FILE - A set of pipes in a gas storage and transit point in Boyarka, just outside Kiev, Ukraine, Jan. 3, 2006. (AP Photo/Sergei Chuzavkov, File)

Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης της Ευρώπης – Θωρακισμένη η Ελλάδα απέναντι στη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα είναι πλήρως θωρακισμένη από τη διακοπή τροφοδοσίας της Κεντρικής Ευρώπης με ρώσικο φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας, ωστόσο υπάρχει διάχυτη ανησυχία για ενδεχόμενη αύξηση της τιμής του. Κι όλα αυτά ενώ ήδη τα τελευταία τρία χρόνια έχει αλλάξει άρδην ο ενεργειακός χάρτης της Ευρώπης.

Το 2022, η εξάρτηση της Ευρώπης ήταν μεγάλη με το 35% του αερίου να εισάγεται από τη Ρωσία. Σήμερα εισάγεται αέριο από τη Ρωσία σε ποσοστό 8%. Η κεντρική Ευρώπη πλέον δεν παίρνει ούτε ένα κυβικό αερίου από εκεί. Στον χάρτη αποτυπώνονται οι αγωγοί που μετέφεραν το αέριο από τη Ρωσία. Ο Nord Stram δεν υπάρχει πια, ούτε ο μεγάλος αγωγός YAMAL και από 1ης Ιανουαρίου στέγνωσε και ο αγωγός που μετέφερε αέριο μέσω Ουκρανίας για να εξυπηρετήσει χώρες όπως η Σλοβακία, η Πολωνία, η Αυστρία.

Σχετικά με την Ελλάδα, δεν θεωρείται ότι θα υπάρχει πρόβλημα ανεφοδιασμού καθώς η χώρα παίρνει αέριο μέσω του αγωγού TURK STREAM. Επίσης, προμηθεύεται αζέρικο αέριο μέσω του ΤΑΡ, ενώ ηδη έρχονται φορτία LNG στην Ρεβυθούσα από τις ΗΠΑ και αλλού και πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η μονάδα FSRU της Αλεξανδρούπολής. Επομένως, επάρκεια υπάρχει γιατί έχει γίνει διαφοροποίηση των προμηθευτών.

Ωσόσο, υπάρχει ανησυχία για το ζήτημα των τιμών. Ο φετινός χειμώνας είναι πιο βαρύς από τον περσινό, οι αποθήκες αερίου για τη θέρμανση των νοικοκυριών της Ευρώπης, αν και ήταν πλήρεις τον Οκτώβριο, έχουν αρχίσει να εξαντλούνται.

Από τις 16 Δεκεμβρίου στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας, η τιμή του φυσικού αερίου καταγράφει συνεχείς αυξήσεις από 39,660/ MWh. Σήμερα διατίθεται προς 49.870MWh. Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει τις τιμές της ενέργειας.

Άλλη μια εξέλιξη που προβληματίζει είναι πως η Σλοβακία, μετά την διακοπή ροής του ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, απειλεί πως θα σταματήσει με τη σειρά της να στέλνει ηλεκτρική ενέργεια στην Ουκρανία.

Αυτό ενδέχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις χώρες του νότου: Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία που θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις εξαγωγές ρεύματος, με κίνδυνο να αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές λιανικής για τους καταναλωτές, κάτι που έχει συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν.

Αυτές οι τάσεις ενθαρρύνονται από το στρεβλό τρόπο που λειτουργεί η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Το ζήτημα αυτό το έχει αναδείξει πολλές φορές η Ελλάδα στα ευρωπαικά όργανα και στην αρχή του έτους αναμένεται να δρομολογηθούν σχετικές διαδικασίες για την εξυγίανση του τρόπου λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Μπαρτζώκας: «Πρέπει να μείνουμε ταπεινοί και συγκεντρωμένοι σε κάθε προπόνηση και παιχνίδι»
6 Φεβρουαρίου, 2025
Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού αθλητισμού
6 Φεβρουαρίου, 2025
Νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ στη Σαντορίνη
6 Φεβρουαρίου, 2025
Τουρκία: Ποινή φυλάκισης επτά ετών και τεσσάρων μηνών ζητά ο εισαγγελέας για τον Ιμάμογλου
6 Φεβρουαρίου, 2025
Καιρός: Σε ποιες περιοχές της Αττικής θα βρέξει
6 Φεβρουαρίου, 2025
Κίνηση: Καθυστερήσεις στην Λ. Αλίμου – Κατεχάκη
6 Φεβρουαρίου, 2025
Σήμερα η τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας
6 Φεβρουαρίου, 2025
Συγκλονισμένος ο 37χρονος που πήρε το δώρο ζωής από τον 3χρονο Άγγελο
6 Φεβρουαρίου, 2025
Ο Νετανιάχου υποστηρίζει ξανά το αμφιλεγόμενο σχέδιο του Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας
6 Φεβρουαρίου, 2025
Θανατηφόρο τροχαίο στην Καισαριανή
6 Φεβρουαρίου, 2025