Αλ. Τσίπρας: Πρωτοβουλίες για την πατέντα του εμβολίου κατά του κορονοϊού

Σειρά πρωτοβουλιών για την πατέντα του εμβολίου κατά του κορωνοιου αναμένεται να πάρει τις επόμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία αναζητεί σύμφωνα με πληροφορίες τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να επεκταθεί κατά πολύ η σχετική συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα επιμείνει στην αναγκαιότητα προώθησης της πρότασης για άρση του καθεστώτος της πατέντας για τα εμβόλια ειδικά τώρα που καταγράφονται σημαντικά προβλήματα με τις παρασκευάστριες εταιρίες.

Όπως αναφέρουν κύκλοι της Κουμουνδούρου θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις προς την κυβέρνηση ώστε και ο πρωθυπουργός να αναλάβει από την πλευρά του τις αναγκαίες πρωτοβουλίες υιοθετώντας τη λογική της πρότασης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Τώρα που ο κ. Μητσοτάκης κατάλαβε ότι εχει χρησιμοποιηθεί ευρωπαϊκό χρήμα για την έρευνα παραγωγής των εμβολίων, του προτείνουμε να πάψει επιτέλους να παρακολουθεί αμέτοχος στην ΕΕ τις δεσμεύσεις του προς τους πολίτες να διαψεύδονται η μια μετα την άλλη και να περιμένει στωικά τις φαρμακευτικές ζητώντας τους να τιμήσουν τα συμβόλαια τους» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καλώντας τον πρωθυπουργό να ακολουθήσει τον δρόμο που έδειξε χθες το συμβούλιο της Ευρώπης για άρση της πατέντας. Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε επίσης μετά την παρέμβαση του κ.Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο πως πρέπει επιτέλους να συντονιστεί με το ευρωπαϊκό περιβάλλον και να σταματήσει να μετατρέπει την Ελλάδα σε ψωροκώσταινα των εμβολίων.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρουν πως τα 27 κρατη-μελη της Κομισιόν έριξαν πόρτα στην πρωτοβουλία Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς ξεκαθάρισαν ότι θα αφορά ιατρικούς σκοπούς και δεν θα αποτελεί «εισιτήριο» για ελεύθερη διακίνηση πολίτων στην ΕΕ κάτι που υποστηρίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. «Στο Συμβούλιο της Ευρώπης πάθατε πολιτική συντριβή. Εκτός από την υπερψήφιση της πρότασης Τσίπρα για τις πατέντες, απορρίφθηκε με τεράστια πλειοψηφία, η πρόταση Μητσοτάκη και μάλιστα όταν τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σχολίασε στη βουλή ο Νίκος Παππάς.

Κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης την στιγμή που έχει εμβολιαστεί μόλις το 2% του πληθυσμού και χωρίς να έχει συμβουλευτεί την επιστημονική κοινότητα της χώρας ανοιξε τη δημόσια συζήτηση για πιστοποιητικό εμβολιασμού έχοντας ως μεγάλους συμμάχους την ΙΑΤΑ και τους μεγάλους tour operators.