Το θρίλερ του οπλίτη στην Ορεστιάδα έφερε ξανά στο φως το «Τούνελ» το βράδυ της Παρασκευής 26 Απριλίου. Κοντά εννέα χρόνια η οικογένεια του Αλέξανδρου Σαρτζή 28 χρόνων από την Αθήνα, ζητά να μάθει την αλήθεια για το θάνατό του και να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Η Στρατιωτική Δικαιοσύνη μετά από έρευνα, μίλησε για ανθρωποκτονία του παλικαριού και άσκησε σχετική ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου στρατιωτικού του Στρατού Ξηράς.
Σε αυτό συνέβαλε σημαντικά η εξονυχιστική έρευνα και αναπαράσταση του τεχνικού συμβούλου και ειδικού πραγματογνώμονα σε θέματα βαλλιστικής Γεώργιου Ραυτογιάννη, που είχε ορίσει η οικογένεια.
Μέχρι και σήμερα όμως, δεν έχουν βρεθεί οι υπεύθυνοι για το θάνατο του Άλεξ, και η υπόθεση βρίσκεται στο αρχείο αγνώστων δραστών. Για να ανασυρθεί, θα πρέπει η οικογένεια από μόνη της να συλλέξει νέα στοιχεία και να υποδείξει τον ή τους δολοφόνους.
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού κόντρα στη Δικαιοσύνη, χαρακτήρισε τελικά το θάνατο του Σαρτζή ως αυτοχειρία.
Είχε προηγηθεί όμως έρευνα Αξιωματικού, που μιλούσε για ανθρωποκτονία. Το πόρισμα δεν άρεσε στην ηγεσία του Στρατού και με νέα ΕΔΕ, κατέληξε στην αυτοκτονία.
Ο τελειόφοιτος μηχανολόγος – μηχανικός βρέθηκε νεκρός στη σκοπιά του με διαμπερές τραύμα στο μέτωπο, στις 9 Αυγούστου 2015 στον Τρίτο Λόχο Μηχανικού, στο στρατόπεδο «Μυλωνάς», στον Βάλτο Ορεστιάδας.
Δολοφονήθηκε λέει η Στρατιωτική Δικαιοσύνη – Αυτοκτόνησε απαντά το ΓΕΣ…
Για τον Γολγοθά που ανεβαίνουν εδώ και εννέα χρόνια, μίλησαν στο «Τούνελ» οι γονείς του οπλίτη Αλέξανδρου Σαρτζή.
«Ο γιος μας δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι, ενώ υπηρετούσε σκοπός στην είσοδο του στρατοπέδου. Ο εισαγγελέας αποφάνθηκε πως πρόκειται για δολοφονία εκ προθέσεως και ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου. Αυτή η δίωξη ισχύει και σήμερα. Έγιναν διαφορετικές ΕΔΕ. Η τελευταία αγνοεί τελείως την εισαγγελική απόφαση και αναφέρει ότι ο γιος μας αυτοκτόνησε προκαλώντας πάλι μεγάλο πόνο και αναστάτωση. Πρόκειται για ένα νομικό σκάνδαλο, γιατί ένας αξιωματικός του στρατού, ανεξαρτήτως βαθμού, μπορεί να αγνοεί μια απόφαση της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης», τόνισε με δάκρυα στα μάτια η μητέρα του θύματος, Μόνικα Σαρτζή.
«Για ποιον λόγο δολοφονήθηκε; Ήταν ένας πολύ ευχάριστος άνθρωπος. Ίσως ο Αλέξης να ήταν λίγο πιο απόμακρος, λόγω διαφοράς ηλικίας με τους άλλους στρατιώτες. Ήταν μορφωμένος, είχε ίσως άλλα ενδιαφέροντα. Μας λείπει κάθε μέρα, δυστυχώς. Η αδερφή του, τον μεγάλωσε μαζί μας επειδή ήταν επτά χρόνια μεγαλύτερη. Της στοίχισε πολύ ο θάνατος του. Είναι κι ένας λόγος που δεν κάνει παιδιά. Δεν το έχει ξεπεράσει, δεν έχει κλάψει ποτέ για τον αδερφό της. Για μας είναι σκοπός ζωής, δεν θα σταματήσουμε ποτέ. Και έχουμε και σκοπό να πάμε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Γιατί κάποτε πρέπει να βρούμε το δίκιο μας. Κάποτε πρέπει να δικαιωθεί και το παιδί μας».
Ο πατέρας του, Αναστάσιος Σαρτζής τόνισε: «Υπάρχουν επτά άτομα, τα οποία θεωρώ ότι γνωρίζουν τι έχει γίνει και γνωρίζουν και ποιος είναι αυτός που το έχει κάνει. Στα επτά άτομα περιλαμβάνεται και ο δολοφόνος ή οι δολοφόνοι».
«Ο στρατός κρύβει την αλήθεια για τη δολοφονία του γιου μου…»
«Αναρωτιέμαι, σε τι χώρα ζούμε», τονίζει η μητέρα του.
«Ο στρατός εξαφανίζει στοιχεία, συγκαλύπτει, το μόνο που κάνει είναι να μην βγαίνει ποτέ η αλήθεια στο φως. Αυτό που είναι τραγικό είναι πως η ηγεσία του στρατού, γνωρίζει την εισαγγελική απόφαση, που μιλά για τη δολοφονία του γιου μου στο στρατόπεδο και δεν κάνει τίποτα. Δολοφονείται το παιδί σου και είναι η δική σου προσωπική υπόθεση».
Ο πατέρας του Αλέξανδρου Σαρτζή λέει χαρακτηριστικά:
«Όλοι το γνωρίζουν ότι ο Αλέξανδρος δολοφονήθηκε, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα. Δεν θα μείνουμε με δεμένα χέρια. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρούμε την άκρη».
Ζητά να δικαιωθεί η μνήμη του παιδιού του και να δοθεί επιτέλους φως στην δολοφονία του.
Η Στρατιωτική Δικαιοσύνη είδε την ανθρωποκτονία που αρνείται να δεχτεί το Γ.Ε.Σ.
Για νομικό σκάνδαλο αλλά και για απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι στην οικογένεια του νεκρού οπλίτη, Αλέξανδρου Σαρτζή, κάνει λόγο ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεση του.
Ο κ. Λιούρδης τόνισε στο Φως στο Τούνελ τα εξής:
«Δυστυχώς τότε οι στρατιωτικές αρχές θεώρησαν το περιστατικό ως αυτοκτονία. Η εγκληματική αμέλεια του συνταγματάρχη που ανέλαβε την διενέργεια της προανάκρισης σε συνδυασμό με τα πορίσματα μιας πλημμελούς ΕΔΕ, οδήγησαν τον στρατιωτικό εισαγγελέα, να θέσει αρχικά την υπόθεση στο αρχείο. Με τα στοιχεία που προσκομίσαμε ο στρατιωτικός εισαγγελέας την ανέσυρε, διέταξε προανάκριση για να αποφανθεί ότι πρόκειται για δολοφονία. Το ίδιο έδειξε και η νέα ΕΔΕ του στρατού. Στη συνέχεια όμως μια άλλη ΕΔΕ του Γ.Ε.Σ. μίλησε για αυτοκτονία».
Ο κ. Λιούρδης έκανε λόγο για σοβαρές παραλείψεις που οδήγησαν τελικά την υπόθεση στο αρχείο αγνώστων δραστών.
«Η στρατιωτική δικαιοσύνη έως τώρα έχει κάνει απόλυτα το καθήκον της. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αυτές και συγκεκριμένα τα στελέχη τους, τα οποία για λόγους που πραγματικά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, επιμένουν στην εκδοχή της αυτοκτονίας, αμφισβητώντας την ίδια τη Δικαιοσύνη».
Η αναπαράσταση του τεχνικού συμβούλου «έδειξε» τη δολοφονία του οπλίτη…
Η εξονυχιστική έρευνα του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του οπλίτη Αλέξανδρου Σαρτζή και ειδικού πραγματογνώμονα σε θέματα βαλλιστικής Γιώργου Ραυτογιάννη, ήταν εκείνη που συνέβαλε καθοριστικά ώστε η στρατιωτική Δικαιοσύνη να χαρακτηρίσει δολοφονία το θάνατο του.
Μιλώντας στο «Τούνελ», ανέφερε πως ο στρατιωτικός εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά παντός υπευθύνου αφού έλαβε γνώση των στοιχείων της αναπαράστασης που έκανε ο ίδιος και δίνει απαντήσεις για το τι πραγματικά συνέβη το μεσημέρι της 9ης Αυγούστου του 2015 στο στρατόπεδο «Μυλωνάς», στο Βάλτο Ορεστιάδας.
«Στην αναπαράσταση που κάναμε εμείς όχι βάσει εκτιμήσεων, αλλά βάσει ευρημάτων, προέκυψαν μεταξύ άλλων, τα εξής:
Ο μόνος τρόπος για να βρέθηκε το θύμα σε αυτή τη στάση, είναι το όπλο να διεκδικήθηκε από κάποιον άλλο και να το τράβηξε από το κάτω μέρος. Το θύμα που το κρατούσε, το τράβηξε κι εκείνο προς την πλευρά του. Στη συνέχεια όταν αποσπάστηκε ο αορτήρας, στην προσπάθεια να συγκρατηθεί το όπλο, ήρθε μοιραία σε μια θέση που ήταν πολύ εύκολο να πυροδοτήσει. Το όπλο τοποθετήθηκε στο σημείο γιατί από μόνο του δεν θα μπορούσε να είχε βρεθεί εκεί.»
Ο τεχνικός σύμβουλος κάνει λόγο για κενά, ελλιπή στοιχεία και εγκληματικές παραλείψεις .
«Εκείνο που μου προξενεί μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός πως πουθενά δεν υπάρχει το εντύπωμα της βολίδας. Απουσιάζει ο επίμαχος κάλυκας που φαίνεται να πυροδότησε και να προκάλεσε το θάνατο του στρατιώτη. Αν το είχαμε και αυτό το στοιχείο θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε πολλά συμπεράσματα. Δεν μπορεί να φωτογραφήθηκαν όλα τα πειστήρια εκτός από τον κάλυκα. Επιπλέον, στο δεξί του χέρι, που φαίνεται να πυροδότησε, δεν είχε κατάλοιπα πυρίτιδας. Δε γίνεται να έχει πυροδοτήσει με το αριστερό χέρι γιατί αφενός ήταν δεξιόχειρας και αφετέρου είχε τυλιγμένο σε αυτό τον αορτήρα του όπλου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Ραυτογιάννης.