Αλ. Τσίπρας: Πολύ αργά και πολύ μικρό το πακέτο στήριξης (vid)

Ως “θετική εξέλιξη” χαρακτήρισε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάπτυξης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχωρεί αυτήν την ώρα στην τηλεόραση του Alpha, προειδοποιώνοντας παράλληλα ότι “δεν πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε”. Όπως είπε, από την “εμπειρία” του στις Συνόδους Κορυφής, “δεν είναι εύκολο” να καταλήξουν οι “27” σε αποφάσεις “κοινής αποδοχής”.

Σε γενικές γραμμές, όμως, είπε, οι προτάσεις της Επιτροπής αποτελούν “θετική εξέλιξη” κυρίως για το Νότο της ΕΕ, καθώς μπορεί να μην έχει το μέγεθος που ζητούσαν οι χώρες του Νότου που έφτανε στο 1,5 τρισ. αλλά διατηρεί κάποια “ποιοτικά στοιχεία” των διεκδικήσεων. Αυτά, εξήγησε, αφορούν την αμοιβαιοποίηση “κάποιου είδους” χρέους, τον καταμερισμό με βάση τις ανάγκες και την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού που αποτελεί “πάγια δικδίκηση των προοδευτικών δυνάμεων και του Νότου”.

Επιπλέον, επισήμανε πως σημαντικό είναι ότι το “σκληρό ευρωπαϊκό ιερατείο” και η “σκκληροτράχηλη της οικονομικής ορθοδοξίας” Γερμανία συνειδητοποίησε ότι κρύβεται ένας “συστημικός κινδύνος” από τη διόγκωση του χρέους στην Ιταλία που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στη “διάσπαση” της ΕΕ.

Βολές Τσίπρα για τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

Στον αντίποδα, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε επικριτικός για τα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

«Πρέπει να στηρίξουμε σήμερα τη μικρομεσαία επιχείρηση, να αντέξει από την κρίση, (σ.σ. να προστατεύσουμε) τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς. Η κυβέρνηση επιδοτεί την αναστολή της εργασίας, με λίγα χρήματα. Έρχεται πολύ αργά και με ένα μικρό πακέτο να αντιμετωπίσει μια κρίση που απειλεί να μας οδηγήσει σε μια βαθιά ύφεση μέσα στο 2020. Η ύφεση είναι αυτό που ζήσαμε στη χώρα μας το ’12, το ’13, το ’14 με εκτόξευση της ανεργίας».

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι «δάνειο» που μάλιστα «δεν δίνεται και απλόχερα» στις επιχειρήσεις».

«Εμείς λέμε ότι υπάρχει η ανάγκη για αυτές τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές, ενώ οι λογαριασμοί συνέχιζαν να τρέχουν, να υπάρχει ένα κεφάλαιο κίνησης. Να μην είναι σαν δάνειο, αλλά με τη μορφή επιδότησης» υπογράμμισε.

Ζήτησε, παράλληλα, ένα πλαίσιο για δανειοδοτοτήσεις με αξιοποίηση της αναπτυξιακής τράπεζας που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πρότεινε δε, κάτι ανάλογο του προγράμματος «Ηρακλής» (σ.σ. για τις τράπεζες), «αλλά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Κάλεσε, επίσης, να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% και να παρθούν επιπλέον μέτρα ώστε «να μην αυξηθεί η ύφεση« γιατί «τότε θα διακινδυνεύσει η οικονομία και η οικονομική σταθερότητα».

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τον κ. Σταϊκούρα για τις προβλέψεις αναφορικά με την ύφεση.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ύφεση «θα υπερβεί το 10%, αλλά αν παρέμβουμε όπως προτείνουμε, μπορούμε να τη μειώσουμε στο μισό και ακόμη παρακάτω».

Επιπλέον, αμφισβήτησε το ύψος των κυβερνητικών παρεμβάσεων, εκτιμώντας ότι είναι ύψους 8,5 δισ. ευρώ τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να δοθεί ένα επίδομα έκτακτης ανάγκης συνολικού ύψους 800 ευρώ για τις οικογένειες διότι διαφορετικά, όπως είπε, «θα βρεθούμε μπροστά σε μια κατάσταση απελπισίας».

«Η συζήτηση για πρόωρες εκλογές φανερώνει κυνισμό και τυχοδιωκτισμό»
Ερωτηθείς για τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «κυνισμό και τυχοδιωκτισμό» και «μόνο που υπάρχει αυτή η συζήτηση».

Είναι «παράλογο, αδιανόητο κυνικό να μας ενδιαφέρει πρωτίστως εάν κερδίσαμε ή χάσαμε. Αυτή η συζήτηση που ξεκίνησε από το εσωτερικό της κυβέρνησης, φανερώνει κυνισμό και τυχοδιωκτισμό» υπογράμμισε.

Έσπευσε, ωστόσο, να συμπληρώσει ότι «αν πάει σε εκλογές εμείς εδώ είμαστε».

Ανησυχία Τσίπρα για τις σχέσεις με Τουρκία

Για τις εξελίξεις με την Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε ανησυχία.

«Είμαι ανήσυχος διότι βλέπω μια αναβάθμιση του επιπέδου της τουρκικής προκλητικότητας. Πάντοτε υπήρχαν προκλήσεις. Τώρα βλέπουμε ποιοτική αναβάθμιση. Είχαμε παραβάσεις πάνω από ελληνικά νησιά και υπερπτήσεις πάνω από χερσαίο έδαφος» ανέφερε.Ζήτησε επειγόντως να υπάρξει μια εθνική γραμμή «κι όχι η αμηχανία που βλέπω».

«Θέλουμε τις σχέσεις καλές γειτονίας, αλλά αυτό περνάει από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου» πρόσθεσε.

Για τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο, ο κ. Τσίπρας επέκρινε τον χειρισμό της κυβέρνησης.

«Να κάνεις διάβημα και την ίδια ώρα να το κρύβεις και να μεταφέρεις το φράχτη λίγο πιο ‘δω, δεν πιστεύω ότι είναι η ορθή στρατηγική. Η εθνική γραμμή χρειάζεται συμφωνία στρατηγική και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
ΕΟΠΥΥ: Με ειδικό κωδικό στο κινητό τηλέφωνο η έκδοση και εκτέλεση γνωματεύσεων από 3 Φεβρουαρίου
Ιανουάριος 9, 2025
Μείωση μέχρι και 40% στην τιμή παραγωγού ελαιόλαδου- Άρχισε η μείωση στο ράφι
Ιανουάριος 9, 2025
Θρήνος για τον θάνατο του μόλις 1 έτους βρέφους στο Ηράκλειο Κρήτης
Ιανουάριος 9, 2025
Ο Τραμπ θέλει να αλλάξει το όνομα του Κόλπου του Μεξικού
Ιανουάριος 8, 2025
Ολυμπιακός: Ξανά εκτός προπόνησης ο Φουρνιέ
Ιανουάριος 8, 2025
Στις 18 Μαΐου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην Πολωνία
Ιανουάριος 8, 2025
Συνάντηση Στάρμερ – Μακρόν
Ιανουάριος 8, 2025
Απέλυσαν τον Μάκη Χριστοδουλόπουλο από το κέντρο όπου εμφανιζόταν
Ιανουάριος 8, 2025
Βρέθηκαν οι ανήλικες που είχαν εξαφανιστεί από δομή φιλοξενίας στη Νέα Σμύρνη
Ιανουάριος 8, 2025
Έκκληση Ζελένσκι στους συμμάχους της Ουκρανίας
Ιανουάριος 8, 2025