Αλέξης Τσίπρας: Να ξηλώσουμε τις εστίες διαφθοράς

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε πρόταση προς τον πρωθυπουργό για από κοινού αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων. Σήμερα το επανέλαβε -έχει προτείνει πολιτικό μορατόριουμ για την πανδημία- για τα θέματα της διαφθοράς στην δημόσια διοίκηση.

Με αφορμή τις δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου περί εκκαθαρίσεων στο δημόσιο τομέα όταν θα αναλάβει εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τη διακυβέρνηση της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε νέα πρόταση-πρόκληση προς τον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε συνέντευξή του στον Αντένα απευθύνθηκε στην κυβέρνηση καλώντας την “να κάτσουμε μαζί και να ξηλώσουμε τις εστίες διαφθοράς” για να προσθέσει στη συνέχεια : “Από εδώ και στο εξής μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάποια αυτονόητα πράγματα;

Βεβαίως, νωρίτερα εξήγησε πως έγινε “προσπάθεια διαστρέβλωσης” των όσων είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρίνισε ότι ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για τις εστίες διαφθοράς που υπάρχουν μέσα στη δημόσια διοίκηση και σχολίασε πως “δεν υπάρχει κανένας σοβαρός πολίτης που να μην συμφωνεί με αυτό”.

Επίσης ανέφερε ότι αυτό συνέβαινε στη δημόσια διοίκηση και πριν και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα υπονοώντας ότι υπάρχει παραδικαστικό κύκλωμα στη δικαιοσύνη και διαπλοκή της νύχτας ακόμη και επίορκοι αστυνομικοί μέσα στην Ελληνική Αστυνομία. Θύμισε επίσης ότι “ως πρωθυπουργός μόνο εγώ ξέρω τί τράβηξα όταν άνθρωποι μέσα από τη δημόσια διοίκηση επικοινωνούσαν πρώτα με την τρόικα”…

Επέκρινε την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πως αντί να φτιάξει επιτελικό κράτος έκανε “επιτελικό γιουρούσι” και υπενθύμισε πως ενώ ο πρωθυπουργός είχε αναγάγει σε κεντρικό προεκλογικό θέμα αυτό των μετακλητών στη συνέχεια έφτιαξε νόμο ώστε να μην χρειάζεται να έχουν πτυχία οι μετακλητοί. Παραδέχτηκε ωστόσο πως “λάθη κάναμε κι εμείς και δεν έχω λόγο να μην το πω”, ανέφερε πως “δεν μπορώ να πω ότι είμαι αναμάρτητος” για να επαναλάβει: “Από εδώ και στο εξής μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάποια πράγματα αυτονόητα;”

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με την σύλληψη Φουρθιώτη ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ένα “σοβαρό θέμα” και εξέφρασε την ανησυχία του καθώς υπήρξε καταγγελία και του δημοσιογράφου Βαξεβάνη για συμβόλαιο θανάτου. “Δεν μπορούν να συμβαίνουν αυτά σε μία σοβαρή πολιτεία” είπε χαρακτηριστικά.

Επέκρινε με σφοδρότητα την κυβέρνηση για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων λέγοντας ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την κυβέρνηση ήταν 107.000 και μέσα σε ενάμιση χρόνο έφτασαν τις 450.000. Μάλιστα μίλησε για ανικανότητα της κυβέρνησης να χωρίσει δύο γαϊδάρων άχυρα όταν η λύση που προτείνεται είναι “να πληρώνει ο συνταξιούχος γρηγορόσημο”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε έκκληση να μην γίνουν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις με το νέο σύστημα που καθιέρωσε το υπουργείο Παιδείας, είπε ότι “είναι μεγάλη αδικία κι έχω κάθετη διαφωνία” και πρόσθεσε πως “όταν θα έρθω εγώ θα το αλλάξω ασφαλώς όχι να μειώνονται οι εισακτέοι κατά 25.000” μέσα σε συνθήκες πανδημίας.

Για την πανδημία παρατήρησε ότι “δυστυχώς τα πράγματα δεν πάνε καλά” και σημείωσε ως προβληματικό και επικίνδυνο το ότι “ο πρωθυπουργός δεν έχει βγει μία φορά να πει ότι δεν πάμε καλά”. Για το ακαταδίωκτο είπε ότι τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και αναρωτήθηκε: “Αποφασίζει ο Τσιόδρας; το πιστεύετε; Αποφασίζει η κυβέρνηση αυτό που θέλει να αποφασίζει. Να πούμε τα πράγματα καθαρά”. Επίσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση γιατί συνεχώς κουνάει το δάχτυλο στους νέους ανθρώπους οι οποίοι ωστόσο ανταποκρίθηκαν άμεσα όταν άνοιξε η πλατφόρμα για εμβολιασμό με astra Zeneca και για τις ηλικίες 30-39: “Αρα να σταματήσουμε να τούς στοχοποιούμε” σημείωσε.