Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να είμαστε εκεί που είναι τα προβλήματα

Κλείνοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης στο Ολυμπιακό Στάδιο Ξιφασκίας το προηγούμενο Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής ως προς το μήνυμα που εξέπεμψε προς τα στελέχη του: “Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να είμαστε εκεί που είναι τα προβλήματα. Όχι κλεισμένοι σε έναν διαρκή εσωτερικό διάλογο -που πρέπει να γίνει-αλλά σε μία διαρκή πορεία και διαδικασία αλληλεπίδρασης με τον κόσμο που αγωνιά”.

Ως εκ τούτου οι συνεργάτες του δεν απόρησαν το πρωί της Δευτέρας όταν πηγαίνοντας στο γραφείο του ζήτησε να επικοινωνήσει με την οικογένεια του 9χρονου κοριτσιού που λιποθύμησε στη Ρόδο από την πείνα καθώς η μητέρα του ως εποχική υπάλληλος έπεσε θύμα της ανεργίας που προκάλεσε η πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας τουρισμού και επισιτισμού καθώς ο κλάδος τους πλήττεται από την νέα οικονομική κρίση και κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η στήριξη που έχουν από την πολιτεία είναι ανεπαρκής.

Γίνεται σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θέλει να γυρίσει την ατζέντα και να αφήσει πίσω του μία ιδιαίτερα δύσκολη εβδομάδα που συνοδεύτηκε από καταγγελίες για παρακράτος και μαφιόζικες πρακτικές εκ μέρους της κυβέρνησης που είχαν ως επίκεντρο τον πρωθυπουργό. Στην Κουμουνδούρου επαναφέρουν την οικονομία ψηλά στην ατζέντα και μάλιστα δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους και για την έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος που στο δυσμενέστερο σενάριό της βλέπει την ύφεση να σκαρφαλώνει στο 9,4%.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνουν ότι οι εκταμιεύσεις από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης θα καθυστερήσουν και θα ενεργοποιηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2021, κάτι που ενδεχομένως να αναγκάσει την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να πάρει νέα υφεσιακά μέτρα. Εκ των πραγμάτων λοιπόν εκτιμώντας ότι ο Σεπτέμβριος του 2020 θα είναι “μαύρος” με την ανεργία να έχει σκαρφαλώσει σε επίπεδα μνημονιακών χρόνων θα πυροδοτηθεί, λένε στην Κουμουνδούρου, ένας νέος υφεσιακός κύκλος με αποτέλεσμα η μείωση της ζήτησης να οδηγήσει σε νέα λουκέτα και νέες απώλειες θέσεων εργασίας .

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας με τους εκπροσώπους του τουρισμού και του επισιτισμού σχολίασε πως την ώρα που η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως η ύφεση για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς θα φθάσει το 16% δεν λέει με ποιο σχέδιο θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της.