Αλέξης Τσίπρας: Πρέπει να αποτραπούν η κοινωνική ένταση, η διχόνοια και ο κοινωνικός αυτοματισμός

Το θέμα της πανδημίας και της έξαρσης που καταγράφεται στα κρούσματα συντηρεί ψηλά στην ατζέντα του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παίρνοντας ξεκάθαρη θέση σε σχέση με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και τους περιορισμούς που επιβάλλονται στους ανεμβολίαστους πολίτες.

Σε μία ουσιαστική και συγχρόνως συμβολική κίνηση ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε στο γραφείο του στη Βουλή δύο κορυφαίους επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με την πανδημία, την καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού και τον επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα από τους οποίους και ενημερώθηκε για τα τελευταία δεδομένα. Το μήνυμα που ήθελε να περάσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ακούει και σέβεται την επιστημονική γνώση καθώς και ότι η πανδημία αποτελεί έναν συλλογικό κίνδυνο που αντιμετωπίζεται συλλογικά και όχι με τον διχασμό των πολιτών “σε υγιείς και απόβλητους”.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επί μακρόν στα ζητήματα που προκύπτουν από την έξαρση τη πανδημίας επιμένοντας ότι πρέπει να αποτραπούν η κοινωνική ένταση η διχόνοια και ο κοινωνικός αυτοματισμός ή και κανιβαλισμός. Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη το πρωί της Τρίτης διασαφήνισε πλήρως την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέναντι στα μείζονα ζητήματα του εμβολιασμού και της υποχρεωτικότητας.

Όπως κατέστησε σαφές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέει “ναι” στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς και σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Αντιθέτως, λέει “όχι στην λογική του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό καθώς μπορεί να οδηγήσει σε λογικές κοινωνικού κανιβαλισμού επιφέροντας και τα αντίθεατα αποτελέσματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τάσσεται απέναντι στον διαχωρισμό των πολιτών σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι με τη μετάλλαξη Δέλτα ακόμη και ο εμβολιασμένος μπορεί να νοσήσει ή και να κολλήσει, να μεταδώσει τον ιό. Άρα, η πολιτεία μπορεί να δίνει την δυνατότητα πρόσβασης σε έναν χώρο ή σε θέαμα στον εμβολιασμένο με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, χωρίς όμως να στερεί αυτή τη δυνατότητα από τον ανεμβολίαστο πολίτη που θα μπορούσε κάλλιστα να προσκομίσει ένα rapid test για να έχει πρόσβαση. Μάλιστα σ’ αυτό το σημείο στάθηκε και στο γεγονός πως αρκετοί πολίτες δεν εμβολιάζονται γιατί υπάρχουν λόγοι υγείας. Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο αυταρχικός αποκλεισμός στερείται και βάση συνταγματικής νομιμότητας. Επανέλαβε ότι ξεκάθαρη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εμβολιασμός και η χρήση μάσκας μαζί με την αξιοποίηση δύο ακόμη όπλων όπως την ενδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την ενίσχυση των ερευνών για τη θεραπεία κατά του covid.