Αλέξης Τσίπρας: «Αυτά είναι τα 8 χτυπήματα της κυβέρνησης στον κόσμο της εργασίας»

Κατά την «μάχη» στη Βουλή για τα εργασιακά, ο Αλέξης Τσίπρας, καταλόγισε επίθεση με «πρωτοφανή σφοδρότητα σε όλες τις κατακτήσεις των προηγούμενων ετών και θρασυδειλία» και παρέθεσε τα «οκτώ χτυπήματα της κυβέρνησης στον κόσμο της εργασίας»:

«Χτύπημα πρώτο και πρώτη σας προτεραιότητα, μόλις αναλάβατε την κυβέρνηση, η υποβάθμιση του σώματος επιθεώρησης εργασίας…

Τα επόμενα δύο χτυπήματα ήρθαν μαζί…μιλώ φυσικά για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης εργαζομένων που ισχύει σε όλη την Ευρώπη αλλά και την κατάργηση των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων.

Το τέταρτο χτύπημα: Εκ νέου διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την πρόβλεψη να εξαιρούνται από τις αρχές τις επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεις χωρίς ουσιαστικό λόγο αλλά και δημιουργία ζωνών φτηνότερης εργασίας μέσω τοπικών συμβάσεων. Κάνατε, δηλαδή, αυτό που ούτε το ΔΝΤ δεν είχε καταφέρει να πετύχει. Δημιουργήσατε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες.

Χτύπημα πέμπτο: Καταργήσατε το δικαίωμα των εργαζομένων για προσφυγή στη διαιτησία.

Χτύπημα έκτο: Με μια υπουργική απόφαση στα μουλωχτά, όπως συνηθίζετε, μειώσατε τα πρόστιμα για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας ενώ αυξήσατε το όριο των νόμιμων υπερωριών κατά 60%.

Χτύπημα έβδομο: Αρνηθήκατε να συνεχίσετε το πρόγραμμα κατά του brain drain που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου, οδηγώντας τους στην ανεργία και τη μετανάστευση.

Χτύπημα όγδοο: Μείωσατε δραστικά τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για τα προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας προέβλεψε: «Το κλίμα αυτό που έχετε δημιουργήσει, οι συνθήκες γαλέρας που κερδίζουν διαρκώς έδαφος στην αυγή αυτής της “χρυσής περιόδου” για τους εργαζόμενους θα βαίνει διαρκώς επιδεινούμενο. Δεκάδες μεγάλες εταιρείες προετοιμάζονται για μετακινήσεις προσωπικού με μειωμένους μισθούς και χωρίς δικαιώματα σε θυγατρικές εταιρείες και εργολάβους, κάνοντας τις σχέσεις εργασίας λάστιχο. Προς όφελος πάντα των εργοδοτών και της εύκολης κερδοφορίας. Αυτό είναι το αναπτυξιακό σας μοντέλο, αυτές είναι οι πολλές και καλές δουλειές. Και εις ανώτερα».

-Ad-