O Αλέξης Τσίπρας δεν αποκάλυψε στην ομιλία του προς την Κεντρική Επιτροπή την πρότασή του για την νέα ονομασία του ΣΥΡΙΖΑ, όμως για πρώτη φορά δημοσίως πήρε αποστάσεις από όλους όσοι εντός του κόμματος αντιμετωπίζουν τα νέα μέλη ως απλούς παρατηρητές και όχι με όρους ισοτιμίας.
Επέκρινε μάλιστα όσους θεωρούν τα μέλη που εγγράφονται στην ψηφιακή πλατφόρμα και δεν παρακολουθούν τις συνεδριάσεις στις οργανώσεις ως followers αναφορά που ερμηνεύτηκε ως καθαρή διαφωνία με την άποψη που έχει εκφράσει παλαιότερα με δηλώσεις του ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης.
«Έχω κάθετη διαφωνία και θέλω με ευθύτητα να την εκφράσω στην Κεντρική Επιτροπή, με την άποψη ότι όσοι εγγράφονται στην πλατφόρμα και θέλουν να συμμετάσχουν στην κομματική μας ζωή-προφανώς και δια ζώσης, στις συγκεντρώσεις και στη δράση μας σε τοπικό ή κλαδικό επίπεδο-αλλά δεν έχουν το χρόνο ή τη διάθεση να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις των οργανώσεών μας, δεν πρέπει να είναι ισότιμα μέλη, αλλά απλοί υποστηρικτικές ή ακόμη χειρότερα να τούς θεωρούμε υποτιμητικά followers” είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το όνομα, ο Αλέξης Τσίπρας εισηγήθηκε προς την Κεντρική Επιτροπή να υπάρξει προσθήκη δίπλα στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ που είναι “brand” τονίζοντας πως θα πρεσβεύει όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες που έχουν συστρατευθεί στην προσπάθεια της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού.
Η απόφαση περί προσθήκης όπως εξήγησε θα ψηφιστεί από το όργανο και θα επικυρωθεί τελικώς με την πρόταση για το νέο όνομα στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) για να εγκριθεί από το Συνέδριο. Ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε σε σχέση με το δημοψήφισμα για την ονομασία πως «αυτό θα είχε νόημα μόνο εάν αποτελούσε ζήτημα μείζονος πολιτικής διαφωνίας».
Σε ό,τι αφορά τα οργανωτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την συμμετοχή των απλών μελών στις κορυφαίες αποφάσεις μέσω της αξιοποίησης της διαδικτυακής πλατφόρμας και τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας. Μάλιστα επικαλέστηκε το μοντέλο που αξιοποίησε ο δημοκρατικός υποψήφιος Μπέρνυ Σάντερς στις ΗΠΑ λέγοντας: «Είχε όλα τα συμβατικά μέσα εναντίον του. Τί έκανε; Κατάφερε μέσω της αξιοποίησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να φέρει τον κόσμο κοντά του» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τα του κειμένου απολογισμού που συζητείται στην ΚΕ και εμπεριέχει πολλά στοιχεία αυτοκριτικής ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απολογείται αλλά μαθαίνει από τα λάθη και τις παραλείψεις της πρώτης φοράς αριστερά, ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα για τη δεύτερη φορά.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε αναπάντητα τα σχόλια του Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή που μίλησε για «απολογία» του ΣΥΡΙΖΑ και επεσήμανε ότι «πάει πολύ να μάς κουνάνε το δάχτυλο όσοι έχουν ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας».
Πάντως σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε πως τη δεύτερη φορά αριστερά «δεν θα υπάρξει καμία δικαιολογία, ούτε δεν ήξερα, ούτε δεν υπολόγισα, αφού τώρα τα ξέρουμε όλα και οφείλουμε να τα υπολογίσουμε όλα». Και τα κρίσιμα ερωτήματα είναι : Τί κάνουμε με τις τράπεζες, τα κόκκινα δάνεια και την προστασία των δανειοληπτών, τί κάνουμε με την Τράπεζα της Ελλάδος όταν συστηματικά υπονομεύει την ίδια την κυβέρνηση, τί κάνουμε με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με τη δημόσια διοίκηση και τους θύλακες δολιοφθοράς του κυβερνητικού έργου, τους εκπροσώπους της διαπλοκής και του παλιού πολιτικού συστήματος, με τους ολιγάρχες που κατέχουν μονοπωλιακές θέσεις στα μέσα ενημέρωσης.
Στη συνέχεια μίλησε για παντελή ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από το προσφυγικό μέχρι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και από τις διεθνείς σχέσεις μέχρι τη διαχείριση των πιο απλών προβλημάτων, μία «ανικανότητα που παράγει μόνο κινδύνους για την κοινωνία και τη χώρα». Επεσήμανε ότι «δεν έχουμε χρόνο» καθώς η φθορά της κυβέρνησης διαμορφώνει αντικειμενικές συνθήκες για τη δημιουργία μαζικών κοινωνικών αντιστάσεων στις πολιτικές της «επομένως οι εξελίξεις μπορούν να είναι ραγδαίες».
Αναφέρθηκε στην πορεία ανασυγκρότησης, διεύρυνσης και μετασχηματισμού τονίζοντας πως «υπερασπίζομαι αυτήν την επιλογή» καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανταποκριθεί στην αποστολή του και να οργανώσει μία πλατειά, μαχητική, κοινωνική και παρεμβατική αντιπολίτευση» και συγχρόνως να εκφράσει τις προσδοκίες και τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μονοσήμαντα μία συζήτηση γύρω από οργανωτικά θέματα ή λέξεις «που νομίζω ότι μάς αδικεί» αφού όλοι όπως είπε «συμφωνούμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιστοιχηθεί με τον κόσμο που τον στηρίζει ώστε να γίνει το κόμμα των λαϊκών τάξεων και της νεολαίας, κόμμα ανοιχτό και μαζικό με βαθιες ρίζες στον εργαζόμενο λαό». Και ανέφερε: «Μάς αδικεί η γενίκευση μίας άχαρης εσωτερικής συζήτησης για θέματα οργανωτικού χαρακτήρα ή συμβολικού χαρακτήρα, χωρίς βεβαίως να τα υποτιμώ».