Αλ. Τσίπρας: «Τοξικό» κλίμα στη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Αποτρέψετε το Oruc Reis»

Δεν ήταν και η πιο εύκολη συζήτηση αυτή που έγινε σήμερα ανάμεσα στους Κ. Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα εξαιτίας των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά καθώς διεξήχθη υπό το βάρος του τοξικού πολιτικού κλίματος που κυριάρχησε τις προηγούμενες ημέρες με κορύφωση την παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Κατά τις πληροφορίες, η ατμόσφαιρα στο πρωθυπουργικό γραφείο ήταν βαριά με τον Αλέξη Τσίπρα να επεκτείνεται πέραν του αντικειμένου της συνάντησης, δηλαδή της τουρκικής προκλητικότητας και σε ζητήματα που αφορούν και την οικονομία.

Όπως έγινε σαφές και από τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε έμφαση στην αποτροπή του τουρκικού Οruc Reis , όπως έγινε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2018 και στην σημασία της υποβολής αιτήματος από την κυβέρνηση προς την ΕΕ για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής με αντικείμενο την επιβολή κυρώσεων στην γειτονική χώρα. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές ότι η μία είναι η διαφορά της χώρας με την Τουρκία και αυτή αφορά την υφαλοκρηπίδα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών που διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε την διαφωνία του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά και υπήρξε έντονη αλλά συγχρόνως ειλικρινής ανταλλαγή επιχειρημάτων και θέσεων με τον ίδιο να επιμένει για την ανάγκη εθνικής στρατηγικής με εθνική συνεννόηση για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Η συζήτηση δεν έμεινε στις προκλήσεις της Άγκυρας καθώς ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο για την έκθεση Πισσαρίδη για την οικονομία εκφράζοντας συγχρόνως την αγωνία του για τις επιπτώσεις που θα έχει στην κοινωνική συνοχή η νέα οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ορίστηκαν μετά την χθεσινή παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητάει επίσημη ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας από τον πρωθυπουργό και συγχρόνως σύγκληση του ΚΥΣΕΑ.

Από τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία λίγο μετά την συνάντηση έγινε σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό ως αυτονόητη την αποτροπή επιχείρησης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το Oruc Reis καθώς και επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο μετά την συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία.

Για την στάση της Ευρώπης ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να επανέλαβε ότι οι διαφορές σε μεγάλο βαθμό είναι ευρωτουρκικές καθώς παραβιάζονται και δικαιώματα της Ευρώπης, ενώ συνέστησε στον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ώστε να συζητηθούν οι κυρώσεις προς την Τουρκία. Επέμεινε δε ότι η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μόνο μία και αφορά την υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την αποκλειστική οικονομική ζώνη.