Αλέξης Τσίπρας: Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

Τη δημιουργία Τράπεζας Στέγης ως τον βασικό πυλώνα του προγράμματος αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μαζί με μία σειρά δραστικών παρεμβάσεων όπως η κατάργηση του πτωχευτικού Νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την ολική επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας για τα λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ευελπιστεί ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί θετικά το ζήτημα της στέγης που είναι σήμερα κομβικό. Η δημιουργία Τράπεζας Στέγης σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα δημιουργείται από : α. Κενά, ανεκμετάλλευτα κτίρια του δημοσίου, των δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών φορέων κοινωφελούς σκοπού (σωματεία, ιδρύματα, κληροδοτήματα) για αγορά ή ενοικίαση. β. κενά εγκαταλελειμένα κτίρια ιδιωτών σε διάφορους δήμους για αγορά ή ενοικίαση. Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κενών κτιρίων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γ. κυρίως κατοικίες και διαμερίσματα ιδιωτών που θα τίς διαθέσουν στην Τράπεζα Στέγης προς ενοικίαση για 3,5 ή χρόνια χάρη σε ένα ελκυστικό πακέτο κινήτρων, που θα τούς δοθεί από το κράτος.

Το πακέτο κινήτρων περιλαμβάνει:-Φοροελαφρύνσεις, κατάργηση φόρου ενοικίου και ΕΝΦΙΑ

-εξασφάλιση καταβολής ενοικίου 12 μήνες το χονο

-ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου και ενεργειακό πιστοποιητικό

-ασφάλεια πυρός και νομική κάλυψη

-εγγύηση καλής κατάστασης και ανακαίνιση του ακινήτου μετά τη λήξη της παραχώρησης

Στην ομιλία του σε ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το στεγαστικό ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως η Κουμουνδούρου ετοιμάζει αντίστοιχες παρεμβάσεις και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας νοικοκυριών με συσσωρευμένα χρέη ρεύματος, αερίου, ενοικίου, με κομμένες παροχές ηλεκτρικού με ένα σχέδιο που προβλέπει μεταξύ άλλων: Τη δωρεάν επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος και την παροχή δωρεάν ρεύματος έως 300 Kw το μήνα και ανά νοικοκυριό με προπληρωμένη κάρτα αλληλεγγύης για αγορά τροφίμων και βασικών ειδών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανακοίνωσε πως για τις ευάλωτες κατηγορίες των συμπολιτών μας, η χορήγηση ρύθμισης θα συνοδεύεται και από πρόγραμμα επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων. Επιπλέον για τα ρυθμισμένα δάνεια νοικοκυριών δημιουργείται Ειδικό Ταμείο Αναδιαρθρώσεων εντός της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα επιχορηγεί υπό προϋποθέσεις τμήμα της ρυθμισμένης οφειλής που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ο οφειλέτης.

Ο δεύτερος άξονας των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφορά όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας τον έλεγχο της δραστηριότητας του Airbnb και την αντιμετώπιση της φούσκας των ακινήτων. Όπως εξήγησε, η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα του Airbnb αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της συνεχούς αύξησης τιμών αγοράς και ενοικίων κατοικίας, της δημιουργίας νέας φούσκας ακινήτων. Σημείωσε μάλιστα πως η πρόσφατη αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 20% από την αρχή του νέου έτους στο 55% των περιοχών της χώρας, αλλά και η αύξηση του κόστους κατασκευής νέων κατοικιών ενισχύει τη φούσκα ακινήτων δηλαδή τα υπερτιμημένα νοίκια και το κόστος αγοράς. Σε σχέση λοιπόν με τα airbnb ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διευκρίνισε ότι πρέπει να μπουν κανόνες και αρχές προς όφελος του κοινωνικού συνόλου αλλά και της υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το σχέδιο προβλέπει:

-Την απαγόρευση δραστηριοτήτων airbnb στα νομικά πρόσωπα, για λόγους δημοσίου συμφέροντος

-Την απελευθέρωση της δραστηριότητας του Airbnb μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και έως 3 ακίνητα ανά ιδιοκτήτη και διαχειριστή

-Τη θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων για τη μικτή μίσθωση, δηλαδή 8-9 μήνες ως κατοικία ή φοιτητική κατοικία και 3-4 μήνες ως airbnb.

O τρίτος άξονας του σχεδίου αφορά την προστασία του δικαιώματος των νέων στην αυτόνομη και ανεξάρτητη ζωή με στόχο την επανάκτηση του δικαιώματος στην Στέφη των νέων και ειδικότερα των νέων ζευγαριών 24-44 ετών. Το σχέδιο προβλέπει :

-Τον διπλασιασμό τόσο του επιδόματος όσο και των δικαιούχων επιδόματος στέγης, ηλικίας 25-44 ετών. Η επιδότηση αυξάνεται από 70 σε 140 ευρώ το μήνα για νοικοκυριό για ένα μέλος και από 175 ευρώ σε 350 ευρώ το μήνα για νοικοκυριό με 2 παιδιά. Αντιστοίχως αυξάνονται και τα εισοδηματικά κριτήρια. Από 7.000 ευρώ σε 14.000 ευρώ για την επιδότηση νοικοκυριού με ένα μέλος και από 17.500 ευρώ σε 35.000 ευρώ για την επιδότηση ζευγαριού με δύο παιδιά . Το σύνολο των δικαιούχων θα φθάσει τις 150.000 νοικοκυριά 25-44 ετών. Με συνολικό επιπλέον κόστος 255 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος.

-Ad-