Αλέξης Τσίπρας: Ήρθε η ώρα για την «μάχη των μαχών»

Ήρθε η ώρα για τη “μάχη των μαχών”. Το σύνθημα έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που πραγματοποιείται με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά, καλώντας συνδικαλιστές και εργαζόμενους σε έναν αγώνα ενωτικό και αποφασιστικό “μέχρι τη νίκη”. Κεντρικός στόχος αυτού του αγώνα είναι ακόμη και η αποτροπή της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα εργασιακά που προβλέπει ακόμη και την κατάργηση του οκτάωρου.

Στην εκδήλωση παίρνουν μέρος τουλάχιστον 1.000 συνδικαλιστές από διαφορετικούς κλάδους και μάλιστα κατά την Κουμουνδούρου δεν προέρχονται όλοι από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάτι που συμβάλλει συγχρόνως και στο άνοιγμα του κόμματος προς τον μεσαίο χώρο και την επαναπροσέγγισή του με τη μεσαία τάξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε πάντως τον κ. Μητσοτάκη να το ξανασκεφτεί και να μην επιχειρήσει να καταθέσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο “για να ξεπληρώσει-όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- τις υποχρεώσεις του οδηγώντας την εργατική τάξη στην κόλαση της θεσμοθετημένης ασυδοσίας και τους εργαζόμενους στις ερπύστριες του οδοστρωτήρα που είχε υποσχεθεί και προεκλογικά”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έδωσε το στίγμα του από την αρχή της παρέμβασής του με την επισήμανση πως “δεν σάς κάλεσα απλά για να ανταλλάξουμε θέσεις αλλά για να πάρουμε θέσεις μάχης”. Σημειωτέον πως ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως η κυβέρνηση “αποφάσισε να κηρύξει τον πόλεμο στην εργασία, δηλαδή τον πόλεμο στην κοινωνική πλειοψηφία” για να προσθέσει με νόημα: “όταν κηρύσσεται πόλεμος, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πολεμήσεις, όχι με στόχο τις λιγότερες απώλειες, αλλά με στόχο να τον κερδίσεις τον πόλεμο”.

Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε τον πρωθυπουργό πως κάνει λάθος εάν νομίζει ότι επειδή έχει τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ με το μέρος του θα καταφέρει να κρατήσει σε ύπνωση τους εργαζόμενους και τους νέους ανθρώπους, ακριβώς γιατί οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τί μπορεί να τούς περιμένει μετά την κατάργηση κεκτημένων.

Η μάχη για την εργασιακή “αντιμεταρρύθμιση” όπως αποκαλεί η αξιωματική αντιπολίτευση το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας έχει ως κεντρικό της άξονα την υπεράσπιση του οκτάωρου, των συλλογικών συμβάσεων, το δικαίωμα στην καταγραφή και την πληρωμή των υπερωριών, το δικαίωμα στην κανονικότητα στην εργασία και εν τέλει το δικαίωμα στη ζωή. “Τις ζωές που δεν μπορεί να γίνουν λάστιχο, επειδή αυτό εξυπηρετεί την αύξηση των κερδών κάποιων ελίτ” είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το 52% των εργαζομένων δηλώνουν σήμερα ότι εργάζονται υπερωριακά, το 40% όσων κάνουν υπερωρίες δηλώνει ότι δεν τίς πληρώνεται και μάλιστα σε μία χώρα που η ανεργία κινδυνεύει να εκτοξευτεί στο 20% μέσα στο 2021.

Στο ρητορικό ερώτημα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για το εάν “θα τους το επιτρέψουμε” να δώσουν τη χαριστική βολή, είπε πως η απάντηση είναι “όχι γιατί έχουμε χρέος να μην το επιτρέψουμε”. Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως “όταν η αυθαιρεσία και η αδικία γίνονται νόμος η αντίστασή μας γίνεται καθήκον. Σάς καλώ λοιπόν να πράξουμε το καθήκον μας σε έναν ενωτικό αγώνα μέχρι τη νίκη”