«Πάει πολύ να μάς κουνάτε το δάχτυλο για θέματα θεσμικής συμπεριφοράς» ήταν η απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση και στα σχόλιά της περί αντιδημοκρατικών μέσων που θέλει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν επιστρέψει στην εξουσία.
Κατά την δευτερολογία του στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε με αυστηρό τρόπο τις αιτιάσεις της ΝΔ και του κυβερνητικού εκπροσώπου διευκρινίζοντας: ’Όταν μίλησα για σαράκι εννοούσα τους αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας που είχαν βρεθεί χωρίς κανόνες και υπονόμευσαν τις πολιτικές μας επιλογές. Κι αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να συζητήσουμε δημιουργικά χωρίς ίχνος θεσμικής παρεκτροπής».
Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε την επίθεση που εξαπέλυσε η ΝΔ με ανακοίνωσή της στην αμηχανία της και την ενόχληση του συστήματος στο ότι «περίμεναν να δουν συγκρούσεις και μαχαιρώματα» αλλά διαπιστώνουν ότι η διαδικασία του απολογισμού «μάς κάνει καλύτερους».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε παραδείγματα για να περιγράψει πως η ΝΔ αναπαράγει τις αιτίες που μάς οδήγησαν στην κρίση και θύμισε τον διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ χωρίς πτυχίο, την κατάργηση της επιτροπής ανταγωνισμού εν μία νυκτί, την νομοθέτηση ώστε να μην γνωρίζουμε ποιοι χρηματοδοτούν τα μέσα ενημέρωσης, την σπουδή να αλλάξουν τον ποινικό κώδικα και να αποδεσμεύσουν τους λογαριασμούς των εγκληματιών του λευκού κολάρου, και τους διορισμούς υπέργηρων πολιτευτών. «Τώρα στη προανακριτική θέλουν να παραβιάσουν και το διεθνές πλαίσιο για την προστασία μαρτύρων. Ε πάει πολύ να μάς κουνάνε και το δάχτυλο» είπε χαρακτηριστικά .
Ακολούθως εξήγησε πως η δική του αναφορά στην σαπίλα και τους αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας σχετιζόταν στο πώς «θα μπορέσουμε την επόμενη φορά να εφαρμόσουμε το ποιοτικό μας σχέδιο έχοντας την εμπειρία των δυσκολιών που έχουμε να εφαρμόσουμε». Πρόσθεσε ωστόσο πως πρέπει να συνομολογήσουμε ότι «η επιβολή κανόνων αξιοκρατίας και διαφάνειας είναι ταυτόσημη με το ξήλωμα της σαπίλας και του σαρακιού, για το οποίο πολλές φορές δεν ήμασταν όσο αποφασιστικοί θα έπρεπε. Αναφέρθηκε με παραδείγματα στη περίπτωση της διοίκησης της ΤτΕ όπου ενώ ο Γ. Στουρνάρας έπρεπε να λειτουργεί στα πλαίσια της λαϊκής εντολής «δεν το έκανε» αντιθέτως όταν σχεδιάζαμε την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια έλεγε ότι η χώρα πρέπει να μπει σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Όπως και στο γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης ως υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης διόρισε σε μία νύχτα 15 διευθυντές και ξήλωσε γενικό διευθυντή υπουργείο για να διορίσει «κάποιον κολλητό του».
Ο Αλέξης Τσίπρας σε σχέση με τα οργανωτικά δεν προχώρησε στην πρότασή του για την νέα ονομασία του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα γίνει στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης που θα συνεδριάσει πιθανότατα στις 8 Μαρτίου.