Alpha Bank: Έμφαση στην ταχεία υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού της τράπεζας μετά την δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Στην υλοποίηση του τελευταίου μέρους της στρατηγικής για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της και στην επιτάχυνση της εφαρμογής του σχεδίου μετασχηματισμού, δίνει πλέον προτεραιότητα η Alpha Bank, μετά την δεσμευτική συμφωνία που προχώρησε με την Davidson Kempner για τη συναλλαγή Galaxy ύψους 10,8 δισ. ευρώ και την πώληση του 80% της Cepal Holdings.

Μία συμφωνία, που όπως δήλωσε αμέσως μετά την υπογραφή της ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, αποτελεί ορόσημο για την Τράπεζα η οποία προχωρά με αποφασιστικά βήματα προς την οριστική αντιμετώπιση της κληρονομιάς των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας ύφεσης στη Ελλάδα, βάζοντας ισχυρές βάσεις για κερδοφόρο ανάπτυξη.

Ο κ.Ψάλτης έδωσε έμφαση και στην χρονική περίοδο που επιτεύχθηκε η σύνθετη αυτή συναλλαγή επισημαίνοντας ότι ολοκληρώθηκε σε μόλις οκτώ μήνες, από την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας σε πρωτοφανείς συνθήκες λόγω της πανδημίας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον σημαντικών διεθνών επενδυτών και εντός του κεφαλαιακού πλαισίου που είχε τεθεί εξ αρχής

Αναφορικά με την τιτλοποίηση αναφέρεται ότι αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) με πιστοληπτική διαβάθμιση στην Ευρώπη, λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ

Δραστική μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν ο ισολογισμός της Alpha Bank θα μετασχηματιστεί ριζικά μειώνοντας τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) και μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στην Ελλάδα στο 24% και 13% αντίστοιχα, από 43% και 29% τον Σεπτέμβριο του 2020. Η επίπτωση του Project Galaxy στον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας της Alpha Bank είναι εντός του αναμενόμενου πλαισίου, δηλαδή στις 280 μονάδες βάσης περίπου. Ιδιαίτερη επίσης σημασία έχει η εμπροσθοβαρής βελτίωση του ισολογισμού που θα επιτρέψει στην Alpha Bank να εξομαλύνει σε βάθος χρόνου το κόστος πιστωτικού κινδύνου.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δευτέρου τριμήνου του 2021 και υπόκειται στην προηγούμενη λήψη όλων των απαιτούμενων εταιρικών, κανονιστικών και κρατικών εγκρίσεων.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Πάπας Φραγκίσκος: «Αντιμετωπίζω μια δοκιμασία, είμαι στο πλευρό πολλών άρρωστων αδελφών»
16 Μαρτίου, 2025
Μαρινάκης για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s: «Η αντιπολίτευση την υποδέχτηκε με μικροψυχία»
16 Μαρτίου, 2025
Εκκλησία Αλβανίας: Εξελέγη νέος Αρχιεπίσκοπος ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης
16 Μαρτίου, 2025
Ηράκλειο: Σε κρίσιμη κατάσταση 53χρονος που έκανε «βουτιά» από τα Ενετικά Τείχη
16 Μαρτίου, 2025
Φωτιά στο Μάτι: «Υπάρχουν αταυτοποίητες σοροί 7 χρόνια μετά»
16 Μαρτίου, 2025
Β. Μακεδονία – Μίτσκοσκι: «Αλληλεγγύη, ανθρωπιά και υπευθυνότητα»
16 Μαρτίου, 2025
Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ της Β. Μακεδονίας – «Έτοιμοι να προσφέρουμε»
16 Μαρτίου, 2025
Κίνηση τώρα: Σύγκρουση οχημάτων στη Λ. Κηφισού
16 Μαρτίου, 2025
Στο νοσοκομείο η Μαργαρίτα Παπανδρέου
16 Μαρτίου, 2025
ΗΠΑ: Τουλάχιστον 33 νεκροί από τους ανεμοστρόβιλους και τις καταστροφικές καταιγίδες
16 Μαρτίου, 2025