Αλλάζουν όλα στα επιδόματα – Έτσι θα παίρνετε λεφτά

Αλλάζουν τα πράγματα σε ό,τι αφορά την καταβολή των επιδομάτων – Τα επιδόματα θα μπαίνουν σε κάρτα κατά ένα μεγάλο μέρος

Επιδόματα… Καταβολή επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ θα πραγματοποιείται με προπληρωμένη κάρτα. Η ένταξη των επιδομάτων στη διαδικασία θα είναι σταδιακή.

Από το καταβαλλόμενο ποσό κάθε επιδόματος, βοηθήματος, παροχής ή ενίσχυσης, τουλάχιστον το 50% θα πρέπει να δαπανάται αποκλειστικά μέσω της κάρτας, η οποία θα εκδίδεται χωρίς επιβάρυνση από τους δικαιούχους.

Δεν θα ενταχθούν στην κάρτα, μεταξύ άλλων, τα αναπηρικά επιδόματα, τα επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων, ομογενών προσφύγων, εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, καθώς και τα επιδόματα στέγασης.

Η κάρτα θα εκδίδεται από την τράπεζα που έχει λογαριασμό ο δικαιούχος και θα υπάρχει κόφτης για τα μετρητά που μπορεί να σηκώσει ο δικαιούχος.

Επιδόματα: Ποια θα πληρώνονται έτσι

Με προπληρωμένη κάρτα θα καταβάλλεται η πλειοψηφία των επιδομάτων της ΔΥΠΑ, όπως το τακτικό επίδομα ανεργίας και του ΟΠΕΚΑ, όπως:

  • το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
  • το επίδομα παιδιού
  • το επίδομα γέννησης

Για τη χρήση της κάρτας και για το υπόλοιπο 50%, προβλέπεται η παροχή κινήτρων κατά τα πρότυπα της φορολοταρίας της ΑΑΔΕ (κοινό έργο με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης).

Απλοποιείται η διαδικασία 

Με αυτόν τον τρόπο, απλοποιείται η διαδικασία πληρωμής από διαφορετικούς φορείς και αυξάνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές προς όφελος των δημοσίων εσόδων.

Σημειώνεται πως από την καταβολή, μέσω προπληρωμένης κάρτας, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις, με κυριότερες τα αναπηρικά επιδόματα και το επίδομα ενοικίου. Συνοπτικά, αλλαγές που θα γίνουν έχουν ως εξής:

Καθιερώνονται προπληρωμένες κάρτες και για τα άλλα σημαντικά προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, όπως το επίδομα τέκνου και το επίδομα για τη γέννηση.

Θα πληρώνονται με κάρτες τα βασικά επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ.

Θα καθιερωθούν όρια ανάληψης μετρητών για τις προπληρωμένες κάρτες και το ποσό που θα μένει πέραν του ορίου θα μπορεί να δαπανάται μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές, δηλαδή με αγορές μέσω POS, μέσω e-banking κ.ά.

Στόχος της διάταξης είναι η απλοποίηση της διαδικασίας πληρωμής από διαφορετικούς φορείς, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών προς όφελος των δημοσίων εσόδων και η πάταξη της φοροδιαφυγής. Μάλιστα, για τη χρήση της άυλης προπληρωμένης κάρτας για το υπόλοιπο 50%, όπως συμβαίνει τώρα με το μισό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, προβλέπεται η παροχή κινήτρων κατά τα πρότυπα της φορολοταρίας της ΑΑΔΕ.

Πηγή: eidiseistora.gr