Αλέξανδρος Σαμαράς: Οι λόγοι που ξεχωρίζει το myschool.gr στην online εκπαίδευση αγγλικών

Για την πρωτοπόρα ιδέα, της δημιουργίας ενός online φροντιστήριο αγγλικών (myschool.gr) που παρέχει συνδυασμό υψηλής ποιότητας σύγχρονης και ασύγχρονης μορφής εκπαίδευσης, μιλάει στο newsique.gr, o Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος MySchool, Αλέξανδρος Σαμαράς.

Ο ίδιος εξηγεί τι κάνει ξεχωριστό το MySchool, ποια τεχνολογία χρησιμοποιείται, τονίζοντας ότι παρέχει μαθήματα 24/7 σε τιμές που κατά μέσο όρο είναι περίπου 2 με 4 φορές πιο χαμηλές από την υπόλοιπη αγορά.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Αλέξανδρου Σαμαρά στο newsique:

Αλέξανδρε, έχετε δημιουργήσει κάτι το πρωτοπόρο στην Ελλάδα, που αλλάζει τα δεδομένα στον τομέα εκμάθησης ξένων γλωσσών και θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Ας αρχίσουμε από τα βασικά:

Τι είναι το My School;

Το My School, που έχει ιστοσελίδα https://myschool.gr είναι ένα online φροντιστήριο αγγλικών, που παρέχει μαθήματα 24/7 σε ενήλικες μαθητές, σε τιμές που κατά μέσο όρο είναι περίπου 2 με 4 φορές πιο χαμηλές από την υπόλοιπη αγορά, και με υποστήριξη από καθηγητές. Ακολουθεί ένα μοντέλο εκμάθησης κι έχει τεχνολογία που είναι καλύτερη ακόμη κι από τους πιο μεγάλους κολοσσούς ξένων γλωσσών παγκοσμίως.

Κι άλλα φροντιστήρια στην Ελλάδα κάνουν μαθήματα online. Εσείς τι το ξεχωριστό έχετε και υπερέχετε;

Σωστά, κι άλλοι κάνουν online εκπαίδευση, όμως όχι με τον ιδανικό τρόπο. Γι’ αυτό και οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται ακόμη αρκετά την online εκπαίδευση. Σκεφτείτε, ένα μεγάλο κομμάτι μαθητών στην Ελλάδα, προτιμάει να χάνει χρόνο σε μετακινήσεις για να πάει να κάνει μάθημα δια ζώσης. Είναι παράλογο! Προτιμούν τον δύσκολο και κουραστικό τρόπο! Όμως γιατί γίνεται αυτό; Γίνεται επειδή η εμπειρία που είχαν από την online εκπαίδευση δεν ήταν καλή.

Είχαμε αρκετά σχόλια από μαθητές μας σχετικά με την προηγούμενή τους εμπειρία. Για παράδειγμα, ο καθηγητής τους δεν ήξερε να χρησιμοποιεί το Zoom. Η σύνδεση του internet του καθηγητή τους δεν ήταν καλής ποιότητας. Κι επιπλέον, οι καθηγητές προσπαθούν να διδάξουν online με τον ίδιο τρόπο που διδάσκουν σε αίθουσα. Η online εκπαίδευση δε γίνεται με τον ίδιο τρόπο. Έχει άλλο τρόπο διδασκαλίας. Με λίγα λόγια, λόγω κακής εμπειρίας, η online εκπαίδευση αντί να βελτιώσει τη ζωή κάποιων μαθητών, την έκανε δύσκολη επειδή συνήθως δεν έγινε με το σωστό τρόπο.

Γιατί σε εμάς αυτό είναι διαφορετικό; Επειδή οι παραδόσεις των μαθημάτων γίνονται μέσω βίντεο, τα οποία είναι πολύ υψηλής ποιότητας, κι έχουν περάσει από ποιοτικό έλεγχο από εξειδικευμένους καθηγητές. Από τεχνικής πλευράς ένα βίντεο πάντα παρέχει σταθερότητα και δεν υπάρχουν προβλήματα μετάδοσης, ακόμη κι εάν η σύνδεση του ίντερνετ του μαθητή είναι αργή.

Επίσης παρέχουμε ζωντανά μαθήματα μέσω Zoom για τα προφορικά και ζωντανές online συναντήσεις με καθηγητή για επίλυση αποριών. Επιπλέον κάνουμε διόρθωση γραπτών εργασιών με υψηλής ποιότητας ανατροφοδότηση καθηγητή και παρέχουμε καθημερινή υποστήριξη από καθηγητή.

Με άλλα λόγια, παρέχουμε έναν συνδυασμό υψηλής ποιότητας σύγχρονης και ασύγχρονης μορφής εκπαίδευσης. Αυτό ονομάζεται και blended. Ποτέ δεν υπήρχε υψηλότερης ποιότητας τρόπος διδασκαλίας. Βέβαια blended με blended διαφέρει, αλλά εμείς ακολουθούμε τα πιο υψηλά στάνταρ με τον τρόπο που σας περιέγραψα.

Πώς ξεκίνησε όλο αυτό;

Ήμουν περίπου 12 χρονών όταν έκανα μάθημα σε τμήμα για γαλλικά. Ένα από τα θέματα που συζητήσαμε ως θέμα παράδοσης στην τάξη ήταν ότι κάποια στιγμή στο μέλλον οι μαθητές δε θα κάνουν μάθημα δια ζώσης επειδή θα υπάρχει καλή τεχνολογία. Όλα θα γίνονται μέσω ίντερνετ, κι αυτό θα τους ωφελήσει όλους, και τους μαθητές σε μεγάλες πόλεις, και τους μαθητές σε απομονωμένες περιοχές όπως στα νησιά ή στο βουνό, επειδή θα έχουν πρόσβαση στη μάθηση από τους καλύτερους καθηγητές, μέσω της τεχνολογίας.

Τα χρόνια πέρασαν. Η τεχνολογία δημιουργήθηκε. Όμως ήρθε η πανδημία που απέδειξε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν ήταν καθόλου έτοιμο να κάνει τη μετάβαση στην online εκπαίδευση. Εκεί σκέφτηκα ότι αφού δεν υπάρχει κάτι τόσο ποιοτικό ακόμη, κάποιος θα πρέπει να κάνει την αρχή γι’αυτή τη μετάβαση. Κι έτσι όπως ήμασταν κλειδωμένοι όλοι στα σπίτια μας μέσα στην πανδημία, εγώ άρχισα να δημιουργώ το My School.

Τι επιπλέον προτέρημα έχει το My School;

Νομίζω είμαστε οι μόνοι που δίνουμε τη δυνατότητα στους μαθητές να μάθουν αγγλικά με το δικό τους ρυθμό. Άλλος πρέπει και θέλει να μάθει πιο αργά, κι άλλος πιο γρήγορα. Άλλος εμπεδώνει τις παραδόσεις των μαθημάτων πιο αργά, κι άλλος πιο γρήγορα. Κι όλο αυτό 24/7. Παρέχουμε αυτή την εξατομικευμένη δυνατότητα. Βέβαια για να το καταφέρουμε αυτό έπρεπε να φτιάξουμε την αντίστοιχη τεχνολογία που να δίνει τη δυνατότητα, όμως το καταφέραμε.

Ως γενική εικόνα, πώς βλέπετε το μέλλον της online εκπαίδευσης;

Η online εκπαίδευση έχει μεγάλο μέλλον. Αυτό δεν είναι απλά η γνώμη μου, το αποδεικνύουν και οι προβλέψεις των παγκοσμίων οργανισμών ανάπτυξης και οικονομίας. Η online εκπαίδευση για τα επόμενα 10 χρόνια θα έχει συνεχή άνοδο.

Με βάση τα δεδομένα αυτά θεωρώ ότι όλη η εκπαίδευση τεχνικών γνώσεων ή ξένων γλωσσών στο μέλλον θα γίνεται μόνο online. Επίσης θεωρώ ότι όλοι θα προσπαθήσουν να αντιγράψουν το δικό μας μοντέλο, επειδή είναι πολύ πετυχημένο. Βέβαια για να το δημιουργήσουμε δαπανήθηκαν πολλά χρήματα, και πήραμε συμβουλές κι από επενδυτές και εξειδικευμένους συμβούλους από Αμερική και Γερμανία. Οπότε, αυτό που δημιουργήσαμε είναι αποτέλεσμα πολλής δουλειάς και υψηλής επιστημονικής κατάρτισης. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρώ ότι το My School δείχνει το δρόμο του μέλλοντος στην παιδεία.