Αλ. Τσίπρας: Πρωτοβουλίες για τον εμβολιασμό και για «κούρεμα» χρεών

Την αχαϊκή πρωτεύουσα επισκέπτεται αύριο ο Αλέξης Τσίπρας για συναντήσεις με υγειονομικούς, εργαζόμενους και παραγωγικούς φορείς σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν κρύβει την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην οικονομία της χώρας. Γι’ αυτό άλλωστε η Κουμουνδούρου έχει προϊδεάσει πως το επόμενο διάστημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες τόσο σε σχέση με τον εμβολιασμό, επιδιώκοντας κάποια συνεννόηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την άρση του καθεστώτος της πατέντας του εμβολίου όσο και για το “κούρεμα” των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδηικής κρίσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υποδέχτηκε με ανησυχία την διαπίστωση του πρωθυπουργού αναφορικά με τον εμβολιασμό ότι “όποιος βιάζεται σκοντάφτει” στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει, κατά την Κουμουνδούρου, τις καθυστερήσεις που καταγράφονται και μάλιστα σε σύσκεψη που είχε νωρίτερα με λοιμωξιολόγους σημείωσε ότι ο κύριος Μητοστάκης δείχνει να έχει άγνοια κινδύνου.

Πάντως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει στην αναγκαιότητα να υπάρξει μία στοιχειώδης συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, “την οποία ο κ. Μητσοτάκης επιμόνως αρνείται” , ενώ όπως είπε στους γιατρούς δείχνει συγχρόνως μία εμφανή προσπάθεια “να φορτώσει ευθύνες στην επιτροπή επιστημόνων και τους γιατρούς, κι αυτό προκειμένου έτσι να ξεφορτωθεί τις δικές του ευθύνες για τις δικές του αποφάσεις”. Επέμεινε μάλιστα πως ο τόπος αυτήν την ώρα χρειάζεται όλες τις δυνάμεις του ενωμένες για τη διαχείριση της πανδημίας κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα μία κουρασμένη ελληνική κοινωνία να χάσει την εμπιστοσύνη της στην επιστημονική κοινότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά:” Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να έχει άγνοια κινδύνου, καθώς προχθές προκειμένου να δικαιολογήσει τον απελπιστικά χαμηλό ρυθμό του εμβολιασμού, δήλωσε ότι όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Όμως την ώρα που η χώρα βιώνει ήδη μια τραγωδία με πάνω από 5.000 συνανθρώπους μας να έχουν χάσει τη ζωή τους, δεν υπάρχει η πολυτέλεια χρόνου. Κάθε μέρα είναι πολύτιμη. Γιατί κάθε μέρα μπορούμε να σώσουμε ανθρώπους. Αυτό όμως απαιτεί στρατηγική, σχέδιο, οργάνωση και ταχύτητα. Τίποτα από αυτά, δυστυχώς, δε χαρακτηρίζουν τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδημία”.

Στη σύσκεψη σύμφωνα με ον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συμμετείχαν ο τομεάρχης Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τα μέλη της Επιτροπής των επιστημόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος και Τάκης Παναγιωτόπουλος, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, ο καθηγητής Αιματολογίας και επικεφαλής κλινικής Covid στο νοσοκομείο του Παρισιού, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας και επικεφαλής της κλινικής Covid του Ευαγγελισμού, Γιάννης Καλομενίδης.

Ο Ανδρέας Ξανθός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση λέγοντας πως ο εμβολιασμός κινδυνεύει να εξελιχθεί σε φιάσκο . Αναφερόμενος στην καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ ότι η κυβέρνηση μετατρέπει σε εμβολιαστικά κέντρα τα νοσοκομεία τόνισε ότι ο εμβολιασμός είναι μία δράση που κατ’ εξοχήν διενεργείται εκτός νοσοκομείου.