Αλέξης Τσίπρας: Θα συναντηθεί με το Νίκο Χριστοδουλίδη

Σημαντικές επαφές στην Κύπρο θα έχει την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της παρουσίας του σε εκδήλωση μνήμης για τον αείμνηστο πρώην πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συνάντηση με το εκλεγμένο Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη κι ως εκ τούτου θα είναι ο πρώτος Έλληνας πολιτικός αρχηγός που θα συνομιλήσει με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αμέσως μετά τις Προεδρικές εκλογές στη Μεγαλόνησο.

Επί τη ευκαιρία του ταξιδιού του στην Κύπρο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει το πρώτο τετ α τετ με τον κ. Χριστοδουλίδη και μάλιστα θα είναι ο πρώτος Έλληνας πολιτικός αρχηγός που θα συναντηθεί μαζί του μετά τις Προεδρικές εκλογές στη Μεγαλόνησο.

Έχει τη σημασία του επίσης το γεγονός ότι η η συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Χριστοδουλίδη θα γίνει πριν καν την πραγματοποίηση της πρώτης συνάντησης του Κύπριου Προέδρου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ που είθισται να λαμβάνει χώρα στην οικία του ειδικού αντιπροσώπου του γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά την διήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμασία θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, που με υποψήφιο τον Ανδρέα Μαυρογιάννη κατέγραψε εξαιρετικά καλές επιδόσεις στις πρόσφατες Προεδρικές εκλογές. Επίσης, το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα θα ξεκινήσει με συνάντησή του με τον πρώην Προεδρικό υποψήφιο κ. Μαυρογιάννη.

Το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα παρακαθίσει σε δείπνο που διοργανώνει ο δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους ο οποίος άλλωστε οργανώνει και την εκδήλωση μνήμης για τον Βάσο Λυσσαρίδη.

Να σημειωθεί ότι κατά την προχθεσινή του συνάντηση με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια μετά τις εκλογές για επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Επίσης, αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει καταθέσει τόσο για τη διασύνδεση των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων , όσο και για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και οριοθέτηση της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας με γειτονικές χώρες, με την Κύπρο στο τραπέζι.