Για ακόμα μία φορά αναμένεται να αλλάξει ο καιρός στην χώρα μας – Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες
Βαρομετρικό χαμηλό, που πλησιάζει τη χώρα μας από την Αφρική, θα επηρεάσει τον καιρό τις επόμενες 48 χώρες, με κύριο χαρακτηριστικό τις λασποβροχές.
Στην επικείμενη αλλαγή του καιρού αναφέρθηκε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Κλέαρχος Μαρουσάκης δημοσιεύοντας και κατατοπιστικούς χάρτες.
Ζέστη, σκόνη και νοτιάδες
Βαρομετρικό χαμηλό από τις ακτές της βόρειας Αφρικής αναμένεται να κινηθεί ανατολικά, βορειοανατολικά, με αποτέλεσμα τη μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών και ταυτόχρονα αφρικανικής σκόνης. Έτσι, λοιπόν, το επόμενο 48ωρο οι βροχές που αναμένουμε να πέσουν στη χώρα μας θα είναι λασποβροχές. Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζεται η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο, όπου προς τις ακτές της βόρειας Αφρικής εντοπίζουμε με το γράμμα «Χ» το βαρομετρικό χαμηλό, στο οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω.
Έντονο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης
Ένα από τα χαρακτηριστικά της άνοιξης είναι τα επεισόδια αφρικανικής σκόνης, τα οποία τα τελευταία χρόνια εξαιτίας και της ερημοποίησης γίνονται ολοένα και πιο συχνά, καθώς και πιο έντονα. Ένα επεισόδιο αφρικανικής σκόνης ξεκινά όταν κάποιο βαρομετρικό χαμηλό περάσει πάνω από ερημικές εκτάσεις ή περάσει κοντά από αυτές, δημιουργώντας συνθήκες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Αυτό συμβαίνει διότι σε ένα βαρομετρικό χαμηλό επικρατούν ανοδικές κινήσεις του ατμοσφαιρικού αέρα κι έτσι λοιπόν ποσότητες αφρικανικής σκόνης παρασύρονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα της ατμόσφαιρας και σε συνδυασμό με τη γενικότερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία μετατοπίζονται ακόμη και σε πολύ μεγάλα γεωγραφικά πλάτη.
Έχουν υπάρξει φορές όπου σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης κι όχι μόνο παρατηρήθηκε το φαινόμενο το χιόνι να αλλάζει χρώμα, εξαιτίας αυτής της εξέλιξης. Οι κόκκοι σκόνης λειτουργούν σαν πυρήνες συμπύκνωσης, μεταβάλλοντας πολλές φορές τις διαδικασίες βροχόπτωσης – χιονόπτωσης – καταιγίδας τόσο ως προς την έντασή τους, αλλά και ως προς την εξέλιξή τους γενικότερα.
Ο κύκλος σκόνης στην ατμόσφαιρα προσομοιώνεται στις μέρες μας από τα μετεωρολογικά μοντέλα και μάλιστα με αρκετά μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. Στον χάρτη που ακολουθεί από το προγνωστικό μας μοντέλο παρουσιάζεται η προσομοίωση του επεισοδίου σκόνης, που θα απασχολήσει από τις επόμενες ώρες τη χώρα μας κι όχι μόνο, όπου τα πιο σκούρα χρώματα αντιστοιχούν σε πολύ μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης. Με τους μηχανισμούς της υγρής και ξηρής εναπόθεσης, που διαθέτει η ατμόσφαιρα, αναμένεται η απομάκρυνση αυτής προς το τέλος της εβδομάδας μέχρι το επόμενο επεισόδιο.
Λασποβροχές και ζέστη
Η μετατόπιση αυτού του βαρομετρικού χαμηλού, όπως σημειώσαμε παραπάνω, θα οδηγήσει σε υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι οποίες τοπικά ενδέχεται να πλησιάσουν και τους 27 με 30 βαθμούς Κελσίου. Στην παραπάνω εξέλιξη σημαντικό ρόλο παίζει το πεδίο ανέμων, όπου, καθώς αλληλεπιδρά με την τοπογραφία της χώρας μας, δημιουργεί τον καταβάτη άνεμο, έναν άνεμο, δηλαδή, ο οποίος καθώς κατέρχεται από ορεινούς όγκους θερμαίνεται περισσότερο, μιας και οδηγείται σε περιοχές μεγαλύτερης ατμοσφαιρικής πίεσης. Πρωταθλήτρια, βέβαια, στο φαινόμενο του καταβάτη ανέμου είναι η Κρήτη, όπου στις περισσότερες των περιπτώσεων καταγράφει τη μεγαλύτερη ένταση στους καταβάτες ανέμους και κατά συνέπεια τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Αυτό θα συμβεί και τώρα, όπου δεν είναι απίθανο να συναντήσουμε θερμοκρασίες προς τη βόρεια Κρήτη ακόμη και πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου. Στο επόμενο σετ χαρτών και με τους λευκούς κύκλους σημειώνουμε τις περιοχές όπου θα λάβει έντονα χώρα το φαινόμενο αυτό, ενώ στον τελευταίο χάρτη σημειώνουμε τη ζώνη καταιγίδων, που αναμένεται να σχηματιστεί προς τα βορειοδυτικά τμήματα της χώρας μας.
Θερμοκρασία, άνεμος, βροχόπτωση