Alpha Bank: Επενδύει στη σύνδεση παραγωγικότητας – αμοιβών για τα στελέχη της, με νέο πρόγραμμα διάθεσης μετοχών (stock option plan)

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του επιχειρησιακού της σχεδιασμού, την αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και την προσέλκυση και διατήρηση Στελεχών υψηλού επιπέδου πραγματοποιεί η Alpha Bank, μέσω του πενταετούς προγράμματος διάθεσης μετοχών (stock options plan), που αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας, στις 31 Ιουλίου 2020.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Δ.Σ. της AlphaBank στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, το πρόγραμμα θα έχει τη μορφή χορήγησης δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών με έκδοση νέων μετοχών και δικαιούχοι θα είναι”Στελέχη της Διοίκησης και του Προσωπικού της Τράπεζας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών”

Το stock option plan υλοποιείται σε εφαρμογή τηςπολιτικής αποδοχών της Τράπεζας, η οποία είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, τις διεθνείς εποπτικές οδηγίες (CRD, EBA, SSM) και το ελληνικό νομικό πλαίσιο.

Ήδη η Alpha Bank εφαρμόζει επιτυχώς, εξελιγμένα συστήματα επιμέτρησης αποδοτικότητας (Value Based Management – VBM), τα οποία συνδέουν την απόδοση με τις αμοιβές, ενισχύουν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία εντός του Οργανισμού, αυξάνουν την αποδοτικότητα και την ικανοποίηση από την εργασία και εν τέλει, συμβάλλουν στην επίτευξη των κοινών στόχωντου Ομίλου και στη δημιουργία αξίας για τους Μετόχους και τους ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Μέσω του προγράμματος επιδιώκεται η παροχή κινήτρων, συνδεδεμένων με την απόδοση και την επίτευξη στόχων, όπως και η προσέλκυση και διατήρηση Στελεχών υψηλού επιπέδου. Άλλωστε, η Διοίκηση της Τράπεζας έχει επανειλημμένα διατυπώσει δημόσια την στρατηγική της πρόθεση για επαναπατρισμό Ελλήνων που πρωταγωνιστούν στο εξωτερικό, πρωτοβουλία που ήδη υλοποιείται μέσα από τις πρόσφατες τοποθετήσεις στελεχών διεθνούς καριέρας σε επιτελικές θέσεις της Τράπεζας.

Η Alpha Bank, ολοκλήρωσε ήδη από το 2018 το Σχέδιο Αναδιάρθρωσής (Restructuring Plan)έχοντας ανταποκριθεί εγκαίρως όλες τις σχετικές δεσμεύσεις, όπως άλλωστε αναγνώρισε και η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Γυρίζοντας σελίδα, έχει πλέον προσηλωθεί στην υλοποίηση του τριετούς Στρατηγικού Σχεδίου που παρουσίασε το Νοέμβριο 2019.

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, το Στρατηγικό Σχέδιο παραμένει σε τροχιά εντατικής υλοποίησης, διατηρώντας τους φιλόδοξους και απαιτητικούς στόχους, όπως αρχικώς είχαν τεθεί.

Πέραν του πυλώνα της οργανωτικής αποτελεσματικότητας, με τον οποίο το stock options plan είναι απολύτως εναρμονισμένο, βασικός στόχος παραμένει το Project Galaxy, μία από τις μεγαλύτερες συναλλαγές τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2020.

Επισημαίνεται πως στο πλαίσιο του προγράμματος stock option, o μέγιστος αριθμός δικαιωμάτων, που προτείνεται να εγκριθεί, θα είναι 23.155.490, καθένα εκ των οποίων θα αντιστοιχεί σε μία νέα μετοχή. Σε περίπτωση που ασκηθούν όλα τα δικαιώματα, θα διατεθούν συνολικά έως 23.155.490 Νέες κοινές ονομαστικές Μετοχές της Τράπεζας, δηλαδή ποσοστό 1,5% του καταβεβλημένου σήμερα μετοχικού της κεφαλαίου. Η τιμή διάθεσης κάθε Νέας Μετοχής θα είναι Ευρώ 0,30, ίση δηλαδή με την ονομαστική της αξία.