Aλ. Τσίπρας: «Η ραγδαία κυβερνητική φθορά μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις»

Kαι πολιτικές εξελίξεις βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας και τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να διεκδικήσει την επιστροφή του στην εξουσία.

Μιλώντας στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή με στόχο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και την προστασία των εργαζομένων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ενώ συγχρόνως εκτίμησε πως η ραγδαία κυβερνητική φθορά που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις. Κι αυτό διότι έχει δημιουργηθεί ένα πνιγηρό κλίμα στην ελληνική κοινωνία που οφείλεται τόσο στο γεγονός πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας, όσο και στην απώλεια της εμπιστοσύνης από τους πολίτες προς αυτήν συνδυαστικά με ένα νοσηρό κλίμα από φαινόμενα παρακμής που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο προφανώς αναφερόταν στις υποθέσεις Λιγνάδη και Φουρθιώτη.

Αίσθηση προκάλεσε η προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα πως εάν δεν επανέλθει το δικαίωμα κάθε βουλευτή να ψηφίζει ξεχωριστά -κάτι που έχει ζητήσει ο ίδιος από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα -τότε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί και να απόσχει από τις ψηφοφορίες. “Η κυβέρνηση συνειδητά υποβαθμίζει και ακυρώνει τη δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου με κορυφαίο παράδειγμα τον τρόπο ψηφοφορίας που ακυρώνει και τη γνώμη των βουλευτών” είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τις απευθείας αναθέσεις ανέφερε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει “κάτι που μάς επιβάλλει να χρησιμοποιήσουμε κάθε πιθανό μέσο για να υπάρξει ο απαραίτητος θεσμικός έλεγχος ακόμη και την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Επίσης, για το Ταμείο Ανάκαμψης ανέφερε ότι η κυβερνητική πρόταση αποδεικνύει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει επιστροφή σε αποτυχημένες και κοινωνικά καταστροφικές πολιτικές. Ειδικά ο σχεδιασμός για τις αλλαγές στα εργασιακά αποτελεί την κήρυξη πολέμου εναντίον των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε και για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εκλογή νέων νομαρχιακών οργάνων και σχολίασε πως αυτό μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που με όρους “ψηφιακού άλματος” δείχνει ότι και μέσα στην πανδημία η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα.