Αλ. Τσίπρας: «Tα έχετε κάνει μαντάρα και φοβάστε τον λαό και την οργή του»

Στον φόβο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις επερχόμενες κοινωνικές αντιδράσεις αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ την σπουδή για ψήφιση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις που παραπέμπει σε χουντικά διατάγματα.

Το είπε ξεκάθαρα στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας επιμένοντας ότι ο πρωθυπουργός αφενός θέλει να εκδικηθεί την Αριστερά και αφετέρου να περιορίσει με την καταστολή το δικαίωμα της διαμαρτυρίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε πολύ τους τόνους της κριτικής απέναντι στον πρωθυπουργό αποκαλώντας τον δήθεν άτρωτο ηγέτης μίας χάρτινης ηγεμονίας, όμως συγχρόνως επιτέθηκε και στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά για την επιλογή του κόμματός της να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Η παρέμβαση μάλιστα του Αλέξη Τσίπρα που έψεξε εκείνους που πέρασαν με ευκολία από την «Αλλαγή στην Μετάλλαξη» ήταν τόσο έντονη που επί της ουσίας βάζει τέλος στις όποιες σκέψεις για προσέγγιση των δύο κομμάτων, κάτι που είχε διαφανεί άλλωστε από την στιγμή που η κ. Γεννηματά ζήτησε από τον πρωθυπουργό να βάλει στο «κάδρο» της σκανδαλολογίας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε αναπάντητες τις αιτιάσεις της προέδρου του ΚΙΝΑΛ ότι ντροπή για τον κ. Τσίπρα θα έπρεπε να συνιστά η συγκυβέρνηση με τον κ. Καμμένο λέγοντας: «Στην πολιτική υπάρχουν κάποιες κορυφαίες στιγμές που καθένας καλείται να πάρει στρατηγικές αποφάσεις και αυτή είναι η τρίτη φορά για την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ». Η πρώτη ανέφερε ήταν η απλή αναλογική που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ προτίμησε να δώσει μαξιλάρι βοήθειας στην Δεξιά, η δεύτερη ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών με το ΚΙΝΑΛ να πηγαίνει κόντρα στις ιδέες του και η τρίτη το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις που συρρικνώνει ελευθερίες και το ΚΙΝΑΛ συντάσσεται και πάλι με την Δεξιά. Για να καταλήξει λέγοντας πως το πρόβλημα της κ. Γεννηματά ίσως θα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα την έχει ανάγκη γιατί διεμβολίζει στελέχη της που κάθονται και ίσως-όπως υπονόησε- επιδιώξει να καθίσουν στα υπουργικά έδρανα.

Στην δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με επιχειρήματα στα σχόλια του κ. Μητσοτάκη για την μεταπολίτευση και θύμισε πως υπάρχει το νομικό πλαίσιο που βάζει περιορισμούς στις διαδηλώσεις εφόσον τίθεται θέμα δημόσιας ασφάλειας ή κοινωνικής ειρήνης. Ανέφερε μάλιστα δηκτικά :«Δεν σάς άκουσα να έχετε αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την Siemens , το σκάνδαλο των εξοπλισμών και την Novartis” όταν ο κ . Μητσοτάκης υποστήριξε ότι χάρη στα επιτεύγματα των κομμάτων που κυβέρνησαν στην μεταπολίτευση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεγάλωσε σ ‘ένα δημοκρατικό περιβάλλον στη χώρα. Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι δεν υποτιμά τα καλά, όμως παρατήρησε πως η δημοκρατική πρόοδος στην χώρα συντελέστηκε κυρίως στη δεκαετία του ‘ 80.

Η κριτική του Αλέξη Τσίπρα στον πρωθυπουργό ήταν αιχμηρή καθώς απέδωσε την σπουδή του να έρθει το κατακαλόκαιρο το νομοσχέδιο στη Βουλή τον φόβο για τις εξελίξεις και για τις κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται από Σεπτέμβρη. Είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει διατάγματα του 1971, «Διατάγματα της Χούντας» και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως έχει αποφασίσει να ξοδέψει τον πρωθυπουργικό του χρόνο «όχι για να χτίσετε, αλλά για να γκρεμίσετε, όχι για να δημιουργήσετε, αλλά για να εκδικηθείτε».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι να εκδικηθεί την Αριστερά γνωρίζοντας την δύναμη που βρίσκεται στην ασίγαστη δίψα των ανθρώπων για αξιοπρέπεια κι αυτό εξαιτίας του φόβου πως θα υπάρξουν αντιδράσεις «παρά τα εκατομμύρια που μοιράζετε για να σάς φιλοτεχνούν κυρίαρχο και άτρωτο τα ΜΜΕ».

Η επίθεση του Αλέξη Τσίπρα για την λίστα Πέτσα ήταν ιδιαίτερα σκληρή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει ότι «η λίστα της ντροπής αποδεικνύει ότι μοιράσατε 20 εκατομμύρια στο πίσω γραφείο του Μαξίμου, λες και ήταν λεφτά της οικογένειας» και να διερωτάται: Αλήθεια πόσο αυτογελοιοποίηση μπορείτε να αντέξετε κυριε Μητσοτάκη;» Ακολούθως κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είχε το θράσος να δηλώνει ότι τα χρήματα προς τα ΜΜΕ δεν μοιράστηκαν από την κυβέρνηση αλλά από την εταιρία στην οποία έγινε ανάθεση και σχολίασε: «Σε ποιους νομίζετε ότι απευθύνεστε; Και ήρθε χθες και η απόφαση Μαρινάκη να σας τα γυρίσει πίσω. Τί έγινε; Δεν τη κάνατε σωστά τη μοιρασιά φαίνεται»

Αφού ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός είναι εκτεθειμένος και καταγέλαστος τόνισε ότι μοναδική επιλογή της κυβέρνησης είναι να πάρει πίσω το πρόγραμμα της ντροπής και να το δώσει με κριτήρια ίδια για όλους σχολιάζοντας ότι «με τα λεφτά του ελληνικού λαού δεν θα φτιάχνετε εσείς το προφίλ σας».

Κι όλα αυτά, παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «γιατί ξέρετε ότι τα έχετε κάνει μαντάρα και φοβάστε τον λαό και την οργή του».