Στην κυβερνητική ανεπάρκεια σε ό,τι αφορά την διαχείριση της πανδημίας αναμένεται να επικεντρώσει την παρέμβασή του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ειδική συνεδρίασή της για τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοΪου στη χώρα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατά τις πληροφορίες δεν θα περιοριστεί στην κριτική αλλά συγχρόνως θα παρουσιάσει και την εναλλακτική πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την στήριξη της δημόσιας υγείας και της οικονομίας . Κι αυτό λαμβάνοντας υπόψη τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι βρισκόμαστε στη μέση της πανδημίας και ότι θα έρθει και τρίτο κύμα κορωνοϊού στη χώρα.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το βάρος πέφτει στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων σε σχέση και με την εκτίναξη του δημόσιου χρέους. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει στη Βουλή ότι η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, που μπορεί να περιλαμβάνει και “κούρεμά του, που δημιουργήθηκε εν μέσω της πανδημίας αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα κεφάλαια.
Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η συζήτηση της “επόμενης μέρας” αφορά την συσσώρευση χρέους στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες το οποίο προστέθηκε σε προϋπάρχον χρέος και σύμφωνα με την ΓΣΕΒΕΕ μπορεί να οδηγήσει σε οριστικό κλείσιμο μία στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όλα αυτά λαμβάνοντας υπόψη και τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ ότι η ανάκαμψη για το 2021 θα φθάσει μόλις στο 0,9%. καθώς και την ανομολόγητη παραδοχή πως η ανάπτυξη για το 2021 δεν μπορεί να πιάσει το 4% όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό για το 2021. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να απαντήσει και σε όσους παρουσιάζουν ως εξωπραγματική μία τέτοια πρωτοβουλία για ρύθμιση του χρέους και να παραπέμψει στη ρύθμιση των 120 δόσεων επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη διαγραφή μέρους του χρέους όταν οι συνθήκες στη χώρα ήταν δυσκολότερες και υπό την εποπτεία των τροϊκανών.
Σε ό,τι αφορά το υγειονομικό σκέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να επαναλάβει ότι απαιτείται πραγματική στήριξη της δημόσιας υγείας επαναφέροντας την πρότασή του για άρση του καθεστώτος που αφορά τις πατέντες για τα εμβόλια αλλά και για διμερείς συμφωνίες που θα μπορούσαν να επιτευχθούν σε σχέση με την προμήθεια εμβολίων.