ΣΥΡΙΖΑ: Η κλεψύδρα για την κυβέρνηση έχει γυρίσει – Τις πραγματικές αυξήσεις τις κρατάει για τα golden boys

Τα 52 λεπτά που δίνει την ημέρα η κυβέρνηση αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό κατά 2% ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για κοροϊδία και εμπαιγμό των εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ότι ο κατώτατος μισθός θα πάρει μία συμβολική αύξηση της τάξης του 2% σε μία περίοδο που οι τιμές των προϊόντων έχουν εκτοξευθεί και οι εργαζόμενοι υφίστανται ήδη της συνέπειες του Νόμου Χατζηδάκη για τα εργασιακά.

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η κλεψύδρα για την κυβέρνηση έχει γυρίσει, αφού ο κ. Μητσοτάκης έχει διαψεύσει τις ίδιες του τις υποσχέσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας από την Λέσβο όπου περιοδεύει θύμισε ότι ο πρωθυπουργός μίλησε για καλύτερες δουλειές, όμως με τον εργασιακό νόμο ο κόσμος δουλεύει δεκάωρα και δωδεκάωρα. Υποσχέθηκε λιγότερους φόρους, τους οποίους είδαν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις. Επιπλέον, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών βλέπει μείωση της αγοραστικής της δύναμης, καθώς έχουν αυξηθεί οι τιμές στα σούπερ μάρκετ, ενώ νέες επιβαρύνσεις θα προκύψουν από τις νέες αντικειμενικές στον ΕΝΦΙΑ. Συγχρόνως, ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε ασφάλεια και η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση Κολομβίας με δολοφονίες μέρα μεσημέρι και τη μαφία να οργιάζει. Τώρα, η κυβέρνηση αφού κράτησε τον κατώτατο μισθό παγωμένο για δύο χρόνια σε αντίθεση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις τον αυξάνει κατά 2%.

Για προσχηματική αύξηση 2% με την οποία η κυβέρνηση δεν εξάντλησε καν τα περιθώρια του 4% του πορίσματος του ΚΕΠΕ και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων κάνει λόγο η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η αύξηση κατά 13 ευρώ του μικτού κατώτατου μισθού και η δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι είναι μία “συμβολική” απόφαση είναι εμπαιγμός και προσβολή των εργαζομένων, δήλωσε. Θύμισε μάλιστα ότι οι εργαζόμενοι θυμούνται πως το 2019, η ΝΔ ως αντιπολίτευση χαρακτήριζε ψίχουλα την αύξηση κατά 11% του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος είπε ότι ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε ήδη να είναι στα 751 ευρώ και σήμερα να συζητάμε την αύξησή του στα 800 ευρώ, όπως έχει δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ. “Όμως ο κ. Μητσοτάκης τις πραγματικές αυξήσεις τις κρατάει για τα golden boys που προσλαμβάνει και στα οποία μπορεί να δίνει μισθό ακόμη και 300.000 ευρώ τον χρόνο.

Σημειωτέον πως δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ που αναλογεί στο 60% του διάμεσου μισθού με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η κατάργηση της υπερεργασίας και η αμοιβή με προσαύξηση 40% από την πρώτη ώρα εργασίας πέραν του οκτάωρου, καθώς και η αύξηση κατά 20% του ωρομίσθιου της μερικής απασχόλησης.