Opposition leader Alexis Tsipras, head of the left-wing Syriza party speaks at Zappeio Conference Hall in Athens, Greece, Thursday, June 29, 2023. Tsipras has announced his decision to step down after a crushing election defeat. The 48 year-old politician served as Greece's prime minister from 2015 to 2019 during politically tumultuous years as the country struggled to remain in the euro zone and end a series of international bailouts. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Αλ. Τσίπρας στο Harvard: Τέσσερις προτάσεις για μια νέα δημοσιονομική αρχιτεκτονική της ΕΕ

Τέσσερις προτάσεις για μια νέα δημοσιονομική αρχιτεκτονική της ΕΕ με στόχο την στρατηγική αυτονομία της, κατέθεσε o Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών- CES στο Harvard.

Στην πρώτη του διάλεξη που έγινε το βράδυ της Τρίτης, ο πρώην πρωθυπουργός τοποθετήθηκε, τόσο κατά την αρχική ομιλία του όσο και στις ερωτήσεις που του ετέθησαν στη συνέχεια από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, σε όλο το φάσμα των εξελίξεων στην Ευρώπη, την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και όλο το νέο γεωπολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Αναλυτικότερα, στη συζήτηση που έγινε με συντονιστή τον καθηγητή Peter Hall, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε πως είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ διατηρώντας παράλληλα τον διατλαντικό διάλογο, ανεξάρτητα από το μέλλον του ΝΑΤΟ.

Τόνισε παράλληλα ότι ο αμοιβαίος σεβασμός είναι η μόνη βάση για να προχωρήσουν οι ευρωαμερικανικές σχέσεις. «Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιήσει την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, καθώς και τις πολιτικές διεύρυνσης και γειτονίας, για αποτελέσει όχι μόνο δύναμη αποτροπής, αλλά και δύναμη ειρήνης και σταθερότητας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω κατέθεσε τέσσερις άξονες πολιτικής και οικονομικής δράσης προκειμένου η ΕΕ να σταθεί απέναντι στις νέες προκλήσεις που δημιουργούνται από τις τεκτονικές αλλαγές σε γεωπολιτικό επίπεδο:

– Αύξηση του ορίου χρέους των ευρωπαϊκών οικονομιών από το 60% που είναι σήμερα στο 100% με αφορμή το πρόγραμμα 900 δισ. της Γερμανίας (που θα αυξήσει το χρέος της)

– Αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που θα δημιουργηθεί από αυτό το μέτρο προς όφελος όλης της Ευρώπης και όχι μόνο των εγχώριων επιχειρήσεων των μεγάλων οικονομιών

– Δημιουργία ευρωπαϊκού Υπουργείου Οικονομικών που θα εκδίδει κοινό ευρωπαϊκό χρέος για επένδυση στην κοινωνική συνοχή, ενέργεια, άμυνα, υποδομές, πράσινη μετάβαση

– Εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς στην γραμμή των εκθέσεων Letta και Draghi.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Χατζηδάκης για εξορύξεις και Chevron: Η κυβέρνηση απαντά με έργο σε όσους αμφισβήτησαν το σχέδιό της
30 Μαρτίου, 2025
Συνελήφθη 25χρονος για ληστείες σε Ηλιούπολη και Άλιμο
30 Μαρτίου, 2025
Ο Παύλος Μαρινάκης πιθανότατα θα ανακοινώσει αύριο αυξήσεις στα σώματα ασφαλείας
30 Μαρτίου, 2025
ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός αδιαφορεί για τη γενοκτονία στη Γάζα
30 Μαρτίου, 2025
Έντι Ράμα: Προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα
30 Μαρτίου, 2025
Επίθεση στο Κορωπί: «Θα τους σκοτώσω για να γίνω ήρωας»
30 Μαρτίου, 2025
Συντάξεις: Ευχάριστα νέα αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Ευχάριστα νέα αν έχετε τόση σύνταξη
30 Μαρτίου, 2025
Νησιά Τόνγκα: Άρση της προειδοποίησης για τσουνάμι μετά τον σεισμό των 7 βαθμών
30 Μαρτίου, 2025
Αυτόνομη κουρδική διοίκηση: «Δεν αναγνωρίζουμε τη νέα κυβέρνηση της Συρίας»
30 Μαρτίου, 2025
Κωνσταντοπούλου: «Ο αγροτικός κόσμος έχει πληγεί βάναυσα και ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί, θα είμαστε πάντα δίπλα τους»
30 Μαρτίου, 2025