Αλ. Τσίπρας: Αλλοπρόσαλλες παρεμβάσεις του υπουργού Τουρισμού

Οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα με ανθρώπους της αγοράς δυσαρεστούν την ΝΔ όπως τουλάχιστον διαπιστώνει ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας πως το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να σχολιάζει αρνητικά τις συναντήσεις του (σήμερα περιόδευσε στη Ρόδο) επειδή-όπως λέει- δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να πει στους μικρομεσαίους που έχει οδηγήσει στην απόγνωση.

Η Κουμουνδούρου δεν άφησε αναξιοποίητες σήμερα τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου που κάνουν λόγο για ύφεση της τάξης του 0,9% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, δηλαδή προτού ο κορωνοϊός μάς χτυπήσει την πόρτα. Δηκτική ήταν η αναφορά των Νίκου Παππά και Γιώργου Τσίπρα σε «κυβέρνηση της ύφεσης» με την επισήμανση πως η ΝΔ παρέλαβε μία οικονομία σε ανάπτυξη και μέσα σε λίγους μήνες την οδήγησε σε συρρίκνωση: Στο -1,6% του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2020, στο -0,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και στο -8,4% για τις επενδύσεις στο α’ τρίμηνο του 2020. Ομοίως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε πως ο κ. Σταϊκούρας δηλώνει ικανοποίηση για το γεγονός πως η ύφεση ήταν συγκριτικά μικρότερη από αυτή της ευρωζώνης, αγνοώντας επιδεικτικά τόσο το γεγονός ότι πολλές σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα πριν από εμάς όσο και το ότι είναι εκτεθειμένες με διαφορετική χρονικότητα στις διεθνείς διακυμάνσεις μέσω αλυσίδων αξίας. «Στην δική μας περίπτωση η εποχικότητα επηρεάζεται περισσότερο από τον τουρισμό» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε σε φορείς του τουριστικού κλάδου της Ρόδου πως πρέπει να υπάρξει ανταπόδοση στον τουρισμό που κράτησε τη χώρα όρθια στα χρόνια της κρίσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε την κατάσταση που αντίκρισε στους έρημους δρόμους του νησιού ως «αποκρουστική» με τους καταστηματάρχες να τού μεταφέρουν μία δραματική εικόνα καθώς όπως εξήγησαν δίνουν τεράστιο αγώνα να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνώρισε πως ο τουρισμός στήριξε την χώρα όλα τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων και άσκησε οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση καταλογίζοντάς της ατολμία στην στήριξη του κλάδου. «Βλέπω φαινόμενα κακής κατανόησης των προβλημάτων από την πλευρά της κυβέρνησης, βλέπω αλλοπρόσαλλες παρεμβάσεις από την πλευρά του υπουργού Τουρισμού» είπε διευκρινίζοντας: «Από τη μια διαχωρίζει τα νησιά μας σε κατηγορίες επικινδυνότητας, την άλλη ανακοινώνει 29 χώρες από τις οποίες θα έρχονται τουρίστες, μετά αποκλείει κάποιες άλλες, και την επόμενη μέρα άλλο υπουργείο να ανακοινώνει ότι θα δεχόμαστε απ’ όλες τις χώρες». Η κατάσταση που επικρατεί στο νησί είναι τόσο απελπιστική που ένας από τους εκπροσώπους του σωματείων ξενοδοχοϋπαλλήλων τού είπε: «Καλωσήρθατε σε ένα νεκρό νησί όπου δεν υπάρχει ούτε ένας τουρίστας». Οι περισσότεροι δε μίλησαν για μία χαμένη τουριστική σεζόν.

Ο Αλέξης Τσίπρας αύριο με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος θα επισκεφθεί έναν από τους φορείς που θίγονται από τον χαρακτηριζόμενο και αντιπεριβαλλοντικό Νόμο Χατζηδάκη.