Αλ. Τσίπρας: Άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης

Τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση για την εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα κρούει ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμώντας ως ιδιαίτερα κρίσιμη στην κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά την νέα παράνομη τουρκική navtex για έρευνες στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

Γι’ αυτό και αξιώνει μηχανισμό κυρώσεων και άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης. Παράλληλα, όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ως προοπτική και η επέκταση των χωρικών υδάτων και νότια των νησιών της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή της Καρπάθου, της Κάσου, της Ρόδου και του συμπλέγματος του Καστελόριζου αναλόγως των εξελίξεων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης πρέπει να γίνει άμεσα για να μην επιχειρηθεί σε καμία περίπτωση αυτό που έγινε στο Καστελόριζο, δηλαδή μία παράνομη τουρκική Navtex και στην Κρήτη, εξέλιξη που θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη. Κύκλοι της Κουμουνδούρου δεν κρύβουν την αγωνία τους για τις εξελίξεις καθώς πιστεύουν ότι οι τελευταίες κινήσεις του Ερντογάν ξεφεύγουν από την διπλωματία και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και σχετίζονται με τις συνθήκες που επιχειρεί να διαμορφώσει ο Τούρκος Πρόεδρος στο εσωτερικό της χώρας του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πιστεύει ότι στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός πρέπει να αξιοποιήσει την προοπτική επέκτασης των χωρικών υδάτων. Κατά την χθεσινή σύσκεψη ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε: “Στις παρούσες συνθήκες η επέκταση στα 12 μίλια στα νησιά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κρήτη είναι μονόδρομος. Όπως και η πίεση στη Σύνοδο για κυρώσεις. Πολύ φοβάμαι ότι η γερμανική προεδρία και η ΕΕ στο σύνολό της δεν πρόκειται να αναλάβουν τις ευθύνες τους αν δεν πιεστούν. Και αν δεν υπάρξει μηχανισμός κυρώσεων έστω τώρα και αν ταυτόχρονα δεν ανοίξει το θέμα επέκτασης σε 12 νμ στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα και η ΕΕ θα χάσουν πια κάθε αξιοπιστία”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αναδείξει πολλές φορές το θέμα της επέκτασης νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 ναυτικά μίλια, ζήτημα που είχε θέσει και στις δηλώσεις του μετά την τελευταία συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Περιστύλιο της Βουλής. Η αξιωματική αντιπολίτευση καταδικάζει απερίφραστα την παράνομη τουρκική navtex για έρευνες σε απόσταση 6,5 νμ από το Καστελόριζο, δηλαδή εντός περιοχής δυνητικής κυριαρχίας της Ελλάδας, καθώς υπονομεύει απολύτως την επανεκκίνηση της προοπτικής των διερευνητικών καθώς και την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Καταγγέλλει τις αντιφάσεις της κυβέρνησης στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία και σχολιάζει πως και αυτές τροφοδοτούν την τουρκική επιθετικότητα αφού αλλάζουν συνεχώς τις κόκκινες γραμμές της χώρας.