Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κηρύσσει τον πόλεμο στους εργαζόμενους

Με όλες του τις δυνάμεις θα ριχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη κατά του εργασιακού νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση καταργώντας το 8ωρο και θεσμοθετώντας τις απλήρωτες υπερωρίες. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να λέει στους συνεργάτες του ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη “κηρύσσει τον πόλεμο στους εργαζόμενους” και ζητάει όλος ο κομματικός μηχανισμός να προετοιμαστεί για σκληρούς αγώνες μέσα κι έξω από τη Βουλή.

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η μάχη για τα εργασιακά σηματοδοτεί και την ανάγκη επανασύνδεσής του με την μεσαία τάξη και την επαφή του με πολίτες που στηρίζουν την Κουμουνδούρου πολιτικά, όμως ως τώρα διατηρούν μία πιο χαλαρή οργανωτική σχέση. Το ζήτημα του μοντέλου των εργασιακών σχέσεων αποτελεί και την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε ένα συντηρητικό και αυταρχικό σχέδιο που στηρίζει τους λίγους, απέναντι σε ένα αριστερό, προοδευτικό σχέδιο που μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες, λέει συχνά στους συνομιλητές του.

Αύριο λοιπόν, συνεδριάζει υπό την προεδρία του το πολιτικό κέντρο του κόμματος και αργότερα το Πολιτικό Συμβούλιο -Προοδευτική Συμμαχία με κεντρικό αντικείμενο συζήτησης τα εργασιακά και τον τρόπο με τον οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση θα σταθεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο απέναντι στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από τον γραμματέα του κόμματος να συντονίσει τις νομαρχιακές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, ώστε να μπουν δυναμικά στη μάχη που θα δοθεί όπως φαίνεται σε όλα τα επίπεδα. Ενώ ο ίδιος θα ξεκινήσει μπαράζ επαφών με εκπροσώπους εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών και συνδικάτων.

Για την Κουμουνδούρου το νομοσχέδιο για τα εργασιακά σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές έρχεται να ολοκληρώσει την ακύρωση όχι μόνο των ρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των εργαζομένων, αλλά και να ξηλώσει τα κεκτημένα δεκαετιών. Όπως αναφέρουν στελέχη του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης φέρνει εργασιακό μεσαίωνα, καθώς καταργεί το οκτάωρο, αποτελειώνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θεσμοθετεί τις απλήρωτες υπερωρίες και την απλήρωτη εργασία και επί της ουσίας καταργεί το δικαίωμα στην απεργία. Όλα αυτά θα οδηγήσουν και σε μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων, σε ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και στην πλήρη εργοδοτική ασυδοσία.