Αλαλούμ με τη μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα

Τρεις εκπρόσωποι της κυβέρνησης μίλησαν για το ενδεχόμενο να μειωθεί το ΦΠΑ σε προϊόντα λόγω του κύματος ακρίβειας, ωστόσο προκλήθηκε αλαλούμ!

Τεράστιο μπέρδεμα με τη μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα, καθώς υπουργός Οικονομικών, κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός ανάπτυξης σύμφωνα με τις δηλώσεις τους φαίνεται να μην συμφωνούν για το τι πρόκειται τελικά να γίνει.

Χρήστος Σταϊκούρας: Κανένα ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ

«Δεν υφίσταται αυτήν τη στιγμή οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Επεσήμανε δε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως υπάρχουν οι μειώσεις φόρων, όπως στις ασφαλιστικές εισφορές και στην εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, που επεκτείνονται εφέτος και πρέπει να υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος αφ’ ενός για τη μονιμοποίησή τους και αφ’ ετέρου για επιπλέον παρεμβάσεις.

Παράλληλα δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 κλείνει με ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 7% του ΑΕΠ (περίπου 13 δισ. ευρώ), το οποίο πρέπει να μηδενιστεί το 2023.

Ερωτηθείς δε για ενδεχόμενες «συμφωνίες κυρίων» για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, είπε ότι «η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κυρίως των χαμηλότερων εισοδημάτων».

Ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε τις προβλέψεις της ΕΚΤ, σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση της αύξησης του κόστους το β’ τρίμηνο εφέτος. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι στο υπουργείο Οικονομικών το επόμενο διάστημα θα «τρέξουν» και δυσμενή σενάρια εκτέλεσης του προϋπολογισμού για πλήρη κάλυψη από κάθε ενδεχόμενο.

Όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, τόσο για την υγειονομική κρίση, όσο και για την ενεργειακή ακρίβεια, «θα συνεχίσουμε να βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί». Ειδικά δε για την υγειονομική κρίση, επεσήμανε πως «εάν διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα από το βασικό σενάριο, τότε ανάλογα θα πράξει και το οικονομικό επιτελείο (όπως π.χ. με τις επιστρεπτέες προκαταβολές)».

Ο υπουργός προανήγγειλε τέλος, την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022 και την εκταμίευση μιας διπλής δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Ενώ, για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, ανέφερε πως «ο στόχος στο βασικό σενάριο, χωρίς αναταράξεις, είναι για το 2023. Μακάρι να τα καταφέρουμε νωρίτερα».

Γεωργιάδης: Εξετάζεται…

«Εγώ, ποτέ δεν είπα ότι θα μειωθεί ο ΦΠΑ», δήλωσε το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, όταν ρωτήθηκε για την απάντηση που είχε δώσει λίγο νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου για το ενδεχόμενο μείωσης ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. Ο υπουργός Ανάπτυξης σε συνέχεια της δήλωσης στο ΣΚΑΪ (ότι δεν είπε ποτέ για μείωση του ΦΠΑ), πρόσθεσε ότι ερωτήθηκε από το δημοσιογράφο Νίκο Φιλιππίδη για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ και απάντησε ότι «εξετάζεται». Ο ίδιος συμπλήρωσε τώρα, ότι αυτό το μέτρο έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος, υιοθετώντας σε ελάχιστες ώρες τη γραμμή του υπουργείου Οικονομικών, ότι έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος και δεν τίθεται καν ως ενδεχόμενο η μείωση του ΦΠΑ κατά την παρούσα χρονική περίοδο και για μια σειρά άλλων λόγων.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, άφησε ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο νέας μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα.
Ειδικότερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε εκτενώς στην ενεργειακή κρίση που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και σημείωσε πως η κυβέρνηση προωθεί και νέες παρεμβάσεις, για να απορροφήσει μέρος των αυξήσεων.
«Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου είμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες ανατιμήσεις. Αυτό έχει τις συνέπειές του και για τα ελληνικά νοικοκυριά. Κάναμε παρεμβάσεις από την πρώτη στιγμή (400 εκατ. για στήριξη του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος), παρακολουθούμε το φαινόμενο για τις ανατιμήσεις που αναμένονται και εξετάζουμε μια σειρά παρεμβάσεων», τόνισε αρχικά ο κ. Οικονόμου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα και κάνοντας λόγο για νέα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια.
Ωστόσο όπως υπογράμμισε «η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι μια απλή υπόθεση, η πρόθεσή μας είναι να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας, οι κινήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές».