Αλ. Τσίπρας: Σχεδιασμός για «θερμό» Φθινόπωρο

Τον σχεδιασμό του για ένα θερμό Φθινόπωρο προετοιμάζει ήδη ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εμφανίζεται πεπεισμένος πως οι εξελίξεις στην οικονομία θα δημιουργήσουν δραματικές συνθήκες στην κοινωνία και δεν αποκλείει-κάτι που επαναλαμβάνει συχνά το τελευταίο διάστημα- να πυκνώσουν τα συσσίτια για όλους εκείνους που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης.

Με βάση αυτό το σκεπτικό ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι και το αυταρχικό-όπως επισημαίνει- νομοθέτημα για τις διαδηλώσεις που πέρασε η κυβέρνηση από τη Βουλή με την συνδρομή του ΚΙΝΑΛ προωθήθηκε εσπευσμένα για προληπτικούς λόγους καθώς το Μαξίμου φοβάται ότι από τον Σεπτέμβριο οι κοινωνικές αντιδράσεις θα είναι τέτοιες που δύσκολα θα μπορούν να συγκρατήσουν και μία κοινωνική έκρηξη.

Ήδη από την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο πρόεδρος του κόμματος έστειλε στους βουλευτές του το μήνυμα πως η αξιωματική αντιπολίτευση περνά δυναμικά στην αντεπίθεση και δεν θα αφήνει τίποτα να πέφτει κάτω ασκώντας δυναμική και ουσιαστική κριτική στους κυβερνώντες. Προσδιόρισε δε ως πεδία της αντιπολιτευτικής δράσης του ΣΥΡΙΖΑ τη Βουλή, όπου ήδη με αφορμή το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του έδειξαν τα δόντια τους σε κυβέρνηση και ΚΙΝΑΛ αλλά και τους δρόμους με την υποστήριξη των κοινωνικών ομάδων που διαμαρτύρονται για τις αποπνικτικές συνθήκες που επιφέρουν στην καθημερινότητά τους οι δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό η Κουμουνδούρου επιμένει ότι η επένδυση στην σκανδαλολογία που γίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης αποσκοπεί στον αντιπερισπασμό από την πραγματική ατζέντα που δεν είναι άλλη από τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα που έχουν αντίκτυπο στην μεσαία τάξη και τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης έχουν πλήρη επίγνωση τού τί έρχεται στην οικονομία μετά το καλοκαίρι κι εξ αυτού του λόγου δημιουργούν ένα τεχνητό σκηνικό πόλωσης επιδιώκοντας να πλήξουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μέσω αυτών την ίδια την παράταξη. Η χώρα μπαίνει στην πιο βαθιά ύφεση που έχει γνωρίσει στη μεταπολίτευση αναφέρουν παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν πως όλες οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών είναι απογοητευτικές για τους ρυθμούς της ύφεσης, Η Κομισιόν δείχνει ύφεση στο 9% για το 2020, όμως στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως το ποσοστό της μπορεί τελικώς να είναι και διψήφιο. Παράλληλα προβλέπουν αύξηση της ανεργίας και μειώσεις στους μισθούς με ταυτόχρονη μείωση της αναμενόμενης ανάκαμψης για το 2021.

Διαβάζοντας τα δεδομένα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του για την οικονομία και διαπιστώνει πως και οι πολίτες πλέον έχουν αρχίσει σε μεγάλο βαθμό να ανησυχούν για το μέλλον τους και την διατήρηση των εισοδημάτων τους. Τα στοιχεία τεσσάρων εταιριών ερευνών της κοινής γνώμης Metron Analysis, MRB, Prorata και Καππα Research πιστοποιούν πως η οικονομία κατατάσσεται πρώτη στις προτεραιότητες των πολιτών συγχρόνως με την ανασφάλεια για την εργασία και την επιδείνωση των οικονομικών των νοικοκυριών.