Αλ. Τριανταφυλλίδης στο newsique: «Εκλεισαν νοσοκομεία, απέλυσαν γιατρούς, υπόσχονται “μετρητά χωρίς όρια”».

Τo Διαχρονικό δίλημμα: «Ριζικές Μεταρρυθμίσεις ή Βελτίωση του Συστήματος» δεν επανέρχεται ως φιλοσοφικό ερώτημα ή ως μια κεντροαριστερή δοξασία. Αυτές οι πολυτέλειες μάλλον έχουν τελειώσει.

Με απόλυτη σφοδρότητα το επαναφέρει και το εγκαθιστά στο επίκεντρο της συν-ανα-ζήτησης η ίδια η ζωή, με διακύβευμα την υπέρτατη αξία, την ύπαρξή της. Μετά την αναζήτηση της επιβίωσης στην επιπεδοποίηση της  καμπύλης της πανδημίας του και τη διασφάλιση της ζωής, μετά το τέλος του θανατικού, πιο απλά , τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.

Παρακολουθώντας το debate στο CNN Μπάιντεν-Σάντερς  το διαπιστώνεις άμεσα. Δύο τίτλοι  αρκούν για να καταλάβεις ποιος εκπροσωπεί τι μέσα στο ίδιο κόμμα των Δημοκρατικών:

-«Political Revolution vs Improving System»

καθώς και

-«What is Biden’s argument for why the country doesn’t need or want Sanders political revolution?”.

Η απάντηση Μπάιντεν ήταν καθαρή: «οι πολίτες αναζητούν αποτελέσματα, όχι μία επανάσταση». Έτσι είναι; Αυτό αναζητούμε;

Την ίδια ώρα που οι Αμερικανοί πολίτες  συνωστίζονταν στο Ντένβερ για την εξέταση του κορονοϊού, μέσα στα αυτοκίνητά τους, μέσω drive through testing, ο Πρόεδρος Τράμπ τους έλεγε στεγνά ότι δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την καθυστέρηση του test, παρά τις εκκλήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για test, test, test. Παρά τα 4000 κρούσματα και τους 80 νεκρούς, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πόσο χαρούμενος αισθάνεται που η FED μείωσε τα επιτόκια δανεισμού κοντά στο μηδέν.

Γυρνώντας το πληκτρολόγιο στα ελληνικά για να μη χαθούμε στη μετάφραση είναι σαφές ότι αυτή η κρίση είναι  η καταστροφή των θεωριών της σχολής του Σικάγο, είναι η αποδόμηση του νεοφιλελευθερισμού στην Υγεία, σε Αμερική, Ευρώπη και Ελλάδα. Είναι σαφές ότι ούτε η Aγορά του κου Τράμπ, αλλά ούτε και η δημιουργική ασάφεια του Μπάιντεν για «αποτελέσματα» είναι ικανές και αναγκαίες προϋποθέσεις για να ρυθμίσουν όλα αυτά, για τα οποία, όπως έλεγαν, «ΔΕΝ χρειάζεται το κράτος, δηλαδή το ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ». Τώρα αλήθεια πού είναι ο κος. Σόιμπλε της σιδηράς πειθαρχίας της λιτότητας «Pacta sunt servanda», τώρα που η Γερμανία υπόσχεται  «unlimited cash-μετρητά χωρίς όριο». Ποια; Η Γερμανία..

Το Νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Υγεία αποτελεί πρόκληση-πρόσκληση στα αιτήματα των καιρών και των κοινωνιών. Αναδεικνύει αν είχαν δίκιο αυτοί που πάλευαν, σε καιρό μνημονίων, για να Αναστήσουν το Ε.Σ.Υ. και το σύστημα Κοινωνικής Προστασίας, ή αυτοί που, με πρόσχημα τα μνημόνια, απέλυαν γιατρούς και έκλειναν νοσοκομεία.

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης.