Αλ. Τσίπρας: Κάλεσμα σε κοινό μέτωπο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Κάλεσμα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε κοινό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τα Ιωάννινα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Ήπειρο.

Ειδικότερα ανέφερε πως θα απευθυνθεί σε όλα τα πολιτικά κόμματα πλην της Νέας Δημοκρατίας που άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας ζητώντας να καταθέσουν από κοινού πρόταση νόμου για να αποτρέψουν τις κυβερνητικές επιλογές. Συγχρόνως θα κληθούν όπως είπε να συμβάλουν σε μία τέτοια πρωτοβουλία και όλοι οι κοινωνικοί φορείς.

Για πρώτη φορά ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται στα υπόλοιπα κόμματα για να λάβουν από κοινού κοινές νομοθετικές πρωτοβουλίες, κάτι που υποδηλώνει την πρόθεσή του να ξεκινήσει σταδιακά πολιτικά ανοίγματα σε όμορους χώρους τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ εικάζεται ότι θα αφορά πρωτίστως το ΚΙΝΑΛ με το οποίο ήδη έχουν γίνει κάποια πρώτα δειλά βήματα συνεννόησης (συνάντηση Αλέκου Φλαμπουράρη με Κώστα Γείτονα), όπως επίσης το ΜΕΡΑ25 αλλά και το ΚΚΕ.

Με την κίνηση αυτή γίνεται σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιδιώκει μόνο την εξομάλυνση των σχέσεων με τα άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου αλλά συγχρόνως επιθυμεί να δώσει ένταση στην αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά ζητήματα.

Άλλωστε πριν από μερικές ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού (7,5% για το 2020 και άλλο 7,5% για το 2021) αφήνοντας τότε να εννοηθεί ότι εκδηλωθεί πρωτοβουλία και για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Από τα Ιωάννινα ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι τα 12 δις που θα δοθούν στις τράπεζες χωρίς εγγυήσεις από τα 37 δις του αποθεματικού που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν την μνημονιακότερη επιλογή όλων των μνημονιακών υποχρεώσεων σχολιάζοντας καυστικά πως για πρώτη φορά ο «Ηρακλής»-όπως ονομάζεται το σχετικό σχέδιο είναι μαζί με την Λερναία Ύδρα και όχι απέναντί της»