Αλέξης Τσίπρας: Πρόταση για ένα νέο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Συμβόλαιο

Για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο-ως αναγκαιότητα που ανέδειξε η συνθήκη της πανδημίας-μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση για το μέλλον της Ευρώπης που διοργανώνουν το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστων, η Ομάδα των Σοσιαλιστων και Δημοκρατων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλεί σε συστράτευση τις ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις γύρω από έναν νέο κοινωνικό συμβόλαιο για μία κοινωνική Ευρώπη με προσανατολισμό την αντικατάσταση του Συμφωνου Σταθερότητας.

Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει ότι η πανδημία δικαιώνει όχι μόνο τις αξίες ενός κοινωνικού κράτους αλλά και τις πολιτικές της αναδιανομής του πλούτου που αποτέλεσαν βασικό πυλώνα των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων σε αντίθεση με το νεοφιλελεύθερο δόγμα που επιβλήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες και σήμερα καταρρέει μπροστά σε ένα δραματικό αδιέξοδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι οι προοδευτικές αξίες και ιδέες που επί δεκαετίες δέχονταν επίθεση ως ξεπερασμένες και ανεδαφικές, από τις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις σήμερα δικαιώνονται με τον πιο τραγικό. Κάνει επίσης ειδική μνεία στο παράδειγμα του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με την επισήμανση πως προχωρά σε πολύ γενναίες μεταρρυθμίσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το κοινωνικό συμβόλαιο που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας έχει ως επίκεντρο την αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας με ένα Σύμφωνο για τη βιώσιμη ανάπτυξη , την κοινωνική συνοχή και την οικονομική σύγκλιση. Όπως επισημαίνει στην παρέμβασή τους προς τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτό πρέπει να περιλαμβάνει σημαντικές τομές σε όλα τα επίπεδα της ευρωπαϊκής πολιτικής με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την άμβλυνση των ανισοτήτων, όπως η αύξηση της φορολογίας των πολυεθνικών και του μεγάλου πλούτου, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η δημιουργία ισχυρού συστήματος υγείας και κράτους πρόνοιας, η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και των εργασιακών τους δικαιωμάτων σε μια πιο ψηφιακή αγορά εργασίας.

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

“Εδώ και πάνω από ένα χρόνο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια πανδημική κρίση η οποια έχει θέσει σε μεγάλη δοκιμασία τους θεσμούς μας και την καθημερινή μας ζωή.
Για δεκαετίες οι προοδευτικές αξίες και ιδέες δέχονταν επίθεση από συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και η προώθηση της Πράσινης Συμφωνίας, με ένα ταμείο δίκαιης μετάβασης, είναι σημαντικά βήματα μεν αλλά πολύ μικρότερα σε σχέση με τα τολμηρά βήματα που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα. Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι. Οι συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες και εθνικιστικές δυνάμεις προσπαθούν να επιβάλουν τη δική τους ατζέντα έτσι ώστε η Ευρώπη μετά την πανδημία να επιστρέψει στο παρελθόν αντί να κάνει βήματα στο μέλλον.

Για αυτόν τον λόγο πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν γύρω από ένα νέο συμβόλαιο για μια πιο κοινωνική, βιώσιμη και δημοκρατική Ευρώπη που προωθεί την Ειρήνη.

Πρέπει να βρούμε τρόπους να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι πατέντες ώστε να παράξουμε περισσότερα εμβόλια για την Ευρώπη και τον COVAX- όλοι βλέπουμε τι γίνεται στην Ινδία. Πρέπει να αντικαταστήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας με ένα Σύμφωνο για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Κοινωνική Συνοχή και την Οικονομική Σύγκλιση.

Και χρειαζόμαστε μια ισχυρή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας βασισμένη στην προστασία του διεθνούς δικαίου, ιδιαίτερα στη γειτονιά μας.”

Στην εκδήλωση παρεμβαίνουν ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, ο επίτροπος Οικονομικών και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι, ο ΓΕρμανός υπουργός Οικονομικών ´Ολαφ Σολτς και ο πρόεδρος του PES Σεργκέι Στάσινεφ, όπως επίσης η επικεφαλής των S&D Γκαρσία Πέρεζ και ο νέος γραμματέας του δημοκρατικου κόμματος και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα.

-Ad-