Αλ. Τσίπρας: Η χώρα δοκιμάζεται σε τρία μέτωπα και η κυβέρνηση αποτυγχάνει κατά κράτος

Η Ελλάδα ζει αυτήν την στιγμή σε μία κατάσταση που μόνο ομαλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί είπε ξεκινώντας την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως η χώρα δοκιμάζεται σε τρία κύρια μέτωπα στα οποία η κοινωνία αγωνιά και η κυβέρνηση αποτυγχάνει κατά κράτος: Στο μέτωπο της πανδημίας, στο μέτωπο της οικονομικής κρίσης και στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των προκλήσεων Ερντογάν.

Για το πρώτο μέτωπο της πανδημίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχολίασε πως μετά τους αναξιοπρεπείς διθυράμβους για τον κ. Μητσοτάκη διαδέχονται τώρα οι εκατοντάδες των κρουσμάτων. Διότι η αλήθεια φωνάζει όσο και αν την ωραιοποιούν είπε προειοποιώντας ότι εάν δεν υπάρξει έστω και «στο και πέντε» ένα συμπαγές σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα είναι απολύτως υπεύθυνη για ό,τι θα έρθει. «Θα έχει όλη την ευθύνη αν η πανδημία πάρει διαστάσεις δραματικές» σχολίασε. Πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υποκύψει στον πειρασμό της μικροπολιτικής με την οποία η ΝΔ ως αντιπολίτευση αντιμετώπισε κάθε καταστροφή, στην περιόδο της δικής μας διακυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα στηρίξει κάθε θετικό μέτρο που συνιστά η επιστημονική κοινότητα «αλλά δεν θα σωπάσουμε εν ονόματι οποιασδήποτε σκοπιμότητας».

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο μέτωπο που αφορά την οικονομία ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι ήταν επιλογή να αφήσουν την «πανδημία της αγέλης» να εξελιχθεί και να επιτρέψουν τον αφανισμό όσο των δυνατών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Να «εξυγιάνουν χωρίς να λερώσουν τα χέρια τους το οικονομικό τοπίο, κρατώντας για τον εαυτό τους τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου». Σημείωσε ειρωνικά πως «πρέπει να δεχτούμε ότι καλά τα πάνε» αν δούμε την ύφεση του δεύτερου τριμήνου του 2020 και την ανεργία που καλπάζει». Πρόσθεσε πως μπροστά σ’ αυτήν την εικόνα δεν αρκεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απλώς να την περιγράφει και «οφείλουμε συντεταγμένα και με ήθος και αποφασιστικότητα με ξεκάθαρες θέσεις και ενωτική διάθεση να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο μαξιλάρι των 37 δις θυμίζοντας πως αυτά ακριβώς είναι τα χρήματα που μέχρι στιγμής έχουν αποτρέψει την κατεδάφιση και την χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας. Είναι το μαξιλάρι που έκανε δυνατή την έξοδο της χώρας στις αγορές με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο πριν από δύο χρονια. Πρόσθεσε πως εάν υπάρχει η άποψη ότι έπρεπε μέρος από αυτά να τα έχουμε αξιοποιήσει όχι με όρους προεκλογικών παροχών, αλλά με όρους στήριξης της οικονομίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των εργαζομένων και της αγοράς να το συζητήσουμε, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο και σε μία εσωτερική συζήτηση που γίνεται στο κόμμα. Ανέφερε πάντως ότι για το μαξιλάρι δείγμα εντιμότητας και νοικοκυροσύνης και σεβασμού στα λεφτά του λαού μόνο υπερήφανοι μπορούμε να είμαστε.

Το τρίτο μέτωπο συμπληρώνεται όπως είπε με τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επανέλαβε αυτό που ανέφερε προσφάτως στη Βουλή, ότι «στα ρηχά των Πρεσπών (η ΝΔ) ήταν με χλαμύδες αλλά στα βαθιά του Αιγαίου είναι με πιτζάμες. Τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να σωπάσει σ’ αυτό το θέμα «θα έλεγα ότι έχουμε χρέος να μη σιωπούμε όταν διαπιστώνουμε τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής και την έλλειψη εθνικής στρατηγικής».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον κ, Μητσοτάκη ότι κινείται στη λογική βλέποντας και κάνοντας θυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ήδη από τον Νοέμβριο να θέσει θέμα κυρώσεων και να μην πάει στις ΗΠΑ «για να τα δώσει όλα το πιάτο». Για το Oruc Reis σημείωσε ότι πέρασε πρόσφατα και τον 28ο μεσημβρινό αφού όργωσε την περιοχή νότια του Καστελόριζου για σχεδόν έναν μήνα και σήμερα βρίσκεται 44 μίλια νότια του Καστελόριζου, όπως αποκάλυψε. «Από την ώρα που άρχισε να πλέει εντός της ελληνική υφαλοκρηπίδας με απλωμένα καλώδια η κυβερνητική προπαγάνδα προσπάθησε με κάθε τρόπο να συσκοτίσει την αλήθεια αραδιάζοντας ένα σωρό αστείες δικαιολογίες.

