Τσίπρας: «Το εργασιακό νομοσχέδιο είναι “γραμμάτιο” του κ. Μητσοτάκη στον ΣΕΒ»

Επίθεση στο φουλ για τα εργασιακά προαναγγέλλει ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας το σύνθημα προς το εσωτερικό του κόμματός του για την “μάχη των μαχών” που θα επιδιώξει να ανατρέψει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι “νομοθετεί κατ’ εντολήν του ΣΕΒ και αποφασίζει να κηρύξει τον πόλεμο στις δυνάμεις εργασίας” .

Η συνεδρίαση του κεντρικού πολιτικού οργάνου έχει ως αντικείμενο το εργασιακό νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη κι αποτελεί επί της ουσίας το σήμα για την έναρξη μίας σκληρής μάχης με την κυβέρνηση για να μην περάσουν οι διατάξεις της “εργασιακής αντιμεταρρύθμισης”. Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα προς όλες τις δυνάμεις του κόμματος πως ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα εργαστεί για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών μέσα από τη δημιουργία ενός μεγάλου εργατικού και κοινωνικού κινήματος.

Σύμφωνα με όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση αποτελεί “απαίτηση και γραμμάτιο του κ. Μητσοτάκη προς τα μεγάλα συμφέροντα που τον έκαναν πρωθυπουργό”. Μάλιστα εξήγησε πως παρά το γεγονός πως η χώρα βρίσκεται στην κορύφωση της πανδημίας ο πρωθυπουργός αποφασίζει να ξεπληρώσει τώρα το γραμμάτιο μολονότι γνωρίζει ότι θα προκαλέσει μεγάλη κοινωνική ένταση.

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία φέρεται να σχολίασε πως δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει γυρίσει την πλάτη της στη μεσαία τάξη, είναι φανερό πως η συντριπτική κοινωνική πλειοψηφία είναι απέναντι στην εργασιακή αντιμεταρρύθμιση όπως την χαρακτήρισε. Η αναφορά στην μεσαία τάξη δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαία καθώς ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει στην αναγκαιότητα επανασύνδεσης του κόμματός του με αυτήν κι εξ αυτού του λόγου και στην τελευταία εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος για την βιώσιμη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας τόνισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναφορά στα μεσαία στρώματα και τους νέους. “Η πρόταση που παρουσιάσαμε ανέδειξε ότι μπορεί να υπάρχει ένα στρατηγικό πλαίσιο συμμαχίας ανάμεσα στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας και της στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων” είπε στο Πολιτικό Συμβούλιο και συμπλήρωσε πως “ακριβώς σε αυτό αναφέρεται και η πρόταση μας για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στους πληττόμενους κλάδους”. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέλαβε ότι ορθώς η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει την αντιπαράθεση για τα εργασιακά ως την “μάχη των μαχών” τονίζοντας ότι σε αντίθεση με την κυβέρνηση που υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η παράταξη που μάχεται για τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αυτή η μάχη δεν είναι “οπισθοφυλακής” καθώς “υπάρχει άλλος δρόμος” κι αυτός είναι με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση του κατώτατου. “Η δική μας πρόταση κοιτάει στο μέλλον και όχι στο παρελθόν του εργασιακού μεσαίων” είπε για να σχολιάσει πως στον αντίποδα “η ΝΔ γυρνάει τη χώρα σε πολιτικές που χρεοκόπησαν τους εργαζόμενους και την κοινωνία”.