Αλ. Τσίπρας: Πρόταση δυσπιστίας κατά Σταϊκούρα – «Δεν θα σας αφήσουμε να πτωχεύετε στα μουλωχτά τους Έλληνες»

Με μία κίνηση αιφνιδιασμού απέναντι στην κυβέρνηση, που εκδηλώθηκε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπλόκαρε την ψήφιση στη Βουλή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχοντας ασκήσει εντονότατη κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο-έκτρωμα όπως αποκάλεσε το πτωχευτικό ανακοίνωσε την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που το εισηγήθηκε. Με βάση τον Κανονισμό η κοινοβουλευτική διαδικασία διακόπηκε αμέσως μετά και οι εργασίες της Βουλής θα εκκινήσουν στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής για την συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά του υπουργού των Οικονομικών. Στην Κουμουνδούρου επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση όχι μόνο γιατί “η κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο” αλλά και για λόγους πολιτικής ουσίας αφού το νέο πτωχευτικό κατά την αξιωματική αντιπολίτευση βάζει ταφόπλακα στην ιδιωτική περιουσία και εξυπηρετεί την ρευστοποίηση της περιουσίας των τραπεζών. “Είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των τραπεζών” σχολίασε στην παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας από τον κ. Σταϊκούρα να αποσύρει έστω και την τελευταία στιγμή το νομοσχέδιο-έκτρωμα.

Επιπλέον στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η κατάθεση πρόταση μομφής αιφνιδίασε απολύτως την κυβέρνηση καθώς εκείνη την ώρα ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν βρισκόταν στη Βουλή, αλλά ήταν στο γραφείο του στο Μαξίμου και ετοιμαζόταν για το νέο διάγγελμά του σε σχέση με την πανδημία. Η πρόταση υπογράφεται από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προϊδεάζει για την σκλήρυνση της αντιπολιτευτικής της γραμμής με αιχμή τα κοινωνικά θέματα και την οικονομία.

Κατά τις πληροφορίες η ιδέα για αποτροπή της ψηφοφορίας βρισκόταν στο τραπέζι από την πρώτη στιγμή που άρχισε η προετοιμασία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την συζήτησή του στη Βουλή. Η απόφαση ωστόσο ελήφθη από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα το πρωί της Πέμπτης στην διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε στο γραφείο του στη Βουλή με την συμμετοχή της γραμματέως της ΚΟ, του συντονιστή των τομέων, των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και των αρμόδιων τομεαρχών. Με τη πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμφώνησαν άπαντες σχολιάζοντας ότι αποτελεί χρέος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της “να να μην περάσει το εκτρωματικό νομοσχέδιο που λεηλατεί την ιδιωτική περιουσία με πρόσχημα την πανδημία και τις συνέπειές της”.

Κατά την παρέμβασή του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε: “Δεν μού κάνει καθόλου εντύπωση που λείπει ο κ. Μητσοτάκης από τη σημερινή συζήτηση και ψήφιση ενός εκτρωματικού νομοσχεδίου για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Για εκατοντάδες χιλιάδες υποψήφιους φτωχούς. Νεόπτωχους της διακυβέρνησης Μητσοτάκη” είπε στο ξεκίνημα της ομιλίας του. Αργότερα απευθυνόμενος στον παρόντα Χ. Σταϊκούρα σχολίασε ότι η πρώτη κατοικία προστατεύτηκε ακόμη και στα οκτώ χρόνια των μνημονίων για να τού ζητήσει να το αποσύρει αμέσως. Ακολούθως ανακοίνωσε την κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του υπουργού Οικονομικών που εισηγείται “αυτό το έκτρωμα, το νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμή και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών”.

“Ανακοινώνω στο σώμα ότι με βάση το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν τον νόμο έκτρωμα. Τον νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Τον νόμο της ρευστοποίησης της περιουσίας τους. Τον νόμο που μετά από οκτώ χρόνια προστασίας εντός των μνημονίων, έρχεται να άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας” είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόσθεσε πως δεν θα σάς αφήσουμε να κατεδαφίζετε την προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύετε τους Έλληνες στα μουλωχτά. Σάν τούς κλέφτες”.