Μία νέα κοινωνική συμφωνία για ζωή με ασφάλεια και κοινωνία με δικαιοσύνη, όλων εκείνων των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται σφοδρότερα από την κρίση αλλά και τις επιλογές της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, αναμένεται να προτάξει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στο Thessaloniki Forum.
Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προχωρήσει σε μία αποτίμηση της κατάστασης που παρέλαβε η ΝΔ στη διακυβέρνηση και πού βρίσκεται σήμερα, 14 μήνες μετά, με τα πρώτα αδιαμφισβήτητα σημάδια της ύφεσης να έχουν έρθει επίσημα πριν την έλευση της πανδημίας στην Ελλάδα. Στο χείλος της καταστροφής κοινωνικά, υγειονομικά, οικονομικά και με μεγάλες εθνικές προκλήσεις, κρίσεις παράλληλες στις οποίες βαδίζουμε χωρίς στρατηγική και σχέδιο, αφού εδώ και έξι μήνες αδρανεί σε όλα τα επίπεδα
Οι νέες συνθήκες αλλά και η απάλειψη των δημοσιονομικών περιορισμών από την ΕΕ, θέτουν τις βάσεις για αυτήν την κοινωνική συμφωνία όλων εκείνων των κοινωνικών ομάδων (εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, νεολαία) που εν μέσω πανδημίας συγκλίνουν τα συμφέροντά τους (ανάγκη για ισχυρό κοινωνικό κράτος, στήριξη εργασίας και μμ επιχειρηματικότητας). Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αδράνεια και καθυστερήσεις που ήδη έχουν σημειωθεί με δραματικές συνέπειες. Αυτές οι κοινωνικές ομάδες δέχονται καθημερινά πλήγματα ενώ συγχρόνως βλέπουν πλέον την κυβέρνηση να εκμεταλλεύεται την κρίση ως ευκαιρία επιβολής των πιο ακραίων νεοφιλελευθερων μεταρρυθμίσεων που τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων δοκιμάστηκαν και απέτυχαν παταγωδώς, επιταχύνοντας το υφεσιακό σπιράλ.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να καταθέσει δέσμη δέκα συγκεκριμένων και άμεσων μέτρων κυρίως μόνιμου χαρακτήρα για την διάσωση της οικονομίας, των εργαζομένων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και την ισχυρή στήριξη του κοινωνικού κράτους. Κεντρική θέση στις προτάσεις του θα έχει το νέο παραγωγικό μοντέλο, καθώς και ο νέος καθοδηγητικος – πρωταγωνιστικός ρόλος του κράτους στην οικονομία, την Υγεία, την Παιδεία, τις υποδομές αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα που οφείλει – επιτέλους – να διαδραματίσει το ρόλο του στον κύκλο της οικονομίας.
Με μία φράση, το σχέδιο που θα ξεδιπλώσει ο κ. Τσίπρας είναι ένας ρεαλιστικός ριζοσπαστισμός υπέρ των πολλών για ζωή με ασφάλεια και κοινωνία με δικαιοσύνη. Κεντρικός στόχος του δεν είναι άλλος από μία πιο δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος, η άμβλυνση – και όχι διεύρυνση που φέρνουν οι επιλογές Μητσοτάκη – των ανισοτήτων τη στήριξη των αδύναμων και της μεσαίας τάξης στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνουν η πανδημία αλλά πρωτίστως οι πολιτικές της κυβέρνησης.
Η ομιλία του αναμένεται να έχει βαθιά ιδεολογικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται με την πανδημία καταρρίπτουν το νεοφιλελεύθερο δόγμα και την πρωτοκαθεδρία των αγορών, φέρνοντας στο προσκήνιο και δικαιώνοντας τον πυρήνα των διαχρονικών ιδεών και αξιών της Αριστεράς, τον ρόλο ενός ισχυρού κράτους, τόσο στο επίπεδο της κοινωνικής πολιτικής όσο και στην οικονομία, τον οποίον τώρα όλοι αποζητούν στο μέτωπο της επιχειρηματικότητας. Κεντρικός άξονας της ομιλίας του θα είναι η ακόμη πιο επιτακτική στις νέες συνθήκες ανάγκη άμβλυνσης και όχι διεύρυνσης των ανισοτήτων για ασφάλεια στη ζωή (υγεία, παιδεία, εργασία) και δικαιοσύνη στην κοινωνία, σε μία περίοδο που το κυρίαρχο συναίσθημα των πολιτών από την πανδημία και τους αλλοπρόσαλλους χειρισμούς της κυβέρνησης είναι η ανασφάλεια.