Άλι Νάγιεντ: “Δεν υπάρχει Κύπρος,Κρήτη..γεωγραφική καταστροφή”

Η συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA) θα πρέπει να μελετηθεί από τους εμπειρογνώμονες του λιβυκού Κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα ο Αρέφ Άλι Νάγιεντ, ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Sputnik.

Ο Νάγιεντ είναι απεσταλμένος του Αμπντάλα Θάνι, του επικεφαλής της κυβέρνησης που εδρεύει στο Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης και αντιτίθεται στην GNA, που εδρεύει στην Τρίπολη, με πρωθυπουργό τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

“Τέτοιες συμφωνίες είναι περίπλοκα έγγραφα που πρέπει να αποτελούν αντικείμενο μελέτης από τα αρμόδια και έμπειρα πρόσωπα (…), από ειδικούς και είναι αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες. Δεν έχει καμία δουλειά ο Σάρατζ να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες”, είπε ο Νάγιεντ, επισημαίνοντας ότι οι συμφωνίες Λιβύης-Τουρκίας “φαίνεται να θεωρούν ότι δεν υπάρχει Κρήτη, ότι δεν υπάρχει Κύπρος και αυτό είναι μια τεράστια γεωγραφική καταστροφή”.

Ο Νάγιεντ πρόσθεσε ότι δεν θέλει να εκφράσει καμία κρίση για τις λεπτομέρειες των συμφωνιών, δεδομένου ότι θα έπρεπε να μελετηθούν από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές και τους ειδικούς του υπουργείου Εξωτερικών. Πρόσφατα είχε δηλώσει ότι οι συμφωνίες αυτές είναι αντίθετες με το λιβυκό και το διεθνές δίκαιο, επειδή δεν επικυρώθηκαν από το Κοινοβούλιο του Τομπρούκ.

Ο προσωπικός απεσταλμένος του Αμπντάλα Θάνι επέκρινε τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπρ Ερντογάν, λέγοντας ότι ενεργεί σαν σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η πολιτική του προκαλεί εντάσεις στην περιοχή της Μεσογείου. “Δυστυχώς, ο Ερντογάν μοιάζει να βρίσκεται σε χρονοδίνη. Πιστεύει ότι είναι ο σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ και ενεργεί σαν Οθωμανός σουλτάνος προσπαθώντας να ανακτήσει τις οθωμανικές κτήσεις της περιόδου πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια της Μεσογείου και της περιοχής και προκαλεί σημαντικές εντάσεις με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών της Μεσογείου”, συνέχισε.

Ο Νάγιεντ εξέφρασε ανησυχία για ορισμένες δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι υπάρχουν ένα εκατομμύριο Λίβυοι τουρκικής καταγωγής -αναφερόμενος προφανώς στην οθωμανική καταγωγή τους. Ο Νάγιεντ χαρακτήρισε τον ισχυρισμό αυτό “προσβολή” για τους Λίβυους. “Είμαστε όλοι Λίβυοι. Δεν κάνουμε διακρίσεις με βάση τη φυλή, επειδή αυτός είναι ένας ρατσισμός μιας περασμένης εποχής, της δεκαετίας του 1920 και ’30. Ίσως ο Ερντογάν να ακολουθεί τον ρατσισμό του Ατατούρκ, όμως εμείς δεν είμαστε ρατσιστές στη Λιβύη. Οι Άραβες, οι Τούρκοι, οι Τίμπου, οι Τουαρέγκ, οι Αμαζίγκ είναι όλοι ίσοι. Δυστυχώς, ο Ερντογάν προσπαθεί να κάνει διακρίσεις μεταξύ των Λίβυων και ουσιαστικά να εμφανίσει τους Λίβυους οθωμανικής καταγωγής σαν την πέμπτη φάλαγγα εντός της χώρας και ισχυρίζεται ότι έρχεται για να τους υπερασπιστεί!”, τόνισε.

Πληροφορίες από sigmalive

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
ΣΥΡΙΖΑ: Η κοινωνία απαιτεί άμεση πρόταση μομφής στον κ. Μητσοτάκη
5 Φεβρουαρίου, 2025
Η ΝΔ λέει «ναι» στην πρόταση προανακριτικής του ΠΑΣΟΚ για τα Τέμπη με 5 επισημάνσεις
5 Φεβρουαρίου, 2025
Αρβανίτης: Η Ομάδα των Σοσιαλιστών δεν στήριξε το αίτημα της LEFT – Ελπίζουμε στην επόμενη
5 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Κατατέθηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής σχετικά με τις ευθύνες Τριαντόπουλου
5 Φεβρουαρίου, 2025
Θανατηφόρο τροχαίο στο Ν. Ψυχικό: Μαρτυρίες από τη στιγμή που η 88χρονη έχασε τον έλεγχο του ΙΧ
5 Φεβρουαρίου, 2025
Τουρκία: «Θρίλερ» με την υγεία του Μπαχτσελί – Πληροφορίες ότι νοσηλεύεται με καρδιολογικό πρόβλημα
5 Φεβρουαρίου, 2025
«Δεν σταμάτησε να δει αν ζούμε, σηκώθηκα, αν και μου έλειπε το πόδι μου» – Η μαρτυρία του 25χρονου που παρασύρθηκε στην Κρήτη
5 Φεβρουαρίου, 2025
Πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά με “buzzer beater” Μουζακίτη
5 Φεβρουαρίου, 2025
Ισχυρός σεισμός 4,7 Ρίχτερ στις Κυκλάδες – «Πιθανή ηφαιστειακή δραστηριότητα από τις δονήσεις» λένε οι Τούρκοι σεισμολόγοι
5 Φεβρουαρίου, 2025
Κλειστοί δρόμοι στου Ζωγράφου – Έπεσαν λάδια στο οδόστρωμα
5 Φεβρουαρίου, 2025