Αλ. Τσίπρας: Πρόταση για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και απόσυρση όλων των αντιλαϊκών νομοθετημάτων

Επαναφορά της πρότασής του για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής και εξάμηνο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας με απόσυρση όλων των αντιλαϊκών νομοθετημάτων έκανε απόψε ο Αλέξης Τσίπρας λίγες ημέρες πριν από την συζήτηση στη Βουλή για τον covid-19 και τις επιπτώσεις του στη χώρα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έδωσε συνέντευξη στο Star ανέφερε πως εφόσον η κυβέρνηση απορρίψει την πρόταση αυτή τότε θα έχει “την απόλυτη και ακέραια ευθύνη για ό,τι συμβεί το επόμενο εξάμηνο στη χώρα σε σχέση με την πανδημία και την κοινωνική συνοχή”. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απέφυγε να μπει σε ονοματολογία και να προσδιορίσει ποιος θα μπορούσε να οριστεί ως νέος υπουργός Υγείας, ωστόσο σχολίασε ότι “είναι εύκολο να βρεθεί και θα μπορουσα να προτείνω αρκετά πρόσωπα για να βρεθεί ένα modus vivendi όλων των πολιτικών δυνάμεων”.

Ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε επίσης να αναφερθεί προσωπικά στον Σωτήρη Τσίοδρα και για το εάν εμφανίζει επάρκεια ως προς τα επιστημονικά του καθήκοντα, όμως εμμέσως πλην σαφώς πήρε αποστάσεις από τον λοιμωξιολόγο. “Δεν έχω κανέναν λόγο να ασκήσω προσωποποιημένη κριτική σε συγκεκριμένους επιστήμονες” ανέφερε και συνέχισε: “Τιμώ την επιστημονική κοινότητα. Οφείλουμε όμως να γνωρίζουμε ότι η επιστήμη είναι ένα σύστημα αξιών που δεν είναι αντίστοιχο της Θεολογίας “πίστευε και μη ερεύνα”, άρα θέλει τεκμηρίωση. Και ο σημαντικότερος επιστήμονας μπορεί να κάνει λάθη και να διορθώνονται. Θεωρώ όμως ότι τη βασική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση που προσπάθησε να εργαλειοποιήσει την επιτροπή των επιστημόνων.

Στην ίδια συνέντευξη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης “άδειασε” τον Παύλο Πολάκη για την πρωτοβουλία του να δημοσιοποιήσει φωτογραφία γύρω από ένα τραπέζι με άλλα πρόσωπα λέγοντας πως “η εικόνα είναι αρνητική”. Ωστόσο, συνέχισε λέγοντας πως “για να είμαστε ειλικρινείς πρόκειται για μία παρουσία του σε μία οικογένεια πολύ φιλική καθότι ο ίδιος ως γιατρός έκανε πριν τεστ γιατί είχε χειρουργείο στα Χανιά και πήγε σε φιλικό του σπίτι για να γευματίσει”. Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως δεν είναι αυτό το αρνητικό αλλά “η διαφήμιση και η προτροπή του προς τον κόσμο ότι δεν πρέπει να τηρούμε τα μέτρα”. Χαρακτήρισε πάντως τις εξηγήσεις του επαρκείς καθώς ως γιατρός έκανε τεστ και δεν είναι επικίνδυνος να διαδώσει τον ιό”.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για εφησυχασμό κάτι που έχει εξοργίσει τον κόσμο και διερωτήθηκε αν η επιτυχία του Ιούνίου είχε πατέρα (που το μάθαμε) ή αποτυχία του Νοέμβρη έχει πατέρα ή είναι ορφανή;”