Αλ. Τσίπρας από Ερυθρό Σταυρό: Εικόνα κατάστασης πολέμου στα νοσοκομεία – Χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση

Ως κατάσταση πολέμου περιέγραψε τις συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία της Αττικής ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας την κυβέρνηση να ενισχύσει άμεσα το ΕΣΥ με προσλήψεις γιατρών και να επιτάξει χωρίς καθυστέρηση τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισκέφθηκε το πρωί το νοσοκομείο “Ερυθρός Σταυρός” όπου μάλιστα στην είσοδο τον υποδέχτηκαν γιατροί και νοσηλευτές που τον χειροκρότησαν. Εκείνος γύρισε και τούς είπε πως “εμείς πρέπει να χειροκροτούμε εσάς, κι όχι εσείς εμάς”

Ακολούθως είχε συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου και εκπροσώπους εργαζομένων, γιατρών και νοσηλευτών που του παρουσίασαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία. “Ακόμη και στο και πέντε η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο” δήλωσε αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας στηλιτεύοντας το γεγονός πως εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο αρνείται να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων και “τώρα τρέχει να επιτάξει 200 γιατρούς” . Μάλιστα σχολίασε πως “το μεγάλο ερώτημα είναι εάν αυτοί οι 200 γιατροί που προσπαθούν τώρα να επιτάξουν, δεν μπορούσαν όλο αυτό το διάστημα, να γίνουν προσλήψεις στις συγκεκριμένες ειδικότητες”; Σημείωσε πως προφανώς και όλοι θα πρέπει να βάλουν πλάτη και να συνδράμουν “γιατί όταν βρισκόμαστε σε μία κατάσταση πολέμου όλοι πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη και να προτάξουν τον όρκο του Ιπποκράτη, την ανθρώπινη ζωή” όμως εξέφρασε την ανησυχία του ότι χωρίς σχέδιο βρισκόμαστε διαρκώς στο ίδιο σημείο.

Ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε για ποιο λόγο τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια παραμένουν covid free και τόνισε πως η κυβέρνηση επιλέγει να μην συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα στο χώρο της Υγείας και όταν κάποιες μικρές μονάδες επιτάσσονται, επιτάσσονται με διπλάσιο νοσήλιο, με δώρο ουσιαστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία κι όχι αναγκάζοντάς την να βάλει πλάτη σ’ αυτήν την κρίσιμη στιγμή”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως στα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται περισσότεροι από 100 ασθενείς, διασωληνωμένοι σε κλίνες covid και δεν βρίσκουν κλίνη σε ΜΕΘ, “διότι δεν επαρκεί ο αριθμός και την ίδια στιγμή μεγάλα νοσοκομεία, το ένα μετά το άλλο, όπως ο Ερυθρός Σταυρός, μετατρέπονται αποκλειστικά σε νοσοκομεία για κορονοϊό με αποτέλεσμα όλες οι υπόλοιπες παθήσεις να μην αντιμετωπίζονται όπως θα έπρεπε. Επιπλέον, ανέφερε πως από τους 120-130 ασθενείς που κάθε φορά είναι στη λίστα αναμονής στο ΕΚΑΒ για να βρουν ΜΕΘ ένα μεγάλο ποσοστό είναι non covid περιστατικά.

Γι’ αυτό και σημείωσε πως τα νοσοκομεία μας βρίσκονται δυστυχώς πάνω από τον κόκκινο συναγερμό.