτάκης αρνείται πεισματικά να το συγκαλέσει.

 

Η οικονομία βρίσκεται σε απόλυτη κάμψη και οι προοπτικές ανάκαμψης είναι δυσοίωνες παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για το 2021. Η κυβέρνηση δεν δείχνει πάντως να ανησυχεί…

Ανησυχεί όμως ο κόσμος και αυτό δυστυχώς είναι αρκετά πιο ρεαλιστικό από τον κυβερνητικό εφησυχασμό. Η προοπτική της οικονομίας έχει γίνει “λάστιχο”, καθώς η μικρή ύφεση έγινε 15% και η ανάκαμψη σε σχήμα V έγινε τελικά U. Οι θριαμβολογίες αναγγελιών έκτακτων μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις κατέληξαν σε φιάσκο καθώς ελάχιστες κατάφεραν να συμπεριληφθούν ενώ η στρατηγική της επιδότησης ανεργίας κι όχι εργασίας, σε συνδυασμό με τις πρωτοφανείς επιδιώξεις διάλυσης εργατικών σχέσεων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ανασφάλειας, πολύ μακριά από την πλαστή εικόνα που έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

 

«Η προοπτική της οικονομίας έχει γίνει “λάστιχο”, καθώς η μικρή ύφεση έγινε 15% και η ανάκαμψη σε σχήμα V έγινε τελικά U»

 

Το νέο πτωχευτικό έχει απόλυτα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά. Ποια είναι η αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Στο νομοσχέδιο του νέου πτωχευτικού κώδικα αποτυπώνεται η πλέον σκληρή, εκτός τόπου και χρόνου και μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες πολιτική της κυβέρνησης. Η πολιτική της κυβέρνησης για την πρώτη κατοικία, τις πτωχεύσεις και τους πλειστηριασμούς έχει ως μόνη πυξίδα την εξυπηρέτηση των απαιτήσεων των Τραπεζών. Δεν υπάρχει η σκοπιά του ανθρώπου που έχασε τη δουλειά του, του μικρού επιχειρηματία που κατακρημνίστηκε ο τζίρος του εν μέσω πανδημικής κρίσης και σωρεύει χρέη, του εργαζόμενου που μειώθηκε ο μισθός του ραγδαία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αδιανόητο το γεγονός ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας συμπεριλαμβάνει φυσικά πρόσωπα και προτείνει σαν οδηγό τη διαχείριση της κρίσης που έγινε επί της διακυβέρνησής του, όταν και υπήρχε πλήρης προστασία πρώτης κατοικίας με την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη από τον νόμο Σταθάκη.

 

Είστε πλέον στέλεχος στον τομέα επικοινωνίας της Κουμουνδούρου. Πώς βλέπετε τη διαχείριση της επικοινωνίας από το Μαξίμου και τί μέτρα παίρνετε για την αναχαίτιση της; 

Αν ξεκινήσουμε με την κοινή παραδοχή ότι ο αγώνας δεν είναι ίσος, αυτό ουδόλως ενδιαφέρει τον πολίτη. Ευτυχώς υπάρχει η λανθάνουσα γλώσσα από τον πρωθυπουργό «Μας ενδιαφέρει η επικοινωνία κι όχι η ουσία» που λέει την αλήθεια. Ο κόσμος έχει καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει και σε αυτό συνέβαλε κατά πολύ το φιάσκο της λίστας Πέτσα. Εμείς, από τη μεριά μας, με καθημερινές διατυπώσεις των σταθερών μας θέσεων στα ΜΜΕ, με πιέσεις για την αποκάλυψη της αλήθειας, με διαρκείς καταγγελίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και με πολύ βάρος στα social media, πρέπει να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει πως βρισκόμαστε δίπλα του. Πρέπει να επικοινωνήσουμε στον κόσμο πως δυστυχώς οι καταστάσεις πηγαίνουν εκεί ακριβώς που προβλέψαμε και πως περιμένουμε την κοινωνία ώστε να συναντηθούμε εκεί.

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης είναι αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

-Ad-