Άλλο πάλι τούτο! Ο ΕΦΚΑ δεν δίνει επίδομα ασθενείας λόγω COVID!!!  

Το ξέρετε ότι αν έχετε απλή γρίπη δικαιούστε επιδόματος ασθενείας από τον ασφαλιστικό σας φορέα ενώ αν έχετε κορονοϊό δεν θα το πάρετε ποτέ; Απίστευτο δεν είναι; Ακούστε και μια εντυπωσιακή λεπτομέρεια. Το πλαίσιο υπάρχει, όμως οι αρμόδιοι φορείς ποτέ δεν έλαβαν τις σωστές εγκυκλίους για να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα. Χαθήκαμε πάλι στη γραφειοκρατία…

Όπως αποκαλύπτει το newsique το πρόβλημα εντοπίζεται στις περιπτώσεις εργαζομένων που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό αλλά δεν νοσηλεύτηκαν ή διασωληνώθηκαν. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο ΕΟΔΥ επιβάλλει υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών. Και εκεί αρχίζει το πρόβλημα…

Το (θεωρητικό) πλαίσιο ορίζει ότι: Ο εργαζόμενος θα πρέπει να πάει σε ιδιώτη γιατρό (συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ) προκειμένου να λάβει αιτιολογημένη γνωμάτευση και βεβαίωση αναρρωτικής άδειας 14 ημερών. Έτσι θα μπορέσει να πάρει το επίδομα ασθενείας από τον ασφαλιστικό του φορέα.

Στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει το εξής: Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στο newsique πολλοί γιατροί αρνούνται να χορηγήσουν γνωμάτευση της ασθένειας και βεβαίωση αναρρωτικής άδειας λόγω COVID στους εργαζόμενους, λέγοντας ότι ποτέ δεν έλαβαν σχετικές οδηγίες από το υπουργείο!

Όμως, ακόμη κι αν κάποιος γιατρός –κινούμενος περισσότερο με τη λογική του- χορηγήσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στον εργαζόμενο, ο ελεγκτής του ΕΟΠΥΥ δεν τα εγκρίνει με την αιτιολογία ότι δεν έχει λάβει σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο!

Το αποτέλεσμα; Ο εργαζόμενος –που αποτελεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID- δεν μπορεί να πάρει το επίδομα ασθενείας από τον ασφαλιστικό του φορέα! Επίσης, δεν μπορεί να δηλώσει αναρρωτική άδεια στον εργοδότη του για να πληρωθεί τις μέρες απουσίας του!

Από την άλλη, ο εργοδότης δεν μπορεί να δηλώσει τις μέρες απουσίας του εργαζόμενου ως άδεια ασθενείας, άρα δεν αναλαμβάνει το κόστος.

Παράπλευρα θύματα αυτής της ιστορίας, ασφαλώς, αποτελούν και οι «επαφές», οι εργαζόμενοι δηλαδή που με εντολή ΕΟΔΥΥ μπήκαν σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους, επειδή είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, χωρίς οι ίδιοι να έχουν νοσήσει.

Το θέμα χρήζει άμεσης κυβερνητικής παρέμβασης, γιατί αφορά σε πάρα πολλούς εργαζόμενους ειδικά τώρα που βρισκόμαστε σε φάση έξαρσης του ιού και το πρόβλημα αναμένεται να γιγαντωθεί.