Ως εκ τούτου ο πρόεδρος του ΣΥΡιΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διερωτήθηκε ποιες θα είναι οι κόκκινες γραμμές της χώρας όταν σύντομα η Τουρκία προκηρύξει οικόπεδα και εισέλθει εντός της Αοζ που μόλις ορίστηκε με την Αίγυπτο. Μϊλησε για το πρόσφατο «φιάσκο» με το ΝΑΤΟ και το παιχνίδι των λέξεων που ακολουθεί η κυβέρνηση και επανέλαβε ρητά : Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οποιαδήποτε εθνική στρατηγική, πρέπει να έχει ως στόχο τον τερματισμό των εκβιασμών από την Τουρκία, την επανεκκίνηση των διερευνητικών για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ για την Χάγη, Προειδοποιήσε με νόημα πως η έλλειψη στρατηγικής θα οδηγήσει τη χώρα σε ακόμη πιο επικίνδυνες περιπέτειες.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες που περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το κόμμα πρέπει να παίξει έναν ρόλο αντιστήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας και διαμόρφωσης μίας πειστικής προοδευτικής κυβερνητική λύσης. Κάλεσε τα στελέχη να αποδείξουν στην κοινωνική πλειοψηφία ότι «είμαστε ενωμένοι, έτοιμοι αποφασισμένοι, να σταθούμε πλάι μας». Ως εκ τούτου έστειλε και εσωτερικά μηνύματα προς όλες τις πλευρές λέγοντας: «Οι μίζεροι εγωισμοί, ο διάλογος όχι ως ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων, αλλά ως μέσο εξουδετέρωσης της διαφορετικής φωνής, δεν έχει θέση στο χώρο μας, σε τέτοιες μάλιστα στιγμές».

Συνέχισε λέγοντας πως οι κρίσιμες συνθήκες απαιτούν συναίσθηση της ευθύνης και ορθή κρίση από όλους και τόνισε πως «οφείλουμε να κάνουμε τις αλλαγές που απαιτεί η νέα κατάσταση για να ανταποκριθούμε στα νέα καθήκοντα» καταγγέλλοντας χυδαία παρέμβαση από εχθρικά κέντρα στις διεργασίες του κόμματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στους λόγους αναβολής του Συνεδρίου λόγω της πανδημίας και επέμεινε ότι η ΚΕ οφείλει να πάρει αποφάσεις ενίσχυσης των πρωτοβουλιών και των διεργασιών για την διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του κόμματος.

Ως εκ τούτου θα υπάρξει ενιαίο πολιτικό κέντρο που θα λειτουργεί σε εβδομαδιαία βάση με τακτικές συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της ΚΕΑ διαδικτυακά και όταν πρόκειται για κρίσιμες αποφάσεις και της Κεντρικής Επιτροπής.

Χαρακτήρισε αναγκαία την αναδιάταξη των δυνάμεων «όχι μόνο στη βάση της εναλλαγής ρόλος αλλά κυρίως στη βάση της ουσιαστικής συζήτηση γι’ αυτό που είναι αναγκαίο να κάνουμε για να διορθώσουμε αδυναμίες και να ενισχύσουμε τις πλευρές της πολιτικής μας». Επανέλαβε ότι πρότασή του είναι να αναλάβει καθήκοντα γραμματέα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ευχαρίστησε τον απερχόμενο γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη και τον επίσης απερχόμενο εκπρόσωπο Τύπου Αλέξη Χαρίτση λέγοντας ότι θα αναλάβει νέα καθήκοντα. Ευχήθηκε και στον Ν. Ηλιόπουλο και το νέο σχήμα εκπροσώπησης να αναδείξουν το σύγχρονο και φρέσκο πρόσωπο του κόμματος στην ελληνική κοινωνία.